ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο της χρονιάς και στο βάθος… ανασχηματισμός

Νέες αυστηρές συστάσεις προς τους Υπουργούς, αυτή τη φορά όμως ρίχνοντάς τους στο… φιλότιμο, αναμένεται να απευθύνει ο Πρωθυπουργός, στο υπουργικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 στη Βουλή. Στο τραπέζι το σπριντ μέτρων που πρέπει να περάσει το επόμενο δίμηνο, οι κοινωνικές παρεμβάσεις για την υλοποίηση του παράλληλου προγράμματος στην πράξη και η μεγαλύτερη επαφή των υπουργείων με τους βουλευτές

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση, αλλά αυτή εντοπίζεται στην κοινωνία και σε συγκεκριμένους υπουργούς που εμπλέκονται με τη διαπραγμάτευση. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να τρέξουν και να βάλουν τα κεφάλια μέσα. Σχεδόν έναν χρόνο μετά την ανάληψη της πρώτης διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και επί της ουσίας το μόνο που έχει γίνει, από άποψη εσωτερικής πολιτικής, είναι το σύμφωνο συμβίωσης

Σήμερα θα παρουσιαστεί μια δέσμη μέτρων με νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή στη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών και έως τις 7 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, το σύνολο των δράσεων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνού, το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην Παιδεία και μια αναθεωρημένη εκδοχή του παράλληλου προγράμματος, που θα επικεντρώνεται κυρίως στις ανθρωπιστικές δράσεις και θα είναι λεπτομερώς κοστολογημένη.

Σήμερα θα υπάρξουν προειδοποιήσεις από τον Πρωθυπουργό και θα σταλούν μηνήματα στο υπουργικό συμβούλιο, με το βλέμμα στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό, στην ψήφισή τους έως τις 15 Γενάρη και στο δεύτερο βάρβαρο πακέτο των κόκκινων δανείων και συγκεκριμένα στην πώληση στεγαστικών και μικρών επιχειρηματικών στα «κοράκια». Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να μιλήσει για τις νέες κοινωνικές παρεμβάσεις που προτίθεται να φέρει άμεσα η κυβέρνηση, σε αντιστάθμισμα των μνημονιακών μέτρων, αλλά και να διευρύνει το ανοιγμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης, για κατά περίπτωση κοινοβουλευτική στήριξη σε θετικές για την κοινωνία μεταρρυθμίσες. 

Το σημερινό τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς, δεν αποκλείεται να είναι και το τελευταίο με αυτό το σχήμα. 'Αλλωστε, θεωρείται σχεδόν ειλημμένη η απόφαση του Πρωθυπουργού για ανασχηματισμό και καρατόμηση μη αποδοτικών υπουργών με τη νέα χρονιά.