ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κήρυξαν πόλεμο οι αγρότες – Κλείνουν επ’αόριστον τους δρόμους

Με κλείσιμο επ'αόριστον τελωνεία και κομβικά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου απειλούν οιαγρότες οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι τέλους για να μην περάσει το ασφαλιστικό που επιφέρει ραγδαίες ανατροπές στον  κλάδο τους. Εν αναμονή αποφάσεων από το συντονιστικό που συνεδριάζει στα Τέμπη. 

Τα μπλόκα είναι δεκάδες, ενώ η εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης έκλεισε στα Τέμπη από τις 12 το μεσημέρι για δύο ώρες και θα κλείνει ανά δύωρο. Κλείστα είναι επίσης τα τελεωνεία σε Δράμα και Έβρο, καθώς και το τελωνείο της Κρυσταλοπηγής. Σε αποκλεισμούς προχωρούνοι αγρότες στην εθνική οδό στο ύψος της Κατερίνης, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αλεξανδρούπολης στο ύψος της Ξάνθης. 

Στις 12 οι αγρότες έδωσαν ραντεβού στα Τέμπη, στον πυρήνα του αγώνα τους, και στη 1 άρχισε η σύσκεψη προκειμένου να αποφασίσουν της περαιτέρω στάση τους, ενώ από χθες έχει παραλύσει το οδικό δίκτυο από τους αλλεπάλληλους αποκλεισμούς σε τελωνεία και διόδια. Οι αγρότες δεν πείστηκαν από τα όσα δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και πλέον ζητούν διάλογο μόνο με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Λόγω της σύσκεψης των αγροτών η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας το βράδυ της Παρασκευής ανακοίνωσε ότι στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Πειραιώς-Aθηνών-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων (ΠΑΘΕ) από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι την διασταύρωση Στομίου απαγορεύεται από τις 12:00 η κυκλοφορία όλων των οχημάτων για όση ώρα κριθεί απαραίτητο.

Την Παρασκευή σημειώθηκαν επεισόδια με αποδέκτη την κυβέρνηση. Στις Σέρρες αγρότες εισέβαλαν στην Νομαρχιακή Οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ όπου επιτέθηκαν με αβγά και αποδοκιμασίες σε βουλευτές της περιοχής, ενώ έκαψαν τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρώντας στην πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση με το ασφαλιστικό. 

Στην Καστοριά ομάδα αγροτών γιούχαρε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην Πάτρα η τοπική του ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώθηκε να αναβάλει την προγραμματισμένη ομιλία του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσου Πετρούπουλου, υπό το φόβο επεισοδίων. 

Στην Αιτωλοακαρνανία οι αγρότες ντύθηκαν τζιχαντιστές με μάσκες τα πρόσωπα του Αλέξη Τσίπρα, του Γιώργου Κατρούγκαλου και του Βαγγέλη Αποστόλου, οι οποίοι κρατούσαν ομήρους τους αγρότες και ετοιμάζονταν να τους σφάξουν με ματσέτες…