ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Κομισιόν αδειάζει τον Κατρούγκαλο

 Του Οδυσσέα Οικονόμου

 

 «Άδειασμα» του Κατρούγκαλου από την Κομισιόν, που δήλωνε ότι οι υπάρχει θετική αποτίμηση στην αρχιτεκτονική του σχεδίου από τους θεσμούς.

Χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, επισήμανε πως οι θεσμοί έχουν λάβει και εξετάζουν την ελληνική πρόταση, αλλά η Επιτροπή δεν έχει κάνει ακόμα καμία τοποθέτηση. Πρόσθεσε δε, ότι «οποιαδήποτε θεωρία ως προς την τοποθέτηση της Επιτροπής στο προσχέδιο του νομοσχεδίου είναι καθαρή εικασία» και οποιαδήποτε εκτίμηση θα γίνει κατά τη διάρκεια των επίσημων διεργασιών μαζί με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης και των υπόλοιπων θεσμών.  

Σημειωτέον ότι το «σχέδιο Κατρούγκαλου» για το ασφαλιστικό είχε σταλεί στους θεσμούς γραμμένο στα ελληνικά και χρειάστηκε να δοθεί από τους εταίρους για επίσημη μετάφραση, προκειμένου να μάθουν τι προτείνει ο υπουργός Εργασίας. 

Εν τω μεταξύ, ομόφωνα «με έντονο, ανεπιφύλακτο και κατηγορηματικό τρόπο» απορρίπτουν το προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό οι επιστημονικοί φορείς της χώρας. Όπως αναφέρουν, η τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω προσχέδιο συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των επιστημόνων- ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογιζομένων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων (ΦΠΑ, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης, κ.λπ.).

Πρόκειται για, Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και Δικηγορικούς Συλλόγους Ελλάδας, ΤΕΕ, Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους, Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Αθηνών Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών, Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο και Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών.