ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Σουπερμαρκετάς που ετοιμάζει κανόνι εκατομμυρίων στην ελληνική αγορά

Ο Σουπερμαρκετάς που ετοιμάζει κανόνι εκατομμυρίων στην ελληνική αγορά

 

 Τρόμο έχει προκαλέσει, όχι μόνο στους εργαζόμενους και τους προμηθευτές αλλά και στα στελέχη του υπουργείου οικονομικών, το ενδεχόμενο του "κανονιού" που έρχεται από γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ. 

 Τα χρεή της συγκεκριμένης αλυσίδας στην εφορία έχουν χτυπήσει "κόκκινο" τον τελευταίο χρόνο και μάλιστα προκαλεί έκπληξη ο ρυθμός αύξησης τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2014, οι οφειλές της προς τα δημόσια ταμεία, δεν ξεπερνούσαν τα 4εκατ. ευρώ, ωστόσο, από τα τέλη του ίδιου χρόνου, εκτινάχθηκαν στα περίπου 40εκατ. ευρώ(!). Η τακτική της επιχείρησης ήταν παγιωμένη. Σπάνια πλήρωνε ΦΠΑ και έκανε χρήση του δικαιώματος που της έδινε ο νόμος, τα ποσά που προορίζονται για τον ΦΠΑ να καθίστανται ληξιπρόθεσμα και τακτοποιούνται μέσω δόσεων. Όπως φαίνεται όμως τα πράγματα δυσκόλεψαν και η επιχείρηση, με τον κλασικό εκβιασμό ότι θα αφήσει 15.000 εργαζόμενους στο δρόμο, άρχισε να "φουσκώνει" τις οφειλές της και να αφήνει τα δεκάδες εκατομμύρια χρέους να πολλάπλασιάζονται

 

 Στον επιχειρηματικό κόσμο η κατάσταση της αλυσίδας είναι γνωστή εδώ και καιρό. Μάλιστα, στους κύκλους της αγοράς σχολιάζεται ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο γνωστός σουπερμαρκετάς που έπαιρνε δάνεια για την δημιουργία καταστημάτων παρουσιάζοντας μόνο μακέτες. Οι ίδιοι κύκλοι σχολιάζουν ότι από τα δέκα καταστήματα για τα οποία παρουσίαζε μακέτες, μόνο το ένα έφτιαχνε και τα χρήματα για τα υπόλοιπα έφευγαν για το Λουξεμβούργο όπου διατηρεί καταθέσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων. 

 

 Η σημερινή κατάσταση της επιχείρησης δείχνει ότι πωλούνται όπως όπως ακίνητα για να εξυπηρετηθούν δάνεια που έχει λάβει και ετοιμάζεται το μεγάλο "μπαμ". Σύμφωνα με πληροφορίες του usay.gr οι οφειλές προς τους προμηθευτές ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ και αυτό που αναμένεται είναι η στιγμή της πτώχευσης. Την ίδια ώρα είναι πολλά τα σενάρια που ακούγονται για την πώληση της αλυσίδας αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί τίποτε επίσημα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν τελικά ο σουπερμαρκετάς πτωχεύσει, οι φορολογούμενοι θα χρεωθούν τις οφειλές του και δεκάδες προμηθευτικές εταιρείες θα βρεθούν κοντά στο λουκέτο από τα απλήρωτα εμπορεύματα.

 

«Ασπίδα» σε κόκκινους δανειολήπτες μέσω… νέων αντικειμενικών αξιών