ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αλλάζουν όλα! Καμία ενοικίαση ή πώληση σπιτιού χωρίς ενεργειακό πιστοποιητικό

Νέο τοπίο διαμορφώνεται στις πωλήσεις και μισθώσεις ακινήτων, καθώς από την 1η Ιανουαρίου είναι πλέον υποχρεωτική η έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών για όλα τα κτίσματα (κατοικίες κάθε είδους, γραφεία, εμπορικές χρήσεις, κ.λπ.), προκειμένου οι ιδιοκτήτες τους να τα πουλήσουν ή να τα ενοικιάσουν.

 

 

Σύμφωνα με το "Έθνος", το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) θα πρέπει να αναγράφεται στις εμπορικές διαφημιστικές καταχωρίσεις στον Τύπο και στο διαδίκτυο, για τη διάθεση προς πώληση ή προς μίσθωση κτηρίου, ενώ θα πρέπει να επισυνάπτεται και στις συμβολαιογραφικές πράξεις αγοραπωλησίας των ακινήτων.

Το μέτρο αφορά όλους του ιδιοκτήτες, οι οποίοι ουσιαστικά δεν θα μπορούν να πουλήσουν ή να νοικιάσουν την περιουσία τους, αν δεν έχουν προχωρήσει προηγουμένως σε ενεργειακή επιθεώρηση από ειδικό επιθεωρητή του ΥΠΕΚΑ, ο οποίος θα αποτυπώνει την ενεργειακή απόδοση του κτηρίου και θα το κατατάσσει σε ενεργειακή κατηγορία (από Α+ ως Η), προτείνοντας επενδύσεις βελτίωσης του.

Το κόστος έκδοσης ΠΕΑ ξεκινά από τα 150 ευρώ για διαμερίσματα και φτάνει τα 200 ευρώ για μονοκατοικίες.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των ιδιοκτητών τα πρόστιμα είναι τσουχτερά, καθώς ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ και μπορεί να ανέρθουν ακόμα και στα 10.000 ευρώ.