ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπλόκα αγροτών: Ουρές χιλιομέτρων στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα

 Ουρές χιλιομέτρων έχουν σχηματιστεί στις δύο πλευρές των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, εξαιτίας του αγροτικού μπλόκου, από τη μία, στον Προμαχώνα στο ελληνικό έδαφος, και του αντι-μπλόκου, από την άλλη, που έχουν στήσει Βούλγαροι οδηγοί στα Κούλατα. Οι Βούλγαροι οδηγοί αποφάσισαν από χθες το μεσημέρι να κλείσουν το οδόστρωμα που οδηγεί από και προς την Ελλάδα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον εγκλωβισμό τους, λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων.

 

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αστυνομίας, επί ελληνικού εδάφους παραμένουν εγκλωβισμένα 800 φορτηγά και 160 Ι.Χ. αυτοκίνητα, ενώ στη βουλγαρική πλευρά βρίσκονται ακινητοποιημένα γύρω στα 1.000 φορτηγά και 500 Ι.Χ. αυτοκίνητα. Στο μεταξύ, η Βουλγαρία ζήτησε εκ νέου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να βοηθήσει στην άρση του αποκλεισμού των ελληνοβουλγαρικών συνόρων από Έλληνες αγρότες.

Ο καθένας είναι ελεύθερος να διαμαρτύρεται, αλλά αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταπατά το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης ανθρώπων και αγαθών στο πλαίσιο της ΕΕ, δήλωσε, χθες, από τις Βρυξέλλες, η αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης Μεγκλένα Κούνεβα. Οι βουλγαρικές μεταφορικές εταιρείες έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες από τον αποκλεισμό των διαβάσεων στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, είπε η κ. Κούνεβα, σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ είχε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, να λάβει μέτρα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, προκειμένου να αποκατασταθεί η κυκλοφορία μεταξύ των δύο γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών.

Θεσσαλονίκη: Με μουσική εκδήλωση συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών

Μουσική εκδήλωση, οργανώνουν για μετά τις 6 το απόγευμα, οπότε λήγει ο 24ωρος αποκλεισμός, οι αγρότες του κόμβου Αντιγόνου, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, στο πλαίσιο των εναλλακτικών μορφών κινητοποιήσεων, που εγκαινιάζουν από σήμερα οι διαμαρτυρόμενοι του πρωτογενούς τομέα. «Η αποψινή μας εκδήλωση, όχι μόνο δεν υποδηλώνει κούραση, αλλά στοχεύουμε να στείλουμε ξεκάθαρα το μήνυμα ότι θα παραμείνουμε στον δρόμο, για όσο καιρό χρειαστεί» υπογράμμισε η επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Διαμάντω Κρητικού.

Όπως εξήγησε, από τις 16:30 θα αρχίσουν να συγκεντρώνονται αγρότες που είναι και μουσικοί, προκειμένου να ξεσηκώσουν τον κόσμο και με τα τραγούδια τους να «υπενθυμίσουν τη σημασία τού "αγωνίζεσθαι"». Φορείς και συνεταιρισμοί της ευρύτερης περιοχής έχουν φροντίσει για μεζέδες (μανιτάρια, κρέας, σαλιγκάρια, πίτες, λουκουμάδες, ακτινίδια κ.α) που θα μοιράζονται τόσο στους διερχομένους, όσο και στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.

Για την πορεία τού αγώνα τους οι αγρότες στο μπλόκο θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση.

Κατά τα λοιπά, οι αποκλεισμοί με βάση το σημερινό πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία, που αριθμεί εννέα μπλόκα, είναι σύμφωνα με τον συντονιστή των οκτώ εξ αυτών, Δημήτρη Μόσχο, θα έχουν ως εξής:

* Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με την πΓΔΜ (12ωρος αποκλεισμός από τις 11:00, σε συνέχεια αντίστοιχης χθεσινής κινητοποίησης).

* Γρεβενά, στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 12:00-16:00 και στα δύο ρεύματα και σε παρακαμπτήριες οδούς.

* Νεάπολη Τσοτυλίου 14:00-19:00.

* Στο Άργος Ορεστικό κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά, 09:00-18:00 και τις ίδιες ώρες σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη.

* Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης 12:00-13:00.