ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκρίθηκε η δόση – Τελεσίγραφο 24 ωρών για τα προαπαιτούμενα

«Πράσινο» φως αλλά με… αστερίσκους για την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ, έδωσαν προσωρινά στην Ελλάδα αξιωματούχοι των Βρυξελλών.

Οι προειδοποίησεις αφορούν σε τρία προαπαιτούμενα στο χώρο της υγείας, τα χρηματοοικονομικά και τα πλαφόν δαπανών στον τομέα της υγείας.

Οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης επιφόρτισαν τον κ. Χουλιαράκη, ο οποίος εκπροσωπούσε την Ελλάδα, να κλείσουν το ταχύτερο δυνατό οι τελευταίες εκκρεμότητες, ούτως ώστε να προχωρήσει η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ακόμη και την Παρασκευή, που θα δώσει την τελική έγκριση για την μεταφορά των χρημάτων στο δημόσιο ταμείο.

«Εγκρίθηκε υπό τον όρο η Ελλάδα να ολοκληρώσει δύο ή τρία τεχνικά βήματα, όπως η δημοσίευση των αποφάσεων στην επίσημη εφημερίδα (της κυβέρνησης)», αναφέρει πηγή της ευρωζώνης στο πρακτορείο Reuters. «Αυτό θα πρέπει να γίνει την Παρασκευή ώστε να μπορεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, να κάνει την εκταμίευση το βράδυ της Παρασκευής», πρόσθεσε.

Όπως είπε, η Ελλάδα συμφώνησε να βάλει στο συρτάρι το «επίμαχο» νομοσχέδιο του παράλληλου προγράμματος, που περιλαμβάνει μέτρα καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως την αποκαλεί η κυβέρνηση, έως ότου οι πιστωτές της χώρας μπορέσουν να αξιολογήσουν τα μέτρα και τη χρηματοδότησή τους.