ΥΓΕΙΑ

Έρευνα: ποια ζευγάρια κάνουν περισσότερο σεξ;

Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα ζευγάρια που χρησιμοποιούν κάποια μέθοδο αντισύλληψης έχουν πιο ενεργή σεξουαλική ζωή και κάνουν πιο συχνά σεξ, από εκείνα που δεν χρησιμοποιούν προφυλάξεις. Γιατί;

 

 

Ειδικότερα, μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, διαπίστωσε πως οι δεσμευμένες (σε σχέση ή παντρεμένες) γυναίκες που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικές μεθόδους, ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να κάνουν πιο συχνά σεξ, από τις δεσμευμένες γυναίκες που δεν χρησιμοποιούν μεθόδους αντισύλληψης.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Πανεπιστημίου, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 210 χιλιάδες σεξουαλικά ενεργές γυναίκες από το 2005. Οι συμμετέχουσες κλήθηκαν να απαντήσουν σε μια σειρά από ερωτήσεις σχετικές με τη σεξουαλική υγεία. Όλες οι γυναίκες βρίσκονταν σε αναπαραγωγική ηλικία, ήταν παντρεμένες, συζούσαν ή είχαν σχέση.

Τα ερωτήματα στα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν αφορούσαν θέματα συμπεριλαμβανομένων της συχνότητας του sex και του κατά πόσο χρησιμοποιούσαν αντισύλληψη. Από τις γυναίκες που ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν αντισύλληψη, το 90% δήλωσε πως είχε κάνει σεξ τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδας. Από τις υπόλοιπες, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 72%.

Τα στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο Οικογενειακού Προγραμματισμού 2016, έδειξαν επίσης ότι οι γυναίκες ηλικίας 20 – 29 ετών, οι πιο μορφωμένες και όσες ήθελαν να αποκτήσουν παιδιά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν έρθει σε σεξουαλική επαφή τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες, σε σχέση με τις άλλες συμμετέχουσες.

Η ερευνητική ομάδα λέει ότι τα αποτελέσματα οφείλονται πιθανότατα στο γεγονός ότι η αντισύλληψη διαχωρίζει τη σεξουαλική ευχαρίστηση από τις ευθύνες της εγκυμοσύνης. “Θέλουμε οι γυναίκες να έχουν καλύτερη, υγιέστερη, ασφαλέστερη σεξουαλική ζωή, διαχωρίζοντας το σεξ από το άγχος της εγκυμοσύνης. Η αντισύλληψη το κάνει αυτό”, δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Suzanne Bell.

"Καλύτερος οικογενειακός προγραμματισμός ίσον περισσότερο σεξ"

Οι σύγχρονες μέθοδοι αντισύλληψης, σύμφωνα με τους ερευνητές, παρέχουν μία ευκαιρία να μειωθεί η πιθανότητα ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, χωρίς να χρειάζεται να μειωθεί η συχνότητα του σεξ. "Η υγιής σεξουαλική ζωή έχει θετικές επιδράσεις στις σχέσεις, αλλά συχνά αφήνουμε αυτή τη διάσταση εκτός των συζητήσεών μας για τα οφέλη του οικογενειακού προγραμματισμού", σημείωσε η Bell.

"Για πολύ καιρό λέγαμε ότι ο οικογενειακός προγραμματισμός θα δημιουργήσει συνθήκες ευημερίας για την επόμενη γενιά. Τώρα, είναι καιρός να στείλουμε ένα μήνυμα για αυτή τη γενιά: καλύτερος οικογενειακός προγραμματισμός μπορεί να σημαίνει περισσότερο σεξ για τα παντρεμένα ζευγάρια σήμερα", πρόσθεσε ο καθηγητής του Johns Hopkins και εκ των συγγραφέων της μελέτης, David Bishai.

Η συμβουλευτική για την αντισύλληψη είναι συχνά ανεπαρκής, ειδικά στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για τις σχετικές επιλογές τους, ώστε να νιώσουν πιο ισχυρές και να αποκτήσουν την αυτοπεποίθηση να λάβουν την καλύτερη απόφαση για τις ίδιες, ανέφερε η Bell.

Καλά νέα για τις ερωτικές ζωές όλων των ανθρώπων;

Ωστόσο, τόνισε ότι ενώ το σεξ και η αντισύλληψη συνδέονται, αυτό δεν σημαίνει ότι αρκεί να διευκολύνουμε την πρόσβαση των γυναικών στην αντισύλληψη για να απολαμβάνουν πιο συχνά το σεξ. Όπως εξήγησε η ειδικός, οι γυναίκες έχουν πολλούς λόγους για τους οποίους δεν χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών σχετικά με την υγεία.

"Αν πάντως μελλοντική έρευνα αποδείξει ότι απλά καθιστώντας περισσότερο διαθέσιμες τις αντισυλληπτικές μεθόδους, πράγματι αυξάνονται οι πιθανότητες για περισσότερο σεξ [στα δεσμευμένα ζευγάρια], τότε αυτό θα σημαίνει καλά πράγματα για τις ερωτικές ζωές των ανδρών και των γυναικών σε όλο τον κόσμο", κατέληξε.