ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απίστευτη δήλωση Μάρδα: Διπλωματική λύση με την Τουρκία ή πόλεμος!

Μια απίστευτη δήλωση έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Μάρδας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα 99,5 και στους Μπ. Παπαναγιώτου  και Α. Παπαστάθη, υποστηρίζοντας ότι η επιλογή στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία είναι: Ή  διπλωματική λύση ή πόλεμος! 

 

 

Και αυτό μάλιστα όταν μόλις χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποκαλούσε… Αχμέτ, ξανά και ξανά, τον ομόλογό του της γειτονικής χώρας, θέλοντας να δείξει ότι υπάρχει οικειότητα πλέον μεταξύ τους.     

Απαντώντας συγκεκριμένα σε ερώτηση για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και τις αντιδράσεις της κυβέρνησης, απάντησε ο κ. Μάρδας μεταξύ άλλων:

«Δεν δεχόμαστε τις συγκεκριμένες θέσεις των Τούρκων. Διπλωματικά, όπως πρέπει να κινηθούμε κινούμαστε και δεν βλέπουμε να υπάρχει άλλος τρόπος… Διαφορετικά, πόλεμος! Εγώ δεν βλέπω άλλη λύση, αν κάποιος έρχεται και μου λέει “δεν είναι σωστό αυτό το οποίο κάνεις”, να μου δώσει τη λύση».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, σχολιάζοντας την κριτική εις βάρος του Α. Τσίπρα, ότι δεν αντέδρασε χθες στη Σμύρνη στην εξομοίωση από πλευράς του Τούρκου πρωθυπουργού του νόμιμου (βάσει διεθνούς δικαίου και συνθηκών) δικαιώματος της Ελλάδας να επεκτείνει  τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας στα 12 μίλια με την απειλή πολέμου (casus belli)  από την Άγκυρα, υποστήριξε επίσης:   

«Τι θέλατε να κάνει εκείνη την ώρα, δηλαδή; Τι άλλο περιμένατε να πει; Δεν μπορεί να συνδεθεί το casus belli με το άλλο, αυτό είπε ο πρωθυπουργός, πολύ καθαρά και με σαφήνεια, μπροστά του ήμουν, που σημαίνει ότι το αναφαίρετο δικαίωμά μας υφίσταται, το casus belli δεν πρέπει να υφίσταται».

Ανέφερε ακόμα ότι «το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, εδώ και δύο χρονιές, από ό,τι θυμάμαι, είναι πλέον κοινοτικό κεκτημένο. Που σημαίνει ότι όποιος θέλει να ενταχθεί στην Ε.Ε, αυτό το κοινοτικό κεκτημένο, το έχει ως δεδομένο, σε ό,τι αφορά δε τα χωρικά ύδατα, εδώ έχουμε πάλι το κοινοτικό δίκαιο της Ε.Ε, όπου όλες οι οδηγίες, που αναφέρονται σε διάσωση και αλιεία, προβλέπουν – και είναι ένα από τα κεφάλαια, δεν θυμάμαι το νούμερο, που έχει να εξετάσει η Τουρκία, για να ενταχθεί στην Ε.Ε. – όχι έως τα 12 μίλια χωρικά ύδατα, 12 μίλια χωρικά ύδατα».

Για την επιλογή επίσης του πρωθυπουργού να μη σχολιάσει τις παρεμβάσεις της τουρκικής κυβέρνησης στην ελευθερία του Τύπου απάντησε: « Έχουμε μία κυβέρνηση, αυτή εδώ η απόφαση έτσι έπρεπε να ληφθεί, σύμφωνα με την κυβέρνηση, και καλώς έγινε».