ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φέρνει τα πάνω κάτω η εκλογή Μητσοτάκη- Τι αλλάζει στα κόμματα

 Προβληματισμό και ανησυχία έχει προκαλέσει η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ. Όλα τα κόμματα, με πρώτο τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, ανασκουμπώνονται και χαράζουν τη νέα στρατηγική τους έναντι του ανοίγματος που κάνει προς το κέντρο ο Κυριάκος. Συνεργασίες, επαφές και φιλίες αναθερμαίνονται μπροστά στον κίνδυνο της απώλειας εκλογικής δύναμης και στελεχών. Ήδη, η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές στην ΝΔ, δείχνει την τάση και αποτυπώνει την δυσαρέσκεια που έχει προκληθεί στο εκλογικό σώμα από την εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α

 Την ώρα που η κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει την πλέον σκληρή, συντηριτική πολιτική έναντι των υποχρεώσεών της προς τους δανειστές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγεται και "παίζει μπάλα" προς την πλευρά του κέντρου. Υιοθετώντας το καραμανλικό δόγμα για την προσέγγιση του κέντρου, ο Κυριάκος φέρνει σε δύσκολη θέση το κυβερνών κόμμα που δεν έχει περιθώρια ανοιγμάτων στην κοινωνία, την ώρα μάλιστα που περνά το ασφαλιστικό προκαλώντας αντιδράσεις σχεδόν σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες. Η επικοινωνιακή του  τακτική στηρίζεται στην έκφραση συμπάθειας προς τους δυσαρεστημένους πολίτες με υπουργούς να επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι οι κοινωνικές αντιδράσεις οπλίζουν την κυβέρνηση με διαπραγματευτική δύναμη έναντι των σκληρών απαιτήσεων των δανειστών. Αυτό που σχεδιάζει παράλληλα ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α είναι να στοχεύσει στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη με επιθέσεις για τα έργα και τις ημέρες της οικογένειας.

Οι ΑΝ.ΕΛ

 Στους δεξιούς συγκυβερνήτες που έγιναν κόμμα αποτελούμενοι από τους δυσαρεστημένους του Σαμαρά αλλά και τους αγανακτισμένους, ο φόβος είναι ακόμη μεγαλύτερος καθώς πολλά από τα στελέχη τους προέρχονται από την ΝΔ. Για τον Πάνο Καμμένο οι ζημιές από την εκλογή Μητσοτάκη είναι μικρότερες από το να αναλάμβανε την προεδρία ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που βρισκόταν πιο κοντά στον Καραμανλή, την πολιτική του οποίου έχει υποστηρίξει ο κ.Καμμένος ακόμη και μετά την αποχώρησή του από τη Ν.Δ. Ο προβληματισμός του κ.Καμμένου, σήμερα, αφορά στο πώς θα μπορέσει να κρατήσει τους τότε απογοητευμένους νεοδημοκράτες την ώρα που και αυτός είναι υποχρεωμένος να συμμετέχει στην σκληρή μνημονιακή πολιτική. Ήδη πρώην στελέχη των ΑΝ.ΕΛ βρίσκονται πολύ κοντά στην ένταξη ή επανένταξή τους στην ΝΔ και τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να βγαίνουν ονόματα, στο πλαίσιο της εποικοινωνιακής επίθεσης που ετοιμάζει η Συγγρού για να δείξει ότι δημιουργείται κύμα συσπείρωσης. 

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη

 Η διαγραφή του Λεωνίδα Γρηγοράκου αποτελεί προάγγελο των προβλημάτων που θα αρχίζουν να γίνονται έντονα τις επόμενες εβδομάδες. Οι πρώτες γκρίνιες από την ΔΗΜ.ΑΡ άρχισαν να ακούγονται και αφορούν στην συνεννόηση που υπάρχει με το ΠΑΣΟΚ αλλά και τις πρωτοβουλίες της Φώφης Γεννηματά για το άνοιγμα προς το Ποτάμι. Ο φόβος  που επικρατεί στην Χαριλάου Τρικούπη έχει να κάνει με τις ενδεχόμενες συνεργασίες και τις αντιδράσεις που θα προκαλέσουν αυτές, δηλαδή ότι μπορεί να δημιουργηθεί μία κεντρώα ομάδα βουλευτών αλλά ταυτοχρόνως θα απελευθερωθούν και οι δυνάμεις που βλέπουν πιο ζεστά με την ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο ΠΑ.ΣΟ. κινούνται, και εκεί, με γρήγορους ρυθμούς για να μπορέσουν να εδραιώσουν την θέση τους στο κέντρο πριν επιχειρήσει την κατάληψή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το Ποτάμι

 Στο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη είναι ακόμη πιο άσχημα καθώς πολλά στελέχη έχουν δείξει ήδη την συμπάθειά τους προς την πολιτική Μητσοτάκη. Για τον κ.Θεοδωράκη οι επαφές τους του έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο καθώς φαίνεται να χάνει πόντους από το κέντρο και την κεντροαριστερά. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι κινήσεις που θα δείξουν προς ποια κατεύθυνση σκοπεύει να κινηθεί, φοβούμενος και εκείνος την διάσπαση που βρίσκεται προ των πυλών.