ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

To ΔΝΤ απορρίπτει τις προτάσεις της Αθήνας – Η «κρυφή» αποστολή του Πολ Τόμσεν

Ακολουθώντας μυστικά και κατά πόδας την περιοδεία Τσακαλώτου στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ο Πολ Τόμσεν μετέφερε την απόρριψη των θέσεων της Αθήνας για το ασφαλιστικό από το ΔΝΤ, ενώ εκδήλωσε την απαισιοδοξία του για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μέχρι τον προσεχή Μάρτιο. 
 

 

 

H παρουσία του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών μόνο τυχαία δεν ήταν. Σύμφωνα με  πληροφορίες , ο κ. Τόμσεν πήρε την απόφαση να ακολουθήσει βήμα-βήμα την ευρωπαϊκή περιοδεία του Ευκλείδη Τσακαλώτου. 

Έκλεισε ραντεβού και συναντήθηκε – ή θα συναντηθεί- με ευρωπαίους εταίρους τους οποίους συνάντησε πρώτος ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ,ανάμεσά τους και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν. 

Ο Πολ Τόμσεν θα εκπροσωπήσει το ΔΝΤ στο σημερινό Eurogroup ενώ υπολογίζεται ότι θα παραμείνει επί ευρωπαϊκού εδάφους μέχρι την επόμενη εβδομάδα. 

Σύμφωνα με έγκυρη πηγή που επικαλείται το real.gr, σκοπός των επισκέψεων Τόμσεν είναι να ενημερώσει μεταξύ άλλων τους ευρωπαίους εταίρους ότι το Ταμείο απορρίπτει τις προτάσεις που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση για το ασφαλιστικό.

Η διαφωνία αυτή είναι κομβικής σημασίας γιατί αποτελεί την ραχοκοκαλιά της πρώτης αξιολόγησης την οποία ο Δανός αξιωματούχος του ΔΝΤ δίνει μηδενικές πιθανότητες ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τον προσεχή Μάρτιο.

Οι τεχνοκράτες του Ταμείου, μεταξύ άλλων, θεωρούν ότι η αύξηση των εισφορών των εργοδοτών θα έχει αρνητικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ενώ επιμένουν ότι θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό ύψους 2-3 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2016.

Ενδεικτικό της αρνητικής στάσης του ΔΝΤ στο ζήτημα του ασφαλιστικού είναι και το γεγονός ότι τελικά η επικεφαλής του Ελληνικού προγράμματος  Ντέλια Βελκουλέσκου δεν θα έρθει στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, αλλά θα αφιχθούν μόνο τα τεχνικά κλιμάκια και κάποια στιγμή αργότερα, ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων, θα ακολουθήσει και η ίδια.

Μέχρι σήμερα το ΔΝΤ κρατούσε μια διπλωματική σιγή ιχθύος για τα ασφαλιστικό, απέφευγε να απαντήσει και σε δημοσιεύματα και σε φημολογίες γύρω από την τελική του στάση . Αυτό σχετίζεται άμεσα και με τις αποφάσεις που πρόκειται να παρθούν στο εσωτερικό του ΔΝΤ για το αν θα συμμετέχει σ’ ένα τρίτο πρόγραμμα κάτι το οποίο θα αποφασιστεί τις επόμενες εβδομάδες ή και μήνες. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι τεχνοκράτες του Tαμείου, αν θα έπαιρναν εκείνοι την απόφαση, θα τάσσονταν κατά της συμμετοχής στο νέο πρόγραμμα. Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η απόφαση είναι πολιτική καθώς αν το Βερολίνο και η Ουάσιγκτον ( σσ: προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η χθεσινή συνομιλία Λιού-Τσακαλώτου) επιμείνουν και πιέσουν τότε αυτό θα επηρεάσει την στάση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.