ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο διάλογος με τον Τσίπρα τελείωσε – Τώρα ο λόγος στα μπλόκα των αγροτών

Μετά από πέντε ώρες ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους αγροτών, κατά την οποία η κυβέρνηση άκουσε τα αιτήματα των αγροτών για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής και παρουσίασε τις βελτιωτικές της προτάσεις.

 

 

Στις αποφάσεις που θα ληφθούν στις γενικές συνελεύσεις των μπλόκων παρέπεμψαν οι εκπρόσωποι των αγροτών που συμμετείχαν στον διάλογο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως είπε ο κ. Βαγγέλης Παπαγιαννούλης, εκπροσωπώντας 39 μπλόκα, έγινε ουσιασιακός διάλογος με τον Πρωθυπουργό, κατά τον οποίο παρουσιάστηκαν οι προτάσεις των αγροτών, αλλά και της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής.

Αρνούμενος να κάνει κάποιο σχόλιο για τα αποτελέσματα της συνάντησης, είπε πως οι εκπρόσωποι τώρα επιστρέφουν στα μπλόκα, όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις των αγροτών σε γενικές συνελεύσεις. 

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος μπλόκων της Πελοποννήσου Αθανάσιος Σιωτίνας είπε πως έγινε διάλογος επί των προτάσεων των αγροτών, οι αγρότες πήραν τις προτάσεις της κυβέρνησης και πλέον οι αποφάσεις θα ληφθούν στις γενικές συνελεύσεις.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τους αγρότες είπε ότι η κυβέρνηση έχει προτάσεις, είναι υπέρ του διαλόγου, καθώς αυτός μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις. 

«Δεν μπορούμε να χαράξουμε πολιτική χωρίς να λάβουμε υπόψη τις δικές σας θέσεις και προτάσεις. Όμως δεν μπορούμε να βγάλουμε από το μυαλό μας ότι τα 5 προηγούμενα χρόνια υπήρξε μια μεγάλη καταστροφή εθνικού πλούτου», τόνισε. 

Αυτά είναι τα 25 μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση στους αγρότες

Λϊστα με 25 μέτρα περιλαμβάνει η βελτιωτική πρόταση της κυβέρνησης προς τους αγρότες – πρόταση, που παορυσιάστηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των μπλόκων και δόθηκε στη δημοσιότητα από την κυβερνητική εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών, μετά την πολύωρη συνάντηση, δήλωσαν ότι έγινε «ουσιαστικός διάλογος» και τις περαιτέρω αποφάσεις θα τις πάρουν τα μπλόκα.

Τα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση είναι τα εξής:

Για το ασφαλιστικό:

  • Πενταετής μεταβατικότητα του ταμείου ασφάλισης των αγροτών έως το 2021.
  • Κλιμάκωση των εισφορών για ηπιότερη μετάβαση στο προβλεπόμενο ύψος, έως το 2021.
  • Δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό 16 αντί για 20%, που διασφαλίζει τελική σύνταξη ανώτερη από την εθνική.
  • Θέσπιση του εργόσημου ως βασικού εργαλείου πληρωμής της απασχόλησης στον αγροτικό χώρο, ώστε η δαπάνη αυτή να καταλογίζεται ως έξοδο στην αγροτική επιχείρηση.

Για το φορολογικό:

  • Φορολογική ελάφρυνση για την μέγιστη πλειοψηφία των αγροτών.  
  • Θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.

Οπως επισημαίνει η κυβερνητική εκπρόσωπος «ως αποτέλεσμα του συνδυασμού των παραπάνω προτάσεων επί του ασφαλιστικού και του φορολογικού, η συνολική επιβάρυνση για την μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, που αγγίζει το 90%, θα είναι μικρότερη από την σημερινή».

Επίσης η κυβέρνηση παρουσίασε μια ακόμα σειρά μέτρων που στοχεύουν στην στήριξη της αγροτικής παραγωγής. Τα μέτρα αυτά είναι:

  • Ορισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και ένταξη στο Μητρώο Αγροτών, με αυστηρό προσδιορισμό που προβλέπει δύο βασικές προϋποθέσεις: ασφάλιση στον ΟΓΑ και εισόδημα προερχόμενο τουλάχιστον κατά 51% από αγροτικές δραστηριότητες.  
  • Ρύθμιση χρεών στην ΔΕΗ με τουλάχιστον 36 δόσεις, για όλα τα παλιά και νέα χρέη, χωρίς προκαταβολή.
  • Στήριξη για εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, για την μείωση του κόστους παραγωγής.
  • Άμεση καταβολή ποσού των συνδεδεμένων ενισχύσεων και αποζημιώσεων των παραγωγών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα για το ρωσικό εμπάργκο.
  • Ομαλοποίηση και σταθεροποίηση ενισχύσεων και αποζημιώσεων. Σε ετήσια βάση, οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ θα ξεκινούν από τον Νοέμβριο και θα ολοκληρώνονται μέχρι τα τέλη Μαρτίου του επόμενου έτους, εκτός από το 10% που αφορά την εξόφληση και θα καταβάλλεται τον Ιούνιο. Δέσμευση για συντομότερη καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.
  • Στήριξη των νέων αγροτών,  έως 40 ετών, με στόχο την παραμονή αλλά και την επιστροφή των νέων στην περιφέρεια. Στήριξη επενδυτικών σχεδίων πρώτης εγκατάστασης με επιδότηση έως 22.000 ευρώ. Στήριξη εκκίνησης μη γεωργικής δραστηριότητας με επιδότηση από 11.000 έως 20.000 ευρώ.  
  • Επιτάχυνση στης επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος, καθώς και όλων των οφειλών του δημοσίου, όπως ο ΦΠΑ και ο φόρος πετρελαίου.
  • Κάρτα του αγρότη, για χρηματοδότηση των αγροτικών εργασιών, σε ετήσια βάση, με εγγύηση τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Στόχος αυτού του μέτρου είναι η εξασφάλιση ρευστότητας με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο και η μείωση του κόστους κατά τουλάχιστον 10%, ιδιαίτερα στον τομέα των εφοδίων.  Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση της κάρτας και για τους αγρότες που έχουν ανοιχτά δάνεια.
  • Έλεγχος της αγοράς και αποφασιστικός περιορισμός της ασυδοσίας των μεσαζόντων και των καρτέλ. Φραγμός στην διακίνηση προϊόντων με ανεξέλεγκτη έκδοση τιμολογίων αγοράς και στις απαράδεκτες –πολλές φορές επτάμηνες και οκτάμηνες- καθυστερήσεις πληρωμών.  
  • Καθιέρωση υποχρεωτικής τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων, χωρίς γραφειοκρατικές δυσκολίες. Κατ εξοχήν ωφελημένοι θα είναι οι ίδιοι οι αγρότες, που θα μπορούν να αφαιρούν από το ακαθάριστο εισόδημά τους το σύνολο του υψηλού κόστους παραγωγής.
  • Άμεση προώθηση προς ψήφιση του σχεδίου νόμου για το πλαίσιο λειτουργίας του συνεργατισμού. Κίνητρα για συλλογικές μορφές οργάνωσης της παραγωγής και της μεταποίησης, συνεταιρισμούς, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών. Δομές αυστηρού ελέγχου για να αποφευχθούν νοσηρά φαινόμενα του παρελθόντος που δυσφήμισαν τον συνεταιριστικό θεσμό.  
  • Συγκρότηση Εθνικού Δικτύου Αγροτικής Πολιτικής, για την υλοποίηση πολιτικής και χάραξη συνολικής στρατηγικής στον αγροτικό τομέα, με την συμμετοχή των εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου.
  • Ίδρυση Φορέα Αξιοποίησης της δημόσιας αγροτικής γης και παραχώρησή της προς αξιοποίηση σε νέους αγρότες και συνεταιρισμούς,
  • Υλοποίηση προγραμμάτων για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων.
  • Συγκρότηση συμβουλευτικών δομών σε όλη την Ελλάδα, για την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής.
  • Ειδικό σχέδιο για ην στήριξη της κτηνοτροφίας, με στόχο την αύξηση της παραγωγής, την διατροφική επάρκεια. Την συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο και την συμπληρωματική απασχόληση ιδιαιτέρα των κατοίκων των ορεινών περιοχών.
  • Στήριξη της αλιείας με άμεσα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την δυνατότητα αναγέννησης των ιχθυοαποθεμάτων και θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την αειφορική διαχείρισή τους.
  • Υλοποίηση διαφοροποιημένων προγραμμάτων και παρεμβάσεων για την αγροτική παραγωγή σε ορεινές, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.
  • Δημιουργία Τράπεζας Γενετικού Υλικού με στόχο την διατήρηση, αναπαραγωγής, εμπορίας και προώθησης του εγχώριου γενετικού υλικού.

Στην δήλωση της η Ολγα Γεροβασίλη σημειώνει επίσης ότι «η κυβέρνηση επαναλαμβάνει την απόφασή της να στηρίξει με κάθε διαθέσιμο μέσον τον αγροτικό τομέα, στον οποίο αποδίδει καθοριστική σημασία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώξαμε –και αποδείξαμε ότι το εννοούμε-  ο διάλογος με τους εκπροσώπους των αγροτών, παρά την δύσκολη συγκυρία, να είναι παραγωγικός, ειλικρινής και αποτελεσματικός».