ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σφοδρό κύμα κακoκαιρίας: Χιόνια και στην Αττική – Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας

Νέο ψυχρό κύμα αναμένεται να σαρώσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας με κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, ισχυρούς βοριάδες στο Αιγαίο και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά της ανατολικής και βόρειας χώρας καθώς και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής  Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας.

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αναμένεται να διατηρηθούν μέχρι τη Δευτέρα ενώ κατά τη διάρκεια της Κυριακής ενδέχεται να υπάρξει νέα υποτροπή των χιονοπτώσεων.

Για σήμερα Σάββατο πάντως οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά κανόνα ασθενείς, ωστόσο στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές εκτεθειμένες στο Αιγαίο θα παρουσιάσουν διαστήματα μεγαλύτερης έντασης ενώ μεγαλύτερες πιθανότητες για πυκνότερες χιονοπτώσεις έχουν οι νομοί Μαγνησίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας και η Εύβοια.

Αναλυτικά η πρόγνωση του Σαββάτου σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ):

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με χιονόνερο κατά περιόδους, χιονοπτώσεις στα ορεινά και πιθανόν πρόσκαιρα στα βόρεια προάστια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 6 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικά του νομού όπου και θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 με 4 και πρόσκαιρα το πρωί τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 3 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία όπου θα σημειωθούν παροδικές χιονοπτώσεις κυρίως στη Χαλκιδική. Σταδιακή βελτίωση από το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 5 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο αναμένονται λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με παροδικές βροχές στα νότια. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 11 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Ήπειρο κατά τόπους θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο προβλέπονται νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με χιονόνερο στις νότιες θαλάσσιες-παραθαλάσσιες περιοχές και τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και την ανατολική Στερεά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες βορειοανατολικές διευθύνσεις 5 με 6 και στα ανατολικά και νότια 7 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 8 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη αναμένονται νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με χιονόνερο. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά κυρίως της Κρήτης. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 10 βαθμούς Κελσίου.