ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα τρία σενάρια για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

Τρία σενάρια παρουσιάζει η Barclays για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα.

 

 

Σε αναλυτική έκθεσή της αναφέρει ότι μπορεί η Ελλάδα να εξασφάλισε όλες τις υποδόσεις από την πρώτη δόση του τρίτου προγράμματος διάσωσής της, ωστόσο κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, η κυβερνητική πλειοψηφία μειώθηκε στους 153 βουλευτές.

Όπως σημειώνει  η τράπεζα, τα πολύ δύσκολα έχουν πάει για αργότερα, όπως το ασφαλιστικό για το οποίο οι θεσμοί κρατούν σκληρή στάση και θα αποτελούν τα τελικά εμπόδια για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ελάφρυνση του χρέους.

Η Barclays θεωρεί πως η Ελλάδα πιθανόν να επιστρέψει στα «πρωτοσέλιδα», αυτή τη φορά εντός ενός πιο εύθραυστου πολιτικού σκηνικού στην Ευρώπη, ενώ δεν αποκλείει τελείως την επιστροφή του φάσματος του «Grexit».

Όπως επισημαίνει, το μακροοικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας είναι αβέβαιο και εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις πολιτικές εξελίξεις. Ωστόσο, όταν αρθεί η αβεβαιότητα, το ΑΕΠ της Ελλάδας θα μπορούσε να αρχίσει να αυξάνεται ταχύτατα, δυνητικά κατά 0,4-0,5% σε τριμηνιαία βάση.

 Συνέχεια στο σίριαλ της κόντρας Τσίπρα-Σόιμπλε για το «ηλίθιε» 

Τα τρία σενάρια

Α) Μόνο θόρυβος
Αυτό είναι το θετικό σενάριο για την τράπεζα, στο οποίο ο κυβερνητικός συνασπισμός θα καταφέρει να διαχειριστεί τις διαφορετικές απόψεις των βουλευτών, ικανοποιώντας παράλληλα τις απαιτήσεις των δανειστών, θα διατηρήσει την απόλυτη πλειοψηφία και στο τέλος θα καταφέρει να περάσει μια περίοδο αυξημένου «θορύβου» και παρατεταμένων διαπραγματεύσεων τόσο εντός της κυβέρνησης όσο και με τους πιστωτές.

Σε αυτό το σενάριο η ψήφιση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων θα ανοίξει τον δρόμο για μια θετική πρώτη αξιολόγηση, η οποία με τη σειρά της θα ανοίξει τις συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους, οδηγώντας την ΕΚΤ να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης επαναφέροντας το waiver.

 Οι δύο απαιτήσεις- σοκ των δανειστών για τις συντάξεις

Β) Ο μεγάλος συνασπισμός
Στο σενάριο αυτό η πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού θα διαβρωθεί ακόμα περισσότερο και τελικά θα χάσει τον έλεγχο της Βουλής.  Αν συμβεί αυτό η Barclays αναφέρει ότι ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ θα πρέπει να βρουν έναν ακόμα εταίρο μειοψηφίας για να ανακτήσουν τον απόλυτο έλεγχο στη Βουλή (151 έδρες). Αν και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε λάβει ευρεία στήριξη (και από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι) όταν ψηφίστηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο τα προαπαιτούμενα, η Barclays δεν θεωρεί ότι αυτό είναι πιθανό να επαναληφθεί.

Σε ότι αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία με 75 έδρες μόλις πρόσφατα αναδιοργανώθηκε, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Εξέλεξε τον κ. Μητσοτάκη ως νέο αρχηγό της στις 10 Ιανουαρίου. Η Barclays αμφιβάλει αν η ΝΔ θα ήταν έτοιμη να ηγηθεί ενός μεγάλου συνασπισμού, ούτε και κάποιο άλλο κόμμα. Επιπλέον, αυτό θα εξαρτιώταν και από έναν μεγάλο αριθμό αποστασιών από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο απίθανο ενδεχόμενο να συμβεί αυτό, τότε μια πιθανή επιλογή θα ήταν ένας τεχνοκράτης υποψήφιος, εκτός πολιτικού χώρου, να ηγηθεί πολλών κομμάτων για τη δημιουργία ενός μεγάλου συνασπισμού.

Αν υπάρξουν προϋποθέσεις για αυτό το τελευταίο, τότε αυτό το σενάριο θα προκαλέσει συγκριτικά μεγαλύτερο θόρυβο απ’ όσο το 1ο σενάριο, περιλαμβανομένης της επιστροφής της διαμάχης σε τεταμένο κλίμα με τους ευρωπαίους εταίρους και μιας σημαντικής καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Συνεπώς, το βασικό σενάριο της ανάκαμψης θα αναβάλλονταν και θα επηρεάζονταν η οικονομική δραστηριότητα. Η Barclays θεωρεί πως αυτό το σενάριο πιθανότατα θα οδηγούσε σε εκλογές πριν τη λήξη της θητείας της νυν κυβέρνησης.

Γ) Νέες εκλογές
Αυτό είναι και το πιο αρνητικό σενάριο. Αν τα κόμματα δεν καταφέρουν να συνεργαστούν για να προκύψει μια απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να διαλύσει τη Βουλή και να κηρύξει πρόωρες εκλογές.

Όπως αναφέρει η τράπεζα, αυτές θα είναι οι τρίτες εκλογές σε λίγο περισσότερο από έναν χρόνο, και πιθανότατα θα εκληφθούν αρνητικά από όλους . Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια σημαντική μείωση της στήριξης προς τον ΣΥΡΙΖΑ (αλλά και της ΝΔ η οποία όμως προηγείται) από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, Η Barclays σημειώνει πως το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι πολύ υψηλό, στο 30%. Βάσει αυτών, το εκλογικό αποτέλεσμα είναι απίθανο να διαφέρει από το σημερινό και ως εκ τούτου δεν θα μπορέσει να λύσει την κατάσταση. Σε ένα τέτοιο σενάριο, ένας μεγάλος συνασπισμός θα ήταν το πιθανότερο αποτέλεσμα (όπως στην κυβέρνηση Παπαδήμου το 2011-2012).