ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έξοδα από κάρτες και αποδείξεις έως 15% για να «χτίσεις» αφορολόγητο

Εως το 10% ή 15% του εισοδήματός τους θα πρέπει στο εξής να καλύπτουν με δαπάνες στην κάρτα τους, όλοι οι φορολογούμενοι μισθωτοί και συνταξιούχοι, προκειμένου να πιάσουν το αφορολόγητο. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να μην πληρώσουν έως και 2.100 ευρώ «έξτρα» φόρο, πέρα από όσο οφείλουν με βάση την νέα φορολογική κλίμακα που καταρτίζεται.

Για να τύχουν της έκπτωσης φόρου για τα εισοδήματα του 2016, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι ενδεχομένως θα χρειαστεί –για τεχνικούς λόγους- να δηλώσουν οι ίδιοι την δαπάνη τους με κάρτες. Αυτό θα αλλάξει για τα εισοδήματα του 2017, αφού τότε θα είναι έτοιμες οι τραπεζες να στέλνουν απ’ευθείας τα στοιχεία στην ΓΓΠΣ ώστε να εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στην δήλωση Ε1.

Φόρος και σε χαμηλόμισθους

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σχέδια που κατέθεσε στους θεσμούς η κυβέρνηση την Παρασκευή προβλέπεται και ειδική κλίμακα για τις αποδείξεις δαπανών που θα πρέπει να δηλώνει ένας φορολογούμενος προκειμένου να παραμείνει αφορολόγητος, οι οποίες όμως θα υπολογίζονται σε συνάρτηση με το εισόδημα του. 

Αυτό σημαίνει ότι βάσει κλίμακας, όπως θα διαμορφωθεί τελικά σε συνεργασία με τους θεσμούς, ένας χαμηλόμισθος θα αναγκαστεί να πληρώνει φόρο, αν δεν καλύψει με δαπάνες με κάρτες και αποδείξεις τουλάχιστον το 10% ή 15% του εισοδήματός του. 

Τρεις κλίμακες

Η απαίτηση όμως για δαπάνες μέσω καρτών θα αυξάνεται, όσο αυξάνεται και το φορολογητέο εισόδημα. Η κλίμακα θα προβλέπει ότι άλλοι θα πρέπει να εμφανίσουν δαπάνες ύψους 20%, 30% ή και έως και 40% ακόμα, για πιο υψηλά εισοδήματα.

Ουσιαστικά θα προβλέπονται τρία «σκαλοπάτια». Για χαμηλά εισοδήματα έως περίπου 15.000 θα απαιτείται το 10% ή 15%. Για μεσαία εισοδήματα έως 25.000 ή 30.000 ευρώ το χρόνο θα απαιτείται το 20% ή 30%. Για πιο υψηλά εισοδήματα έως 42.000 ευρώ θα απαιτείτο το 40%. Για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ δεν θα ισχύει καμία έκπτωση φόρου. Ωστόσο εξετάζεται να διατηρείται η απαίτηση για δαπάνες 40%, επί ποινή φορολογικού προστίμου –πχ 10% της διαφοράς των δαπανών που δεν έγιναν με κάρτες και αποδείξεις.

Με τον τρόπο αυτό, δεν θα απαιτείται πια ένα ενιαίο ποσοστό δαπανών (π.χ. 10% του συνολικού εισοδήματος όπως ίσχυε) το οποίο θα πρέπει να καλύπτεται με αποδείξεις για να κατοχυρώσουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι την έκπτωση φόρου και οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ. 

Αντίθετα, οι χαμηλόμισθοι θα καλούνται να συλλέξουν λιγότερες αποδείξεις από όσες τα «ρετιρέ» των περίπου 30.000-40.000 ευρώ το χρόνο, αλλιώς δεν θα βλέπουν έκπτωση φόρου στο εκκαθαριστικό τους.