ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόκληση Νταβούτογλου μπροστά στον Τσίπρα: «Για εμάς δεν είναι ελληνικός εναέριος χώρος» – ΒΙΝΤΕΟ

Νέα πρόκληση από τον Αχμετ Νταβούτογλου, ο οποίος ενώπιον του Αλέξη Τσίπρα δικαιολόγησε ωμά τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ έδειξε απρόθυμος για την άρση του "casus belli".

Μπορεί το προσφυγικό να βρισκόταν στο επίκεντρο των εργασιών του τέταρτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας στη Σμύρνη, ωστόσο τα διμερή θέματα και ιδιαίτερα οι παραβιάσεις στο Αιγαίο και το casus belli, ήταν που έδωσαν τον τόνο στην κοινή συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου ομολόγου του Αχμέτ Νταβούτογλου. 

Στη συνέντευξη τύπου, ο Πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι έθεσε στον κ. Νταβούτογλου το θέμα των παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου και της ανησυχητικής αύξησης των εμπλοκών, σημειώνοντας ότι η αυτή η πρακτική των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων δεν συνάδει με το κλίμα φιλίας και συνεργασίας που επιχειρείται να οικοδομηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες. 

Ωστόσο, από την απάντηση του Αχμέτ Νταβούτογλου διαφάνηκε ότι η τουρκική ηγεσία μπορεί να επιδιώκει την εκμετάλλευση του προβλήματος για να ενισχύσει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, μέσω της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, σε νησιά, θάλασσα και αέρα.


Real.gr ΤΣΙΠΡΑΣ VIDEO 2 από realmedialive

Ο τούρκος Πρωθυπουργός έδειξε με την απάντηση του, πως η Τουρκία επιμένει στις θέσεις της και στην ουσία, δικαιολόγησε τις παραβιάσεις και τις εμπλοκές, λέγοντας ότι αυτό «που θεωρείτε εσείς ελληνικό εναέριο χώρο δεν το θεωρούμε εμείς», αναφερόμενος προφανώς στον χώρο μεταξύ 6 και 10 μιλίων. Μάλιστα, έκανε λόγο και για ελληνικές παραβιάσεις του τουρκικού εναερίου χώρου, αναφέροντας ότι «αυτό που εμείς θεωρούμε παραβίαση, δεν το θεωρείτε εσείς»

Η διατύπωση των τουρκικών αξιώσεων δεν έμεινε αναπάντητη από τον κ. Τσίπρα, ο οποίος ζήτησε ευθέως την άρση του "casus belli" και έθεσε το θέμα των παραβιάσεων και παραβάσεων του εναέριου χώρου μας, αλλά η δυσχερής θέση της Ελλάδας στο προσφυγικό, με τα βόρεια σύνορα εντελώς πλέον κλεισμένα, είναι σαφές ότι οδηγούν την Αθήνα στην ανάγκη μια στενής συνεργασίας με την Τουρκία και την καλή θέληση της τελευταίας, ώστε να μην μετατραπεί η χώρα σε αποθήκη ψυχών, χωρίς ορατή προοπτική επίλυσης του προβλήματος.