ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελίζα Βόζεμπεργκ: «Το αυτονόητο για το προσφυγικό να γίνει πράξη»

Τον κίνδυνο να ματαιωθούν οριστικά στην πράξη οι ευρωπαϊκές αξίες και η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, εάν συνεχίσει η Ε.Ε. να υποκύπτει στις πιέσεις και στους εκβιασμούς της Τουρκίας, τόνισε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο συζήτησης για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Φρανς Τίμερμαν και του Έλληνα Επιτρόπου για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου.

 

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης:

«Στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, επί 15 ώρες, αναζητήθηκε το αυτονόητο, ενώ οι οριστικές αποφάσεις αναβλήθηκαν για τις 18 του μηνός.

Αν όμως στις 10 ημέρες που απομένουν, 2.500 πρόσφυγες και μετανάστες συνεχίσουν να έρχονται καθημερινά στα ελληνικά νησιά, πώς θα αντιμετωπισθεί το ήδη τεράστιο αυτό ευρωπαϊκό πρόβλημα με πρόσθετους 25.000 – 30.000 ανθρώπους;

Η Ε.Ε. έχει υποχρέωση και καθήκον:

Πρώτον, να λάβει σοβαρές αποφάσεις για τα κράτη – μέλη, που δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις της για μετεγκατάσταση προσφύγων στα εδάφη τους.

Δεύτερον, να υλοποιήσει, σε συνεργασία με την Τουρκία, επανεγκατάσταση προσφύγων από τα τουρκικά εδάφη απευθείας αναλογικά στις χώρες της Ε.Ε.

Τρίτον, να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στις χώρες, που αυθαίρετα κλείνουν τα σύνορά τους.

Και τέταρτον, να υποχρεώσει την Τουρκία να δεχθεί τους παράτυπους μετανάστες, που φιλοξενούνται στην Ελλάδα, τηρώντας επιτέλους υπογραφές της -παλαιότερες και πρόσφατες- περί επανεισδοχής.

Αν, ματαιωθεί οριστικά στην πράξη η οφειλόμενη αλληλεγγύη των χωρών της Ε.Ε. και αν η Τουρκία, ως στρατηγικός εταίρος, εξακολουθήσει να προκαλεί συνεχώς με νέες απαιτήσεις, εκμεταλλευόμενη χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους, η Ευρώπη των αξιών και του ανθρωπισμού, θα έχει οριστικά αποτύχει!».