ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μυστήρια εμφάνιση Τόμσεν στη συνάντηση Τσακαλώτου και Σόιμπλε

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι, η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η οποία διήρκησε περί τα 70', χωρίς να γίνουν δηλώσεις στον Τύπο.

 

 

Προηγουμένως και ενώ η συνάντηση βρισκόταν σε εξέλιξη, στο υπουργείο Οικονομικών έφθασε ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν, ο οποίος ωστόσο, ερωτηθείς εάν θα συμμετάσχει στην συνάντηση, απάντησε αρνητικά.

Μέχρι στιγμής οι επαφές του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με τους Ευρωπαίους ομολόγους του κρίνονται αρκετά θετικές, με τους τελευταίους να εκφράζουν τη βούληση να συνομιλήσουν με τον κ. Τσακαλώτο, συζητώντας τις ελληνικές θέσεις, ενόψει της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ενημερώθηκαν για την ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό, για την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος, καθώς και για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Όπως όλα δείχνουν, η ελληνική πλευρά – και δη οι προσπάθειες για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων – χαίρει πλέον την εκτίμηση των δανειστών, γεγονός που προεξοφλεί πως το κλίμα στο Eurogroup της Πέμπτης δεν θα είναι εχθρικό.

Μπορεί τα όπλα του κ. Τσακαλώτου στη «μάχη» απέναντι στον Σόιμπλε να ήταν πολλά, ωστόσο όλοι γνωρίζουν πως πρόκειται για τον πιο σκληρό αντίπαλο και τον πιο αυστηρό κριτή των προσπαθειών που καταβάλλει η Αθήνα.