ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παγώνουν» οι δανειστές την εκταμίευση του 1 δισ – Αγκάθι 3 προαπαιτούμενα

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το EuroWorking Group δεν έχει ικανοποιηθεί από την εφαρμογή των προαπαιτουμένων από την Αθήνα.

 

Υποστηρίζει ότι πρέπει να εφαρμοστούν τα τελευταία 3 και δίνει προθεσμία 24 ωρών προκειμένου η Ελλάδα να τα εφαρμόσει.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μιλώντας στο Bloomberg, υποστηρίζουν πως εάν η Αθήνα μπορέσει να υλοποιήσει τις εκκρεμότητες έως την Παρασκευή, τότε η αποδέσμευση του 1 δισεκ. ευρώ είναι δυνατό να γίνει τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup που συνεδρίασε νωρίτερα μέσω τηλεδιάσκεψης αποφάσισε ότι μέχρι αύριο, Παρασκευή, η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία εφαρμογής των προαπαιτούμενων.

 Συγκεκριμένα, να δημοσιεύσει την υπουργική απόφαση για τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στον τομέα της υγείας, έτσι ώστε η απόφαση για την εκταμίευση να ληφθεί από το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τη Δευτέρα το πρωί.

Εξάλλου κοινοτική πηγή μιλώντας στο Reuters επιβεβαίωσε πως η εκταμίευση της υποδόσης εγκρίθηκε μετά το «πάγωμα» του ν/σ για το παράλληλο πρόγραμμα, «υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει δύο ή τρία τεχνικά βήματα όπως η δημοσίευση αποφάσεων στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Αυτό θα γίνει ως την Παρασκευή, οπότε το συμβούλιο του ESM μπορεί να κάνει την εκταμίευση Παρασκευή βράδυ ή Δευτέρα πρωί».

Υπενθυμίζεται εδώ ότι στη συμφωνία που επετεύχθη το καλοκαίρι μεταξύ Αθήνας και δανειστών για το τρίτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας, υπάρχει σαφής «μνημονιακός» όρος η Αθήνα να παραιτηθεί από κάθε είδους μονομερή ενέργεια.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να αποσύρει το νομοσχέδιο προσωρινά και να προχωρήσει στην επανακατάθεσή του στη Βουλή αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και αφού έχουν υπάρξει σχετικές διαβουλεύσεις με τους δανειστές.