ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρ. Δούρου: H μεταναστευτική κρίση αποτελεί αναμενόμενη συνέπεια των θεμελιωδών πολιτικών επιλογών της ΕΕ

«H σημερινή μεταναστευτική κρίση δεν αποτελεί παρά αναμενόμενη συνέπεια των θεμελιωδών πολιτικών επιλογών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογραμμίζει η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου σε άρθρο της στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» που κυκλοφορεί σήμερα.

Προσθέτει δε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αδράξει την ευκαιρία της κρίσης προκειμένου να εκκινήσει τη δυναμική που μπορεί να την καταστήσει πόλο εξουσίας ώστε να ανταποκριθεί στην παρούσα συγκυρία».

Στο άρθρο υπό τον τίτλο της εφημερίδας: «Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει ρότα και να αναβιώσει την ιδέα ενός κοινού μέλλοντος», η Ρ. Δούρου ξεκινά με τα λόγια του Ζαν Μονέ: «Οι άνθρωποι δεν δέχονται την αλλαγή παρά μόνο όταν υπάρχει ανάγκη και δεν βλέπουν την ανάγκη παρά μόνο όταν υπάρχει κρίση». Προτείνει να τα αναλογιστούμε με προσοχή, «διότι η πολυσχιδής κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να χρησιμεύσει ως ισχυρό επιχείρημα για αλλαγή, επιτέλους, της πολιτικής της ρότας».

Επισημαίνει ότι ουσιαστικά σήμερα οι μεταναστευτικές ροές είναι ενδεικτικές μιας διττής αδυναμίας η οποία προσιδιάζει στη δυσλειτουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού, εξ ου και η ανάγκη για αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης. Επεξηγεί ότι: Η πρώτη αδυναμία σχετίζεται με τη ίδια τη σύλληψη του ευρώ, «το οποίο αποδεικνύεται ένα νόμισμα που δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο σε συνθήκες ευμάρειας».