ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εσύ Χριστό κι εγώ Αλλάχ…»- Το γεύμα του Αλέξη Τσίπρα στη Σμύρνη κι οι εκπλήξεις

Οι λεπτομέρειες του γεύματος που παρέθεσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Νταβούτογλου στον επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα στη Σμύρνη, όπως τις αποκαλύπτει ο ΒΗΜΑτοδότης. Ο τραγουδιστής, η παραδοσιακή μουσική, οι αγγινάρες αλλά και τα κεμπάπ στις Βρυξέλλες. 

 

Ηταν ένας τούρκος τραγουδιστής, ο οποίος μιλούσε άψογα ελληνικά (είχε δουλέψει, μου είπαν, και σε πολλά μπουζουξίδικα της Παραλιακής), που ανέλαβε να ψυχαγωγήσει την ελληνοτουρκική αντιπροσωπεία. Και όλα αυτά την ώρα που έτρωγαν ψαράκι και αγκινάρες α λα πολίτα στο γεύμα που παρέθεσε ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και στους δέκα υπουργούς που τον συνόδευαν. Ολόκληρη ορχήστρα κουβάλησε ο Νταβούτογλου, με ένα μπουζούκι και μια λύρα ποντιακή, είπαν. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αφιέρωσε στον κ. Τσίπρα  το τραγούδι «Μες στου Βοσπόρου τα στενά» και όταν ο τραγουδιστής έφτασε στο «εσύ Χριστό κι εγώ Αλλάχ, όμως κι δυο μας αχ και βαχ» έπεσε χειροκρότημα, γέλιο, αλλά και αναστεναγμός.  Ο τούρκος τραγουδιστής είπε ότι θα παίξει κι ένα ποντιακό τραγούδι και όλοι το περίμεναν με ανυπομονησία, αλλά προτού παίξει το τραγούδι αυτό, τραγούδησε τουρκικά το «Σ' αγαπώ γιατί είσαι ωραία». Οι δικοί μας ρωτούσαν να μάθουν ποιος είναι ο τούρκος τραγουδιστής, αλλά όταν τους είπαν ότι τον προσέλαβε η τουρκική κυβέρνηση έπαψαν να ρωτούν.

nnn

Large άνθρωπος (Ανατολίτης με τα όλα του) ο κ. Νταβούτογλου, άρχισε τα κιμπαριλίκια του από το προηγούμενο βράδυ στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο ΕΕ –  Τουρκίας. Ενώ βρισκόταν στο επίσημο δείπνο (και απολάμβανε τη συναγρίδα του) παρήγγειλε από τουρκικό κεμπαπτζίδικο των Βρυξελλών… 40 πακέτα ζουμερά σισ κεμπάπ και τα μοίρασε στην τουρκική αντιπροσωπεία, την ώρα που οι άλλες αντιπροσωπείες (περιλαμβανομένης και της δικής μας) περιορίζονταν σε ένα απλό ταπεινό τοστ ή σάντουιτς με γαλοπούλα. Και γιατί να μην κεράσει; Τόσες ώρες παζάρι, να μην το γιορτάσει;