ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φόβος στο Μαξίμου για νέα μέτρα – Ανησυχούν για ΔΝΤ και τελεσίγραφα από Κομισιόν

Έντονος προβληματισμός υπάρχει στο Μαξίμοηυ καθώς μέσα σε μερικές ώρες υπήρξαν δύο ισχυρά χτυπήματα από το ΔΝΤ κα την Κομισιόν. Διαρροές από την Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι το Ταμείο ζητά μειώσεις 15% στις υπάρχουσες συντάξεις, απειλώντας να τινάξει στον αέρα την αξιολόγηση, ενώ την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέλνει τελεσίγραφα για αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων, απειλώντας με αυστηροποίηση των ελέγχων στη ζώνη Σένγκεν.

Αν και κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονταν χθες βέβαια, ότι οι απειλές αυτές δεν πρόκειται να υλοποιηθούν, δεν έκρυβαν όμως τον προβληματισμό που προκαλούν στην κυβέρνηση αυτές οι εξελίξεις. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι όλα αυτά γίνονται βάσει σχεδίου, ώστε να καταστεί και στο προσφυγικό η Ελλάδα υπεύθυνη, για ό,τι συμβαίνει προκειμένου να απαιτηθούν νέες αιματηρές θυσίες σε όλα τα επίπεδα.

Από την αλλη πλευρά, όσον αφορά το δημοσίευμα της Huffinghton Post για τις νέες απαιτήσεις του ΔΝΤ στο συνταξιοδοτικό, η ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε κάποιο σχόλιο, παρά το γεγονός ότι επισημάνθηκε και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στην Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνάντηση που είχα στο ΝΤαβός, ότι δεν μπορεί να γίνεται πολιτική με διαρροές. Το δημοσίευμα ανέφερε ότι το Ταμείο απορρίπτει την ελληνική πρόταση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς και την συμφωνία της κυβέρνησης με τις εργοδοτικές οργανώσεις για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Η διασταση απόψεων που υπάρχει ακόμη και μέσα στους θεσμούς, αναδεινύεται -βάσει των νέων πληροφοριών- και σε αυτή την περίπτωησ. Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, η Κομισιόν βλέπει θετικά την ελληνική πρόταση για το συνταξιοδοτικό και ανησυχεί ότι πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις που ζητά το ΔΝΤ, θα βλάψουν την οικονομία της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό η ευρωπαϊκή πλευρά των διαπραγματευτών δείχνει προβληματισμένη, καθώς οι ενστάσεις του Ταμείου για το ασφαλιστικό όπως και το ότι ανοίγει πρόωρα θέμα μεταρρύθμισης στην αγορά εργασίας, μπορεί να οδηγήσουν σε αδιέξοδο την τελευταία φάση των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους.