ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρέχει για να προλάβει η κυβέρνηση – Επτά ημέρες για να κλείσει επτά καυτά μέτωπα

Σε νέο αγώνα δρόμου για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης πριν τα τέλη Ιανουαρίου και ει δυνατόν από την επόμενη εβδομάδα, έχει επιδοθεί τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση, μετά και τις σχετικές συστάσεις του Eurogroup της Πέμπτης.

 

 

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ζήτησαν μεγαλύτερη εξειδίκευση και περισσότερα διευκρινιστικά στοιχεία από την ελληνική πλευρά, τόσο σε ό,τι αφορά την πρόταση για το ασφαλιστικό, όσο και για ζητήματα που άπτονται του δημοσιονομικού σκέλους, προκειμένου να αποτιμήσουν τις ελληνικές θέσεις και να μπορεί επίσημα να ξεκινήσει η αξιολόγηση.

Όπως όλα δείχνουν, η επάνοδος των δανειστών στην Αθήνα για την έναρξη της αξιολόγησης θα γίνει σταδιακά από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

 Απειλούν με έλλειψη ρευστότητας την Αθήνα οι δανειστές!

Σε πρώτη φάση αναμένεται να καταφτάσουν τα τεχνικά κλιμάκια, για να ακολουθήσουν λίγα 24ωρα αργότερα οι επικεφαλής των θεσμών. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν το κουαρτέτο να παραμένει για τουλάχιστον για έναν μήνα – έως τα τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου – στην Αθήνα, ώστε να υπάρξει συμφωνία για την υλοποίηση ενός μεγάλου αριθμού μνημονιακών δράσεων, οι οποίες εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 150.

Η εφαρμογή τους όμως είναι εκείνη που ξεκλειδώνει την επόμενη δόση, ύψους 5,7 δισ. ευρώ, ενώ ανοίγει ταυτόχρονα τον δρόμο για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Η έλευση του κουαρτέτου στην Αθήνα θα σημάνει αυτόματα και νέο γύρο πιέσεων για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, αφού ήδη – και πριν καν ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση – έχουν ζητήσει εξ αποστάσεως πρόσθετα μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ για το 2016, «συμπληρωματικά» και σε περίπτωση που κάποια από τα ήδη ψηφισθέντα δεν αποδώσουν.

Οι αξιώσεις για νέα μέτρα 1 δισ. ευρώ είναι ανεξάρτητες από εκείνα ύψους 5,7 δισ. ευρώ που ήδη προβλέπει για φέτος ο προϋπολογισμός.

Επτά ημέρες για να κλείσει επτά καυτά μέτωπα

1) Να στείλει το δημοσιονομικό σκέλος του ασφαλιστικού. Δηλαδή να κοστολογήσει τις αλλαγές που θέλει να κάνει ώστε να αποδεικνύεται στην πράξη ότι θα έχει για φέτος πρόσθετη εξοικονόμηση 700 εκ. ευρώ και συνολικά μειωμένη δαπάνη ύψους 1,8 δισ. ευρώ (μαζί με τις παρεμβάσεις του 2015) και ότι η συνολική αυτή εξοικονόμηση θα είναι εξασφαλισμένη και για τα επόμενα χρόνια.

2) Να οριστικοποιήσει το πλάνο των μέτρων και των επιμέρους παρεμβάσεων μέσω των οποίων η ελληνική οικονομία θα φτάσει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα που θα ξεκινά από το 0,5% του ΑΕΠ για φέτος και θα φτάνει το 3,5% του ΑΕΠ για το 2018. Στο θέμα αυτό θα πρέπει να υπάρξουν επαρκείς εξηγήσεις καταρχήν για τα μέτρα του 2016 όπου οι θεσμοί βλέπουν ακόμη γκρίζες ζώνες σε ήδη ψηφισμένα φορολογικά μέτρα Επίσης κατά την διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης θα πρέπει να αποτυπωθούν μέτρα τουλάχιστον 2 δις ευρώ μέχρι και το 2018.

3) Να παρουσιάσει ένα οριστικό και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την σύσταση και λειτουργία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων. Επίσης, θα πρέπει να δώσει χρονοδιάγραμμα, αλλά και συγκεκριμένους στόχους εσόδων αποκρατικοποιήσεων πέρα από τις εννέα πρώτες οι οποίες έχουν συμφωνηθεί με το τρίτο μνημόνιο.

 Τα τρία τελεσίγραφα των δανειστών – Οι γραμμές άμυνας της κυβέρνησης

4) Να επιταχύνει τη δημιουργία του νέου μηχανισμού επιλογής των διοικήσεων των τραπεζών, αφού οι δανειστές δεν θέλουν να ξαναδούν «μονομερείς» ενέργειες όπως την περίπτωση της Πειραιώς. Επίσης, θα πρέπει να συμπληρωθεί και θεσμικό πλαίσιο για την αγορά δανείων με τον κανονισμό που θα διέπει την πώληση κόκκινων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στεγαστικών δανείων που αφορούν πρώτη κατοικία.

5) Να ολοκληρώσει την παρέμβαση που συμφωνήθηκε το Δεκέμβριο για τον ΑΔΜΗΕ και να ορίσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του. Να αναφέρει, επίσης, και τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Θα πρέπει δηλαδή να οριστεί χρόνος και τρόπος για την μερική αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ τις δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας και να οριστούν τα επόμενα βήματα για το μέλλον της ΔΕΗ.

6) Να παρουσιάσει ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους και παρεμβάσεις για την βελτίωση της λειτουργίας του δημόσιου τομέα. Κρίσιμο θέμα σε αυτό είναι να μπορεί να γίνει απεικόνιση και η σταδιακή μείωση του γραφειοκρατικού βάρους που προκαλεί σήμερα το δημόσιο για τις επιχειρήσεις το οποίο υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία της Commission τα 14 – 15 δις ευρώ σε ετήσια βάση.

7) Να παρουσιάσει το σχέδιο της για την φορολογική μεταρρύθμιση που έχει αναγγείλει προς τους θεσμούς για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου. Είναι σαφές ότι οι αλλαγές στην φορολογία (τουλάχιστον στο σύνολο τους) δεν είναι αντικείμενο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. Παρόλα αυτά όμως οι θεσμοί χαρακτηρίζουν ασφαλιστικό και φορολογικά «συγκοινωνούντα δοχεία».