ΠΟΛΙΤΙΚΗ

H «Μονομαχία» Σόιμπλε-Τσίπρα στο Νταβός. Άγρια κόντρα για το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ και η υλοποίηση των συμφωνιών έγιναν αφορμή για ελληνο-γερμανική αντιπαράθεση στο Νταβός της Ελβετίας. «Η κυβέρνηση συμμορφώθηκε με τις απαιτήσεις των εταίρων για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας σε πάνελ όπου συμμετείχε ο Β. Σόιμπλε.

 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι η βοήθεια στην Ελλάδα δόθηκε με τον όρο της συμμετοχής του Ταμείου και η όποια απόπειρα αλλαγής θα ισοδυναμούσε με «αναμμένο κερί σε δωμάτιο γεμάτο δυναμίτη».

«Στο θέμα του Ταμείου είναι γνωστό ότι δεν είχαμε όλοι την ίδια άποψη στην Ευρώπη για τον ρόλο και τη σημασία της συμβολής του στα ευρωπαϊκά πράγματα. Όχι γιατί σνομπάρουμε το Ταμείο, αλλά γιατί πιστεύαμε κάποιοι ότι η Ευρώπη μπορεί να τα κάνει καλά τα πράγματα και μόνη της.

Εντούτοις έχει κυλήσει νερό στο αυλάκι, έχουν ακουστεί οι απόψεις, στην τελευταία διαπραγμάτευση κάποιες χώρες ζήτησαν τη συμμετοχή του Ταμείου και εμείς αυτό το αποδεχτήκαμε, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. Τώρα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εφαρμόσουμε αυτή την συμφωνία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ταυτόχρονα ότι εύχεται να μην αποτελέσουν αφορμή για περαιτέρω καθυστερήσεις η συνύπαρξη τριών διαφορετικών θεσμών και οι μεταξύ τους διαφωνίες που προκύπτουν συχνά εξαιτίας της διαφορετικής αντίληψης των ευρωπαϊκών πραγμάτων.

«Είναι η εφαρμογή ανόητε!»

Παραφράζοντας την γνωστή ρήση «it's the economy, stupid! (είναι η οικονομία, ανόητε!)», ο Σόιμπλε επέμεινε στην σημασία της εφαρμογής των συμφωνηθέντων λέγοντας: «είναι η εφαρμογή (των συμφωνιών) ανόητε!».

Τόνισε επίσης ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν επιθυμία της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ «η οποία εν τέλει αποδείχθηκε ότι είχε δίκιο». Πρόσθεσε παράλληλα ότι το γερμανικό και άλλα κοινοβούλια συμφώνησαν για την χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα με τον όρο ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα, καθώς τα ευρωπαϊκά όργανα δεν θεωρούνται «αρκετά ισχυρά ώστε να εφαρμόσουν αυτά που έχουν αποφασίσει».

 Η ρήση που παρέφρασε ο Σόιμπλε για να «την πει» στον Τσίπρα

Μάλιστα ο Σόιμπλε ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι αν ζητούσες από την Μπούντεσνταγκ (το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας) να αλλάξει αυτή την συμφωνία, θα ήταν «σαν να μπαίνεις με ένα αναμμένο κερί σε ένα δωμάτιο γεμάτο δυναμίτη».

Παίρνοντας τον λόγο, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Δεν είμαι ούτε εγώ οπαδός της άποψης ότι πρέπει κανείς να επιχειρεί να ανάψει ένα κερί μέσα σε ένα δωμάτιο με δυναμίτες. Όμως, δεν είμαι και της άποψης ότι πρέπει εξαιτίας αυτού του λόγου να βρίσκεται διαρκώς στο σκοτάδι. Η καλύτερη λύση είναι να απομακρύνει από το δωμάτιο τους δυναμίτες και μετά να ανάψει το κερί».

Τσίπρας στο Νταβός: Δεν είναι ώρα για exits και διχασμό στην Ευρώπη

«Δεν είναι η ώρα για «exits», φράχτες και διχασμό στην Ευρώπη», ήταν το τελικό μήνυμα που έδωσε ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του στο πάνελ του Νταβός για «Το Μέλλον της Ευρώπης», τονίζοντας την ανάγκη «εμβαθύνουμε τη δημοκρατία, να ενισχύσουμε τον κοινοτικό προϋπολογισμό για μείωση ανισοτήτων, και την αλληλεγγύη».

 Σόιμπλε σε Τσίπρα: Η υλοποίηση μετράει, ανόητε!

Στην ομιλία του στο πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο ίδιο όπου μετείχε και ογερμανός υπουργός Οικονομικών, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ακόμη ότι «αποδεχθήκαμε την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα μετά την επιμονή των εταίρων» και εξέφρασε την ευχή «οι συνεχείς διαφωνίες των θεσμών να μην οδηγήσουν σε απαράδεκτες καθυστερήσεις’.

Αναλυτικά, τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του έλληνα πρωθυπουργού είναι τα εξής:

* Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ταυτόχρονα τρεις κρίσεις: οικονομική, προσφυγική, ασφαλείας. Θα ανταπεξέλθει μόνο με στενή συνεργασία στη βάση κοινών κανόνων, αρχών και αξιών.

*Η Ελλάδα επιζητά τη συνεργασία με την Ε.Ε. στο προσφυγικό αλλά το κρίσιμο είναι να δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος μηχανισμός μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία στις χώρες της Ευρώπης.

*Η Ε.Ε. δεν είναι ένωση à la carte όπου όλοι απολαμβάνουν τα οφέλη αλλά μόνο κάποιοι επωμίζονται τα βάρη της κρίσης.

*Η ελληνική κρίση αντικατοπτρίζει τα δομικά προβλήματα της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε κοινούς δημοσιονομικούς κανόνες, τραπεζική ένωση, καταπολέμηση της ανεργίας η οποία δε μπορεί να είναι 25% σε μία χώρα και 4% σε άλλη.

*Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και ευρωπαϊκής περιφέρειας για να επιστρέψει η Ευρώπη στην ανάπτυξη.

*Η Ελλάδα έχει κάνει μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή αλλά το κόστος της δεν επιμερίστηκε δίκαια. Έχασε 25% του ΑΕΠ και η ανεργία είναι σε απαράδεκτα επίπεδα. Συνεχίζουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μειώνουμε γραφειοκρατία για να απελευθερωθούν παραγωγικές δυνάμεις, αλλά πρέπει να ξαναχτίσουμε το κοινωνικό κράτος.

*Στην Ελλάδα οι κοινωνικοί φορείς καταλάβαν ότι δεν είναι το εργασιακό κόστος το βασικό ζήτημα και έτσι αποφασίσαμε να μοιράσουμε το βάρος με μια πολύ μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών ώστε να μη μειωθούν για 13η φορά οι συντάξεις.

*Είναι γνωστό ότι είχαμε διαφορετικές απόψεις για την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Εμείς πιστεύουμε ότι η Ευρώπη μπορεί μόνη της. Αποδεχθήκαμε την συμμετοχή του ΔΝΤ μετά από επιμονή των εταίρων. Εύχομαι οι συνέχεις διαφωνίες των θεσμών εξαιτίας του ότι κάποιοι δεν κατανοούν τις ευρωπαϊκές ιδιαιτερότητες να μην οδηγήσουν σε απαράδεκτες καθυστερήσεις.

*Δεν είναι η ώρα για  «exits», φράχτες και διχασμό στην Ευρώπη. Αντιθέτως να εμβαθύνουμε τη δημοκρατία, να ενισχύσουμε τον κοινοτικό προϋπολογισμό για μείωση ανισοτήτων, και την αλληλεγγύη.