ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ασφυκτική προθεσμία για τα hotspots – Στη «μάχη» και ο στρατός για δημοσιονομική χαλάρωση

 

της Ισιδώρας Μαρτίνου

Μάχη με το χρόνο δίνουν στην κυβέρνηση, προκειμένου να ολοκληρωθούν -ει δυνατό εντός δύο εβδομάδων- τα Κέντρα Καταγραφής και Ταυτοποίησης προσφύγων σε Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο, με το φάντασμα του Grexit από τη Σένγκεν να πλανάται πάνω από το Μαξίμου. Παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις που υπήρξαν, στην προσπάθεια της Αθήνας να ανταλλάξει το προσφυγικό με τη δημοσιονομική χαλάρωση, τώρα εντείνεται η προσπάθεια ώστε η χώρα μας να είναι έτοιμη και να υποχρεωθεί η Ε.Ε. να μην επιβαρύνει άλλο, με παράλογες δημοσιονομικές απαιτήσεις, την ελληνική κυβέρνηση. 

Αν και στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι νομικά δεν είναι δυνατή έξοδος κράτους από τη ζώνη Σένγκεν, έχουν πλήρη επίγνωση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να πιέσει με πολλούς τρόπους, και κυρίως με το κλείσιμο των συνόρων στην ΠΓΔΜ, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες εντός της ελληνικής επικράτειας. 

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Μαξίμου συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης. Εκεί αποφασίστηκε να επιταχυνθούν τα έργα για την έγκαιρη αποπεράτωση των κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών (hotspots) στα πέντε νησιά, καθώς και των δύο κέντρων μετεγκατάστασης (relocation) στην ηπειρωτική Ελλάδα και να αναλάβει δράση ο στρατός προκειμένου να ενισχύσει τα έργα. 

Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιαννης Μουζάλας, τα στρατόπεδα σε Σίνδο και Σχιστό θα είναι ανοιχτού τύπου, αλλά φρουρούμενα και θα έχουν συνολική χωρητικότητα 8 χιλιάδων ατόμων.

Στην κυβέρνηση έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου ώστε να είναι εντός χρονοδιαγράμματος και το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί μια από τις πιο κρίσιμες Συνόδους Κορυφής για το προσφυγικό και την επανεξέταση της συνθήκης Σένγκεν. Το θέμα της Σένγκεν αναδεικνύεται σε μείζον ευρωπαϊκό θέμα και η ελληνική κυβέρνηση έχει έναν σοβαρό υποστηρικτή, τον ιταλό πρωθυπουργό, η χώρα του οποίου θίγεται επίσης από τη μεταναστευτική ριή. «Δεν θα τους επιτρέψουμε να καταστρέψουν την Συνθήκη Σένγκεν. 'Οποιος θέλει να καταστρέψει την Συνθήκη Σένγκεν θέλει να καταστρέψει την Ευρώπη και δεν θα του το επιτρέψουμε», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι.

Όπως προέκυψε από τη διυπουργική σύσκεψη κρίθηκε αναγκαία η ενεργότερη συνδρομή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σε διαρκή συνεργασία και συντονισμό με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.  Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε να επιταχύνει τις διαδικασίες για τα hot spots και να ερνεργοποιήσει περισσότερο τον στρατό και την αστυνομία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, αποφασίστηκε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να αναλάβει:

  • να ορίσει άμεσα προσωρινούς συντονιστές στα 5 κέντρα υποδοχής στα νησιά 
  • να επιβλέψει και να συνδράμει με κάθε διαθέσιμο μέσο στην ολοκλήρωση των έργων κατασκευής ώστε τα hotspots να είναι έτοιμα προς λειτουργία εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. 
  • τη στελέχωση και λειτουργία κινητών μαγειρείων στα πέντε νησιά προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πρόσφυγες.
  • να παραχωρήσει τα στρατόπεδα Σίνδου και Σχιστού, άμεσης χωρητικότητας 500 ατόμων, με δυνατότητες φιλοξενίας επιπλέον 4.000 ατόμων το καθένα, για τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης (Relocation Camp). Παράλληλα, αναλαμβάνει, την έγκαιρη παράδοσή τους καθώς και τη λειτουργία τους.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει την ταχύτατη πλήρη στελέχωση με προσωπικό των 5 κέντρων υποδοχής, προκειμένου να υπάρχει εκεί η δυνατότητα άμεσης ταυτοποίησης των προσφύγων.

«Εθνική συνεννόηση» απέναντι στις απειλές για έξοδο από Σένγκεν

Τις τελευταίες ημέρες έγινα κινήσεις στο παρασκήνιο ώστε να υπάρξει «ανακωχή» στην εσωτερική αντιπαράθεση για το ασφαλιστικό και την κυβερνητική πολιτική, καθώς έγινε αντιληπτό σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του συνταγματικού τόξου, ότι στο προσφυγικό δεν χωρούν μικροκομματικές σκοπιμότητες. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να επίτύχει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση στο προσφυγικό, ενώ τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, αλλά και η Ένωση Κεντρώων, έχουν αντιληφθεί ότι απαιτείται «εθνική γραμμή άμυνας» απέναντι στην απειλή για έξοδο από τη Σένγκεν.  Όλοι αντιλαμβάνονται, άλλωστε, ότι το να «τζογάρουν» στα συντρίμμια του προσφυγικού, θα τους οδηγήσει πολύ σύντομα σε πολιτική ζημία και απώλειες, ως προς τον αντίκτυπο στην κοινωνία. 

Στη Συγγρού επισημαίνουν ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποτραπεί η έξοδος της χώρας από την Σένγκεν, τονίζοντας ότι το ζήτημα έχει εθνική διάσταση και για τον λόγο αυτό υπάρχει πεδίο για μια εθνική προσπάθεια. Το κλίμα αυτό θα φανεί και στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρμόδιο υπουργό, κ. Μουζάλας, ενώ μέσα στον Φεβρουάριο θα έχει σειρά επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους για να προβάλει τις θέσεις της χώρας στη μεταναστευτική κρίση. 

Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν ο πρώτος που έκανε κίνηση εθνικής πανστρατιάς, επισκεπτόμενος την προηγούμενη εβδομάδα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. 
 
Την ίδια ώρα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά είναι διατεθειμένη να παράσχει στήριξη και να καταθέσει προτάσεις για το προσφυγικό, ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να μεταβεί στις Βρυξέλλες . Άλλωστε, προσβλέπει και σε πολιτικά ανταλλάγματα με την πρόοδο του χρόνου, καθώς στη Χαριλάου Τρικούπη βλέπουν ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί στήριξη και στο ασφαλιστικό, όπου θα δημιουργηθεί η ανάγκη διεύρνησης της κυβερνητικής πλειοψηφίας με νέες συνεργασίες.