ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Παράταση για τα κόκκινα δάνεια- Αντιπαράθεση για Τσίπρα

Με ευρεία στήριξη από τις περισσότερες πτέρυγες της Βουλής, πλην του ΚΚΕ που δήλωσε «παρών», ψηφίστηκε στην Ολομέλεια η κυβερνητική τροπολογία που παρατείνει έως τις 15 Απριλίου την απαγόρευση μεταβίβασης τριών κατηγοριών κόκκινων δανείων (καταναλωτικά, στεγαστικά πρώτης κατοικίας και δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις) σε ειδικές εταιρείες διαχείρισης και μεταβίβασης.

 

«Οι τρείς αυτές κατηγορίες κόκκινων δανείων βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση» είπε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, επισημαίνοντας ότι η νέα παράταση δόθηκε μέχρι να συμφωνηθεί με τους δανειστές το τελικό πλαίσιο λειτουργίας. Δεσμεύθηκε, πάντως, ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα των κόκκινων δανείων. «Θέλουμε να διατηρηθεί πολύ υψηλός βαθμός κοινωνικής προστασίας» είπε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση έχει θέσεις για το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τα κόκκινα δάνεια και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων» πρόσθεσε ο κ. Σταθάκης αλλά παραδέχθηκε ότι οι θεσμοί σε πολλά από αυτά τα θέματα έχουν «τις δικές τους απόψεις».

Ο υπουργός Οικονομίας απoκάλυψε, επίσης, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ιδρυθεί καμία εταιρεία διαχείρισης και μεταβίβασης κόκκινων επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα. «Δεν έχει προχωρήσει αυτό. Θα γίνει, αλλά θα πάρει χρόνο μέχρι να διαμορφωθεί το κανονιστικό πλαίσιο στη λεπτομέρειά του» είπε και υπογράμμισε ότι στη διαπραγμάτευση περιλαμβάνονται και θέματα που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Αναγνώρισε, πάντως, ότι η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης έχει καθυστερήσει αλλά επισήμανε ότι για αυτό δεν φταίει η ελληνική πλευρά.

Απαντώντας, μάλιστα, στην κριτική που ασκήθηκε κατά της κυβέρνησης για «κωλυσιεργία» από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ο κ. Σταθάκης τόνισε: «είναι άδικη η κριτική ότι η κυβέρνηση κωλυσιεργεί ή ότι κινείται σε ένα διαρκές “φάσμα ψέματος”» είπε.

Η σχετική συζήτηση πάντως επεκτάθηκε σε όλα τα μέτωπα ενώ στο μενού μπήκε και το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία και η αναγόρευση του σε διδάκτορα σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο.

Κόντρα για τον Τσίπρα

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ) με ειρωνική διάθεση απένειμε τα συγχαρητήρια του και εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει διατριβή για το πώς ένας πρωθυπουργός είπε τόσα ψέματα και οι πολίτες τα ψήφισαν.

Στην παρατήρηση μάλιστα του υπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κατάλληλο να συγγράψει την διατριβή αυτή, ο κ. Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει τα κατάλληλα στελέχη όπως τον Παναγιώτη Κουρουπλή και την κυρία Τζάγκρη, οι οποίοι θα δείξουν το δρόμο.

Απαντώντας ο κ. Σταθάκης επέμεινε ότι είναι το ΠΑΣΟΚ που έχει γράψει στο παρελθόν πολλά συγγράμματα διατριβής περί ψεμάτων. Αναφορικά με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία εξέφρασε την απορία του για το θόρυβο καθώς όπως είπε εντάσσεται στις καθιερωμένες συναντήσεις του Ανώτατου Συμβουλίου των δύο χωρών.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί το εκχυδαΐζετε τώρα;» αναρωτήθηκε και υποστήριξε ότι το πανεπιστήμιο στην Σμύρνη δεν είναι ιδιωτικό αλλά ανήκει στο επιμελητήριο της τουρκικής πόλης. Και με την ευκαιρία επέμεινε ότι συζήτηση για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα έχει κλείσει.