ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ηχηρό μήνυμα που κομίζει ο Τσίπρας στο Νταβός – Τα κρίσιμα ραντεβού

Στο Νταβός και στη σύναξη της διεθνούς οικονομικής ελίτ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ μεταφέρεται από σήμερα η μάχη της κυβέρνησης με τους δανειστές, με κομβικό σταθμό τη συνάντηση που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

 

 

Το μήνυμα που κομίζει ο πρωθυπουργός στους ξένους συνομιλητές του είναι πως το «κλειδί» για την επιτυχία του , επώδυνου , τρίτου Μνημονίου βρίσκεται στην ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης και της έναρξης της συζήτησης για το χρέος – ένα μήνυμα, που έχει ως βασικό αποδέκτη την σκληρή πλευρά του κλαμπ των πιστωτών, ήτοι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον άξονα Σόιμπλε.

Βασικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να αποσπάσει τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση – κυρίως σε ό,τι αφορά τις δημοσιονομικές της επιπτώσεις για το 2016 – έτσι ώστε να μην υπάρξουν απαιτήσεις για πρόσθετες περικοπές συντάξεων και νέα δημοσιονομικά μέτρα.

 Κρίσιμες επαφές Τσίπρα στο Νταβός

Ταυτόχρονα, θα καταστήσει σαφές ότι η εάν η αξιολόγηση δεν κλείσει έως τις αρχές Απριλίου και συρθεί σε μάκρος – όπως φέρονται να επιδιώκουν οι Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Πολ Τόμσεν – τότε η εφαρμογή και η απόδοση του προγράμματος θα τεθεί σε κίνδυνο.

Καθοριστικές για την περαιτέρω τακτική της κυβέρνησης θα είναι οι απαντήσεις που θα λάβει επί των ζητημάτων αυτών ο Αλέξης Τσίπρας από την Κριστίν Λαγκάρντ, μετά και την ανοιχτή ένταση που προκάλεσαν στις σχέσεις Αθήνας – ΔΝΤ οι διαρροές περί απόρριψης του σχεδίου για το ασφαλιστικό από το Ταμείο και απαίτησης λήψης και νέων δημοσιονομικών μέτρων.

Το debate με τον Σόιμπλε

Οι προβολείς του Νταβός, ωστόσο, πέραν των διμερών συναντήσεων, στρέφονται ήδη και στο debate που θα έχει αύριο, Πέμπτη, ο Έλληνας πρωθυπουργός με Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετέχοντας στο ίδιο πάνελ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συναντήσεις με τον Γερμανό αντικαγκελάριο Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ και τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ενώ αύριο θα συναντηθεί επίσης με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού και αμέσως μετά με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

 Πρώτη φορά στο Νταβός με μεγάλες προσδοκίες; Και στο βάθος το… χρέος!

Το Κυπριακό θα βρεθεί για μια ακόμη φορά στην ατζέντα Έλληνα πρωθυπουργού στο Νταβός. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί και με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ενώ στο Νταβός θα βρίσκεται ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Είναι πιθανόν ο κ. Τσίπρας να έχει και άλλες συναντήσεις, καθώς το πλήρες πρόγραμμα βρίσκονταν μέχρι αργά χθες υπό διαμόφωση.