ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έγγραφο- φωτιά: Τόμσεν και Σόιμπλε προετοιμάζουν νέο μνημόνιο για την Ελλάδα

Μεγάλη αναστάτωση και προβληματισμό προκαλούν οι κινήσεις του Πολ Τόμσεν, ο οποίος με τη στήριξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κινείται για να γίνει αναθεώρηση όσων συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι με το τρίτο μνημόνιο και να επιβληθούν νέα μνημόνια στην Ελλάδα.

 

Ο γνωστός στην Ελλάδα αξιωματούχος του ΔΝΤ, που πλέον έχει αναβαθμιστεί, βλέπει ότι το Ταμείο είναι σε θέση να επιβάλει τους όρους του για να συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο διάσωσης της χώρας μας, με ελάχιστα χρήματα, και με «σύμμαχο» τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέτουν πλέον θέμα συμπληρωματικών Μνημονίων (Memoranda of Understanding) -δηλαδή περισσότερων μέτρων πέρα από αυτά που συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι- και καταστρώνουν σχέδια τα οποία, εάν περάσουν από το Eurogroup, απειλούν να σπρώξουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προς το καλοκαίρι.

Όπως γράφει το euro2day.gr, η Αθήνα πρέπει να περιμένει επίσης ότι για να της δοθεί αναδιάρθρωση του χρέους (reprofiling) θα της ζητηθεί η αποδοχή των επιπρόσθετων MoU.

Εμπιστευτικό έγγραφο το οποίο περιγράφει τις συνομιλίες (minutes) του κρίσιμου conference call του EuroWorking Group για το ελληνικό θέμα στις 11 Νοεμβρίου περιγράφει ξεκάθαρα -παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη- ότι η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου έθετε από τότε θέμα δημοσιονομικού κενού το 2015, αλλά και τις επόμενες χρονιές.

Πάντως η στάση του ΔΝΤ δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, όπως φάνηκε να διαρρέει η κυβέρνηση, ενώ η στάση του να κρατά σιγή ιχθύος από τον Νοέμβριο και να μην ανοίγει τα χαρτιά του ούτε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, έπρεπε να προβληματίσει.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στις συνομιλίες του EWG η κ. Βελκουλέσκου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «υπάρχει μη ικανοποιητική πρόοδος στο δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό σκέλος», ότι «στο δημοσιονομικό φαίνεται ότι υπάρχουν αστοχίες (shortfalls) και ότι κάποια 'αποζημίωση' (μέτρα) θα πρέπει να βρεθούν για το 2015, κάποια μέτρα θα χρειαστούν για να καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά στο μέλλον».

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι σε επίπεδο Eurogroup, η συζήτηση για την αξιολόγηση δεν μπορεί επί της ουσίας να ξεκινήσει πριν τον Μάρτιο καθώς οι υπουργοί Οικονομικών θέλουν να δουν πώς θα κλείσει ο προϋπολογισμός του 2015 (που ταμειακά τελειώνει στο τέλος Φεβρουαρίου) και μετά να αρχίσουν τις διαβουλεύσεις.

Υπάρχει μερίδα υπουργών και Ευρωπαίων αξιωματούχων που ζητά η αξιολόγηση να κλείσει μέσα στον Απρίλιο, κυρίως για να μπορέσει η Ελλάδα να εκταμιεύσει κονδύλια αλλά και να αποφευχθεί το μήνυμα στις αγορές ότι «κάτι πάει λάθος» πάλι με την Ελλάδα, όμως το ΔΝΤ και ο κ. Σόιμπλε όχι μόνο δεν βιάζονται αλλά ετοιμάζουν και το δικό τους πλάνο.

Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση Σόιμπλε-Τόμσεν την προηγούμενη εβδομάδα συζητήθηκε πως το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα για να ικανοποιηθεί η Γερμανία και οι άλλες σκληροπυρηνικές χώρες, αλλά και να πάρει αυτό που θέλει, δηλαδή σκληρή αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος και νέα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία το ΔΝΤ συνδέει με τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ με κονδύλια αναμένεται να είναι «συμβολική» ενώ η επιρροή του θα παραμείνει μέγιστη ως προς τις αξιολογήσεις.