ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Βόμβες» Κατρούγκαλου για ασφαλιστικό! Τι αποκάλυψε για συντάξεις – αδήλωτη εργασία

Δεν πρόκειται να μειωθούν οι κύριες συντάξεις, διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σημειώνοντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση όχι απλά δεν το διαπραγματεύεται, αλλά είναι διατεθειμένη να προσχωρήσει ακόμα και σε σύγκρουση με τους δανειστές

 

Το ασφαλιστικό βρίσκεται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας, με τους Θεσμούς να θεωρούν τις μεταρρυθμίσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα ως προτεραιότητα για να προχωρήσει η αξιολόγηση.

Ο πλέον αρμόδιος για το ασφαλιστικό, το οποίο περιμένουν με αγωνία… όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι, Γιώργος Κατρούγκαλος, έδωσε μία εφόλης της ύλης συνέντευξη.

 Κατρούγκαλος: Δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις – Θα πάμε ακόμη και σε σύγκρουση

"Καμία μείωση" επιμένει ο Κατρούγκαλος

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μίλησε στην τηλεοπτική εκπομπή Καλημέρα του skai και αναφέρθηκε φυσικά στις συντάξεις, για τις οποίες επανέλαβε τον κανόνα που θέλει να θέσει η ελληνική κυβέρνηση. Αυτός συνοψίζεται στη φράση "ίδιοι κανόνες για όλους".

Ακόμη, επανέλαβε πως είναι αδιαπραγμάτευτο για την ελληνική πλευρά το να μην γίνουν επιπλέον μειώσεις, ενώ σημείωσε πως η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς είναι σκληρή.

"Ίδιοι κανόνες για όλους, Από το Βενιζέλο έχουμε να δούμε κάτι τέτοιο. Το ΙΚΑ δίνει συντάξεις με 930 διαφορετικους τρόπους! Πρέπει να δίνουν με έναν. Πρέπει όλοι να έχουν στον ήλιο μοίρα", σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

Για να συνεχίσει, αναφερόμενος στην κύρια σύνταξη: "Δεν πάμε να κάνουμε οριζόντιες μειώσεις όπως οι προηγούμενοι. Ανάλογα με το τι έχεις μαζέψει από τις εισφορές σου, θα παίρνεις και σύνταξη. Θα παίρνουν όλοι τα 384 και μετά θα είναι ανάλογα των εισφορών".

Κατώτατες συντάξεις

Σχετικά με τις κατώτατες συντάξεις, ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε: "Έχουμε μία σκληρή διαπραγμάτευση. Οι εταίροι μας θέλουν η ασφάλιση να έχει χαρακτήρα "ό, τι δίνεις παίρνεις". Εμείς θέλουμε να έχει πιο κοινωνικό, διανεμητικό χαρακτήρα. Θα υπερασπίσουμε αυτό που θεωρούμε αδιαπραγμάτευτο για εμάς: Δηλαδή να μην μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις".

Και συνέχισε, λέγοντας αναλυτικά: "Είναι αδιαπραγμάτευτο το 384 και η 15ετία. Θα μπορούν να βγαίνου στη σύνταξη είτε στα 67 με 15 χρόνια, είτε στα 62 με 40, είτε όσοι βγαίνουν με όριο ηλικίας, όπου είναι το όριο. Πριν τα 67 θα δίνουμε προνοιακό επίδομα 360 ευρώ".

Στην συνέχεια, ο υπουργός Εργασίας, επανήλθε στα… καρφιά εναντίον των προηγούμενων κυβερνήσεων, λέγοντας πως "η διαφορά πλέον είναι ότι εμείς δεν τους κοροϊδεύουμε (σ.σ. τους εταίρους) όπως οι προηγούμενοι. Το κείμενο φτιάχτηκε εδώ, δεν το πήραμε μεταφρασμένο όπως οι προηγούμενοι".

Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως στην σύνταξη του συγκεκριμένου κειμένου, η ελληνική κυβέρνηση έλαβε υπόψιν της τις δεσμεύσεις του μνημονίου…

Επικουρικές και εισφορές

"Προσπαθούμε να προστατεύσουμε και τις επικουρικές", τόνισε ακόμη ο κ. Κατρούγκαλος, αναφερόμενος σε ένα ακόμη θέμα που "καίει" τους συνταξιούχους. Κι αυτό διότι, το να μην υπάρξουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις, αλλά να πέσει "μαχαίρι" στις επικουρικές, για τους συνταξιούχους δεν έχει μεγάλη διαφορά.

Ο υπουργός, λοιπόν, επανέλαβε πως σε μία διαπραγμάτευση "κάτι δίνεις και κάτι παίρνεις", δίνοντας το στίγμα πως η προστασία των επικουρικών συντάξεων αποτελεί ζήτημα διαπραγμάτευσης…

"Θα βάλουμε κόφτη σε εισφορές και φόρους" αποκάλυψε ακόμη ο υπουργός, τονίζοντας πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε συννενόηση με τους ελεύθερους επαγγελματίες. Επιπρόσθετα, έριξε ευθύνες στις προηγούμενς κυβερνήσεις σχετικά με τα αποθεματικά των Ταμείων.

Ακολούθως και σε σχέση με την δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για την 13η σύνταξη, απάντησε πως αυτή είχε βασιστεί σε υπερβολική αισιοδοξία από την πλευρά της κυβέρνησης. Επιπλέον, αποκάλυψε πως η κυβέρνηση έχει πολλές εναλλακτικές επιλογές στην "φαρέτρα" της, για τις οποίες όμως δεν θέλησε να πει κάτι παραπάνω επί του παρόντος.

Για την ενοποίηση των Ταμείων

Ένα ακόμη θέμα που τέθηκε στο τραπέζι, ήταν αυτό της ενοποίησης των Ταμείων. Ένα θέμα που επίσης έχει προκαλέσει αντιδράσεις, αφού μία τέτοια τακτική, θα είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν αδικίες. Κι αυτό διότι κάποιοι επαγγελματικοί κλάδοι κατέβαλαν μεγαλύτερες εισφορές. Για το ζήτημα, λοιπόν, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε: "Έχουμε προβλέψει πως όποιος έχει δώσει παραπάνω, θα τα πάρει πίσω στη σύνταξη".

Αδήλωτη εργασία

Σκληραίνει ο  νόμος για την αδήλωτη εργασία με την δήλωση βόμβα! "Αν εντοπίσουμε  εργοδότη  να απασχολεί εργαζόμενο με μαύρη εργασία θα τον αναγκάζουμε να τον προσλάβει αμέσως με εξαρτημένη  εργασία"!

Για τη Νέα Δημοκρατία

Στην συνέχεια ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρθηκε και στις εσωκομματικές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία, από τις οποίες προέκυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ηγεσία του κόμματος. Χαρακτήρισε, λοιπόν, την εκλογή του ως "γάμο του ακραίου φιλελευθερισμού με την άκρα δεξιά στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας".

Ενώ όταν ρωτήθηκε για το αν φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ πως θα χάσει ψήφους από το κέντρο, απάντησε: "Εγώ βλέπω υπαρχηγό του τον κύριο Γεωργιάδη… Βλέπω ότι τα βρήκανε με τον κύριο Γεωργιάδη, άρα δεν τον βλέπω πολύ κεντρώο τον κύριο Μητσοτάκη".