ΔΙΕΘΝΗ

Ασυνήθιστες συμμαχίες λόγω προσφυγικού

Ελληνοτουρκική προσέγγιση αλλά και σύσφιγξη των ελληνογερμανικών σχέσεων διακρίνει ο γερμανικός Τύπος, την ώρα που συνεχίζονται οι προσπάθειες διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης. 

 

Αναφορικά με τις χθεσινές συνομιλίες Τσίπρα – Νταβούτογλου η Badische Zeitung κάνει λόγο για «ιστορική συνάντηση στη Σμύρνη». «Ένα θέμα που απασχόλησε τους δύο πρωθυπουργούς φέρεται να είναι και η επικαιροποίηση μιας συμφωνίας που είχε υπογραφεί ήδη το 2002 αφορά την επανεισδοχή μεταναστών», συμπληρώνει, ενώ υπενθυμίζεται ότι «η σχέση μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών είναι τεταμένη εδώ και δεκαετίες».

Το γεγονός αυτό λαμβάνει υπ’ όψιν της η ιστοσελίδα tagesschau.de του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, όπου γίνεται λόγος για «ασυνήθιστη συμμαχία στην προσφυγική κρίση». Όπως σημειώνεται, «οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας συμφώνησαν για στενότερη συνεργασία στην προσφυγική κρίση. Υποσχέθηκαν να καταπολεμήσουν πιο αποφασιστικά τους διακινητές».

Μια αντίστοιχη προσέγγιση λόγω προσφυγικού διακρίνει η Tagessspiegel και μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα του Βερολίνου, «η προσφυγική κρίση οδηγεί σε μια προσέγγιση ανάμεσα στην Άγκελα Μέρκελ και τον Αλέξη Τσίπρα».

«Έχει αλλάξει η σχέση της Ελλάδας με τη Γερμανία;», διερωτάται ο αρθρογράφος και υπενθυμίζει ότι δεν απέχει πολύ η περίοδος κατά την οποία η Γερμανίδα καγκελάριος απεικονιζόταν με ναζιστικά σύμβολα. «Τώρα», συμπληρώνει, είναι ο σωτήριος άγγελος που απλώνει προστατευτικά τα φτερά του πάνω από τους Έλληνες. Η Άγκελα Μέρκελ είναι αυτή τη στιγμή η καλύτερη εξασφάλιση για τον Αλέξη Τσίπρα». Ο Γερμανός δημοσιογράφος παρατηρεί ότι «στη δύσκολη σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες οι δυο τους κατέβαλαν κοινές προσπάθειες».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία παρατηρεί ότι ο Άλεξης Τσίπρας βρίσκεται «υπό πίεση» εξαιτίας τόσο του προσφυγικού όσο και της δεινής οικονομικής κατάστασης. «Έτσι», συνεχίζει, «αυτό το διάστημα ειδικά η καγκελάριος Μέρκελ συγκαταλέγεται στους λιγοστούς συμμάχους του Τσίπρα».

Στις σημερινές εφημερίδες εξακολουθούν να κυριαρχούν σχόλια για τη Σύνοδο της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τη Welt, η Άγκυρα είναι η μεγάλη κερδισμένη των διαβουλεύσεων: «Η Τουρκία κυριάρχησε σε μια ακόμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Στην προσφυγική κρίση η Άγκυρα δίνει ένα άκρως αντιπροσωπευτικό παράδειγμα για το πώς μπορεί κανείς να απεμπλακεί από μια δυσχερή θέση στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Ξαφνικά όλα προχωρούν πολύ γρήγορα. Η ένταξη στην ΕΕ γίνεται άκρως επείγουσα».

Διαφορετική είναι η προσέγγιση της Tageszeitung. Όπως παρατηρεί, «ξαφνικά γίνεται πάλι λόγος περί προοπτικής για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ωστόσο, αυτό είναι καθαρή αυταπάτη. Διότι στην πραγματικότητα δεν το θέλει κανείς». Η εφημερίδα του Βερολίνου εκτιμά ότι προς το παρόν η Τουρκία παραμένει αυτό που επιθυμεί η Άγκελα Μέρκελ και άλλοι συντηρητικοί πολιτικοί: «Ένας εξαιρετικά προνομιούχος εταίρος».

πηγή: dw