ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σόιμπλε σε Τσίπρα: Η υλοποίηση μετράει, ανόητε!

Με τη φράση κλισέ "It's the implementation, stupid", απάντησε ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, στην επίκληση του Αλέξη Τσίπρα για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, σε συζήτηση στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ!

 

Προηγουμένως, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε επισημάνει ότι η χώρα έχασε το 25% του ΑΕΠ της και πώς εκτός από δημοσιονομική πειθαρχία και πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να υπάρξει και ανάπτυξη.

Όπως είπε: «Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να καταλάβουμε όλοι ότι εκτός από ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς πρέπει να έχουμε ανάπτυξη. Γι αυτό χρειάζονται ευρωπαϊκές και ιδιωτικές επενδύσεις. Παράλληλα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα αλλά και να χτιστεί πάλι το κράτος πρόνοιας».

Η Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, αντικατοπτρίζει και τα προβλήματα της Ευρώπης και τόνισε ότι πρέπει να αμβλυνθούν οι ανισότητες. «Μια επιχείρηση στην Ελλάδα δανείζεται με 7% και μια επιχείρηση σε χώρα του βορά με 1%. Πρέπει να βάλουμε κοινούς κανόνες στο φορολογικό και χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη», τόνισε.

«Αν θέλουμε να καταστήσουμε την Ευρώπη πιο ισχυρή, τότε θα πρέπει να εφαρμόσουμε ό,τι έχουμε συμφωνήσει» επεσήμανε από την πλευρά του απαντώντας ο Β. Σόιμπλε.

«Έχουμε συμφωνίες και συνθήκες για τις οικονομικές κρίσεις που όμως δεν τηρούνται» τόνισε ο κ. Σόιμπλε και μιλώντας ρητορικά είπε: «Είναι η εφαρμογή ανόητε»…

Μάλιστα όταν ο συντονιστής ρώτησε τον Β. Σόιμπλε για την επιμονή της Γερμανίας με το ΔΝΤ και την Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός φάνηκε εκνευρισμένος, ενω έκοψε τη συζήτηση γρήγορα λέγοντας ότι αυτά τα έχει συζητήσει πολλές φορές.

«Δεν επιθυμούσα εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα αλλά η κα Μέρκελ επέμενε και είχε δίκιο» τόνισε.

Μάλιστα ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε διέκοψε τον συντονιστή λέγοντας ότι και αυτός θέλει το ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι εμείς πιστεύαμε ότι η Ευρώπη μπορεί να τα καταφέρει μόνη της, δεν σνομπάρουμε το Ταμείο. «Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε. Εύχομαι και ελπίζω η συνύπαρξη τριών θεσμών και οι διαφωνίες μεταξύ τους να μην αποτελέσουν αφορμή για καθυστερήσεις» τόνισε.

Είπε ότι δεν είναι ώρα για διάφορα… exits αλλά για περισσότερη Ευρώπη.

Στο Νταβός διασταυρώνουν τα ξίφη τους ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Γερμανός υπουργός οικονομικών που συζητούν σε πάνελ με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης». Το ερώτημα αυτό τίθεται στο Νταβός σε πάνελ που συμμετέχει ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βάλς, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρουτ αλλά και ο Β. Σόιμπλε. 

Το πάνελ συμπληρώνουν ο Robin Niblett διευθυντής του Chatham House και η Emma Marcegaglia πρόεδρος της ΕΝΙ.