ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναλυτικά ολόκληρη η δημοσκόπηση – έκπληξη που δίνει προβάδισμα σε ΝΔ και Κυριάκο

Ανατροπή του πολιτικού σκηνικού δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας.

 

 

Η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση αποκτά "κεφάλι" 3,7% έναντι του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το κεντροδεξιό προφίλ του νέου προέδρου ασκεί ισχυρές πιέσεις στο Ποτάμι αλλά και στο ΠΑΣΟΚ. 

Ειδικότερα, η δημοσκόπηση της Metron Analysis για την εφημερίδα "Παραπολιτικά" δίνει:

  • Νέα Δημοκρατία: 23,6%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 19,9%
  • Χρυσή Αυγή: 4,6%
  • ΚΚΕ: 4,6%
  • Δημοκρατική Συμπαράταξη: 4,1%
  • Ένωση Κεντρώων: 2,7%
  • Ποτάμι: 2,2%
  • Ανεξάρτητοι Έλληνες: 2,1%
  • Λαϊκή Ενότητα: 2,3%

Επίσης τα υπόλοιπα ποσοστά κατανέμονται ως εξής: Άλλο 2,4%, Άκυρο/Λευκό 7,6%, δεν θα ψηφίσουν 14,4%, αναποφάσιστοι 7,1%, ΔΑ: 2,4%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζει την υψηλότερη δημοτικότητα από τους πολιτικούς αρχηγούς με 58% θετικές γνώμες και 38% αρνητικές.

Ακολουθεί ο Β. Λεβέντης με 44% θετικές, ο Αλ. Τσίπρας με 39% (σ.σ. από 48% το Σεπτέμβριο), η Φ. Γεννηματά με 39%, ο Στ. Θεοδωράκης με 34%, ο Δημ. Κουτσούμπας με 34%, ο Π. Καμμένος με 27%, ο Ν. Μιχαλολιάκος με 9%. 

 Η… μαϊμού ως απάντηση του Καμμένου στη δημοσκόπηση της Metron Analysis(φωτο)

Θετική γνώμη για τον Κυρ. Μητσοτάκη έχει το 89% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 87% του Ποταμιού, το 59% της Ε.Κ., το 83% της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το 59% της ΧΑ και το 55% των ΑΝΕΛ. Θετικά βλέπουν το νέο πρόεδρο της ΝΔ το 69% όσων δηλώνουν δεξιοί, το 85% των κεντροδεξιών, το 69% των κεντρώων, το 48% των κεντροαριστερών και το 31% των αριστερών.

Ξαφνική ισοπαλία εμφανίζεται και στην παράσταση νίκης, καθώς το 42% θεωρεί πως η ΝΔ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, ενώ το 41% θεωρεί πως θα κερδίσει εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται με μόλις 22% έναντι 20% του Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ το 32% θεωρεί πως κανείς δεν είναι κατάλληλος. 

Το 64% των ερωτηθέντων προτιμά κυβερνήσεις συνεργασίας έναντι του 34%. Το 75% αξιολογεί αρνητικά το έργο της κυβέρνησης και το 67% αξιολογεί αρνητικά και τον πρωθυπουργό.

Το 84% των ερωτηθέντων απαντά "Ναι" στο αν πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπιστεί η κρίση, ενώ το 48% αναγνωρίζει πως πρέπει να γίνουν νέες περικοπές για να καταστεί βιώσιμο το ασφαλιστικό. Ειδικά για το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου, το 51% το θεωρεί απαράδεκτο και ότι πρέπει να καταψηφιστεί, το 25% το θεωρεί κακό αλλά αναγκαίο να ψηφιστεί και το 9% το θεωρεί δεδομένων των συνθηκών καλό.

Πάντως το 82% θεωρεί πως η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση και το 63% ότι οι οικονομικές συνθήκες θα χειροτερέψουν τους επόμενους μήνες.