ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καζάνι που βράζει η κοινωνία για το ασφαλιστικό – Στους δρόμους αγρότες και εργαζόμενοι

 

του Γιώργου Σταματίου

Εν μέσω πυρών από τη βάση της βρίσκεται η κυβέρνηση εξαιτίας των ραγδαίων ανατροπών που φέρνει το νέο ασφαλιστικό σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπος με με μεγάλες λαϊκές αντιδράσεις, ενώ στο κυβερνών κόμμα φοβούνται μήπως γίνουν ένα με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που κατηγορούσαν για αστυνομοκρατία και χρήση χημικών στις συγκεντρώσεις φορέων, ανέργων, συνταξιούχων και εργαζομένων. 

Τσουνάμι αντιδράσεων για το Ασφαλιστικό- Ποιοι κατεβαίνουν στους δρόμους

Σε θέσεις μάχης τα συνδικάτα

Στους δρόμους βγήκαν μέχρι και οι δικηγόροι με τα κουστούμια τους, οι γιατροί, οι μηχανικοί και γενικώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θίγονται από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, περισσότερο από κάθε άλλη κατηγορία εργαζομένων. 

Ηχηρό ήταν το μήνυμα στην κυβέρνηση και από το σημερινό πανεργατικό συλλαλητήριο των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ κατά του ασφαλιστικού στην Ομόνοια. Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης που φέρνει η πρόταση της κυβέρνησης και ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις μέχρις εσχάτων.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ, το ΤΕΕ, το ΕΚΑ, η ΠΟΕΔΗΝ, η ΟΕΓΝΕ, η ΕΣΗΕΑ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων, η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών, και το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

Ξεχωριστό μπλοκ στη συγκέντρωση είχε και η Λαϊκή Ενότητα, παρουσία όλων των ηγετικών στελεχών της, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Δημήτρης Στρατούλης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και η Ραζήλ Μακρή. 

«Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης οδηγεί τους εργαζόμενους στην ιδιωτική ασφάλιση, καθώς αυτός που θα βγαίνει στη σύνταξη έπειτα από 40 χρόνια εργασίας θα αμοίβεται το ίδιο με εκείνον που θα βγαίνει στη σύνταξη έπειτα από 15 χρόνια» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης.

Με πόλεμο απειλούν οι αγρότες – Κατεβάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους

Ιδιαίτερα κακή εικόνα για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν τα χθεσινά επεισόδια στις Σέρρες όπου περισσότερα από 700 τρακτέρ είχαν συγκετρωθεί στον κόμβο του Λεύκωνα και στη συνέχεια στον Προμαχώνα. Ένταση επικράτησε μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, όταν οι αγρότες προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, καθώς δεν τους επέτρεπε να φτάσουν στο τελωνείο, που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα μετά τον κόμβο.

Ο μεγάλος φόβος της κυβέρνησης είναι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, αφενός γιατί αποτελούν την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ (μετά τη μετατόπιση από το ΠΑΣΟΚ) και αφετέρου γιατί είναι αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα, εάν δεν αλλάξουν τα μέτρα του ασφαλιστικού που «γονατίζουν» τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα. Αυτό που λένε κυβερνητικά στελέχη είναι ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί η εντύπωση μιας κυβερνησης που βγάζει έξω τα ΜΑΤ και χρησιμοποιεί χημικά εναντίον ανθρώπων με τους οποίους βρίσκονταν στα ίδια μπλόκ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Οι αγροτοσυνδικαλιστές έχουν το χέρι στη μίζα των τρακτέρ και ετοιμάζουν μπλόκα σε όλη τη χώρα, κλείνοντας κομβικά σημεία που συνδέουν τη βόρεια και Κεντρική Ελλάδα με τις υπόλοιπες περιοχές της επικράτειας. 

Τα τρακτέρ θα στηθούν στον κόμβο των Κερδυλλίων στην Εγνατία οδό και στην Καβάλα, ενώ βρίσκονται ήδη στα τελωνεία σε Κήπους και Προμαχώνα. Τις επόμενες ημέρες θα στήσουν μπλόκα στο Κάστρο Βοιωτίας, τη Νίκαια και τα Τέμπη, ενώ σχεδιάζουν να κατέβουν και πάλι στην Αθήνα μετά τις 28 του Γενάρη, οπότε και ορίστηκε το μεγάλο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας την ημέρα της Διεθνούς Έκθεσης Agrotica