ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγκύκλιος – γροθιά για τα ληξιπρόθεσμα. Πότε κάποιος χάνει τις 100 δόσεις

​Διευκρινίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και πότε πρέπει να πληρωθούν, ώστε να μη χαθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων, έδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

 

 

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο, οι νέες βεβαιωμένες οφειλές από τον Δεκέμβριο του 2015 έως και τα τέλη Ιουνίου του 2016 καθίστανται ληξιπρόθεσμες εντός 30 ημερών, ενώ όσες οφειλές είναι από 1 Ιουλίου 2016 μέχρι τέλος του έτους θα είναι ληξιπρόθεσμες αν δεν πληρωθούν εντός 15 ημερών.

Η εφορία βάζει στην "μέγγενη" τους οφειλέτες του Δημοσίου, θέλοντας να περιορίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που αυξάνονται με ρυθμούς πάνω από 1 δισ. ευρώ το χρόνο κι έχουν ξεπεράσει τα 83 δισ. ευρώ.

Από την Πρωτοχρονιά του 2017 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2017 η ρύθμιση χάνεται και σε περίπτωση καθυστέρησης εξόφλησης νέων οφειλών, εάν δεν έχει παρέλθει εξάμηνο από την προηγούμενη καθυστέρηση εξόφλησης.

Σε κάθε περίπτωση, η ρύθμιση για τις 100 δόσεις δεν χάνεται, εάν:

α) οι ληξιπρόθεσμες, εκτός ρύθμισης, οφειλές τελούν σε καθεστώς αναστολής είσπραξης,
β) ο οφειλέτης υπαγάγει τις νέες οφειλές του, με αίτησή του εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους, στην πάγια ρύθμιση.

Οφειλέτης με συνολικό ύψος βασικών οφειλών (νέων και εντός ρύθμισης άρθρου 1−17 Ν.4321/2015) άνω των 50.000 ευρώ, μπορεί να υπαγάγει σε ρύθμιση τις νέες οφειλές του, υφιστάμενης της ρύθμισης του Ν.4321/2015, μόνον εφόσον αποδείξει την οικονομική του αδυναμία για την καταβολή τους, σύμφωνα με τα στοιχεία της βεβαίωσης.

Η ρύθμιση δεν χορηγείται εάν οι συνολικές ετήσιες υποχρεώσεις του οφειλέτη είναι μικρότερες του 30% του συνολικού δηλούμενου εισοδήματός του, όπως αυτό προκύπτει από την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος του τελευταίου εκκαθαρισμένου φορολογικού έτους.

Για παράδειγμα, αν κάποιος με εισόδημα π.χ. 20.000 ευρώ είναι στη ρύθμιση των 100 δόσεων και επιθυμεί να ρυθμίσει και νέες οφειλές, οι συνολικές υποχρεώσεις του πρέπει να ξεπερνούν τις 6.000 ευρώ- δηλαδή το 30% του εισοδήματος του- για να γίνει αποδεκτή από το υπουργείο Οικονομικών η αίτηση του!