ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς φρένο η διαφθορά στο δημόσιο

diafthora

Σαν το παλιό «καλό καιρό» συνεχίζει να λειτουργεί το κράτος όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Επιθεωρητή Λέανδρου Ρακιτζή που χειρίστηκε 1519 υποθέσεις μέσα στο 2013. Δήμοι και πολεοδομίες παραμένουν στην πρώτη γραμμή της διαφθοράς στην Ελλάδα. Παραμένουν χάδι οι ποινές των επίορκων.

Η Περιφέρεια Αττικής έρχεται πρώτη αλλά σε αναλογία αριθμού υποθέσεων ανά 100.000 κατοίκους τα πρωτεία καταλαμβάνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ακολουθεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Ο Λέανδρος Ρακιτζής επέστρεψε στα αρμόδια όργανα, 96 αποφάσεις πρωτοβάθμιων πειθαρχικών οργάνων που κρίθηκαν επιεικείς.

Στις κραυγαλέες περιπτώσεις ιατροδικαστής που επί 4 χρόνια χρησιμοποιούσε τη σφραγίδα της υπηρεσίας για να εργάζεται ως ιδιώτης χωρίς να έχει σχετική άδεια, τιμωρήθηκε με πρόστιμο ίσο με τις αποδοχές 15 ημερών. Υπάλληλος του ΝΑΤ που έφτιαχνε πλαστά πιστοποιητικά θαλάσσιας υπηρεσίας σε πλοία με ξένη σημαία για ναυτικούς έναντι αμοιβής, τιμωρήθηκε με ποινή προσωρινής παύσης 12 μηνών. Υπάλληλος σε περιφέρεια απουσίαζε από τα καθήκοντά του αδικαιολόγητα για 52 εργάσιμες ημέρες σε διάστημα ενός έτους του επιβλήθηκε προσωρινή παύση τριών μηνών. Υπάλληλος του ΟΓΑ εξέδιδε έναντι αμοιβής πλαστές βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας σε υπηκόους τρίτων χωρών, χωρίς αυτοί να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ασφαλίσεων. Του επιβλήθηκε ποινή προστίμου 40 ημερών.