ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές το Πάσχα αν…

 
της Ισιδώρας Μαρτίνου
 
Με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ως νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ανατράπηκαν οι πολιτικές ισορροπίες και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το επόμενο κρίσιμο εξάμηνο. 
 
Για τον ΣΥΡΙΖΑ -λένε κάποιοι- θα ήταν σωτήρια η ανάδειξη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην αρχηγία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά τα σχέδια του Τσίπρα χάλασαν… Με τα νέα δεδομένα, και με το μέτωπο του ασφαλιστικού να ταλανίζει την εσωτερική πολιτική σκηνή, επανήλθαν τα σενάρια της αριστερής παρένθεσης, ενώ στην κυβέρνηση επικρατεί ανησυχία για τη στάση που θα κρατήσουν οι Ευρωπαίοι στην αξιολόγηση.
 
Πόσω μάλλον όταν οι Βρυξέλλες καλοβλέπουν τη νέα ηγεσία της ΝΔ, θεωρώντας τον κ. Μητσοτάκη έναν τεχνοκράτη που έχει δείξει δείγματα γραφής από την περίοδο που ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Και μπορεί το προηγούμενο διάστημα να είχαν πέσει τηλεφωνήματα από Ευρωπαίους για στήριξη της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, τώρα ωστόσο υπάρχουν σκέψεις στους κόλπους των δανειστών να αφήσουν τα πράγματα να εξελιχθούν στην Ελλάδα, βλέποντας νέους συνομιλητές στο εγγύς μέλλον. 
 
Αν και όλοι παραδέχονται ότι η χώρα δεν αντέχει τέταρτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε έναν χρόνο, διακινείται έντονα το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μην αντέξει πάνω από ένα τρίμηνο. Κρας τεστ είναι το ασφαλιστικό, για τον λόγο αυτό ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιώργος Κατρούγκαλος και στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας, θα παλέψουν με νύχια και με δόντια για να γίνει μια «έντιμη διαπραγμάτευση» για το νέο ασφαλιστικό σύστημα. Οι ενδείξεις δεν είναι θετικές και ήδη έχει πέσει στο τραπέζι η πληροφορία ότι η διάρκεια του βίου της κυβέρνησης, όπως είναι σήμερα, φτάνει με το ζόρι μέχρι το Πάσχα.
 
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι κινήσεις του Πρωθυπουργού για διεύρυνση στο χώρο της κεντροαριστεράς, ενώ οι διεργασίες με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι και τον Φώτη Κουβέλη θα ενταθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.