ΥΓΕΙΑ

Τα SOS για την γρίπη – Πόσο ασφαλές είναι το εποχικό αντιγριπικό εμβόλιο;

Καθώς μπήκαμε στον Μάρτιο ο απολογισμός της εποχικής γρίπης μέχρι σήμερα είναι τραγικός διότι συνεχίζει να μεγαλώνει ο κατάλογος των θυμάτων από τις επιπλοκές της νόσου

 

 

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία πάνω από 370 ασθενείς έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ από την αρχή του έτους, ενώ το στέλεχος γρίπης που επικρατεί είναι ο ιός γρίπης τύπου Α(Η1Ν1).

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των περιστατικών με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται ο αυστηρός εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Παρατηρώντας τις τελευταίες περιόδους της εποχικής γρίπης στη χώρα μας, φαίνεται ότι μετά την πανδημία του 2009, έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης.

Δηλαδή το κύμα της επιδημίας πραγματοποιειται μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, ενώ η κορύφωση της μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο έως και Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.

Έτσι μπορούν ακόμα να εμβολιαστουν αυτοί που δεν τον έχουν κάνει διότι και η γρίπη βρίσκεται ακόμη σε έξαρση, αλλά και την ίδια στιγμή οι θερμοκρασίες είναι υψηλές για την εποχή έτσι ώστε τα μικρόβια να πολλαπλασιάζονται με μεγάλη ταχύτητα.

Τα SOS  σχετικά με την εποχική γρίπη:

1. Πώς μεταδίδεται η γρίπη;
Η γρίπη μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού (βήχας, φτέρνισμα, εκκρισεις) ή με την άμεση επαφή συνήθως με τα χέρια με μολυσμένα άτομα ή μολυσμένες επιφάνειες.

2. Πώς μπορεί κάποιος να προφυλαχθεί από την εποχική γρίπη;
Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Η ανάγκη αντιγριπικού εμβολιασμού ειδικά για τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου είναι επιβεβλημενη. 
Επίσης, η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, όπως η υγιεινή των χεριών και των άλλων μέτρων προφύλαξης για την μετάδοση των αναπνευστικων λοιμώξεων, μειώνει σημαντικά την πιθανότητα μετάδοσης του ιού της γρίπης.

3. Από ποια στελέχη γρίπης προστατεύει το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το τριδύναμο αδρανοποιημένο εμβόλιο της εποχικής γρίπης για την εμβολιαστική περίοδο 2014-2015 περιέχει τα εξής στελέχη:

– A/California/7/2009 (H1N1)pdm09
– A/Texas/50/2012 (H3N2)
– B/Massachusetts/2/2012

4. Πόσο αποτελεσματικό είναι το εποχικό αντιγριπικό εμβόλιο;

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι της τάξης του 70% – 90%.
Η προστασία που παρέχει εξαρτάται από τους εξής παράγοντες:
– από την κατάσταση της υγείας του ατόμου που εμβολιάζεται
καθώς και
– από την ταύτιση των στελεχών του εμβολίου με αυτά που κυκλοφορούν την ίδια περίοδο στην κοινότητα

5. Πόσο ασφαλές είναι το εποχικό αντιγριπικό εμβόλιο;

Το εποχικό εμβόλιο είναι σε γενικές γραμμές καλά ανεκτό και ασφαλές. 
Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν είναι:
-τοπικός ερεθισμός στο σημείο της ένεσης
-κεφαλαλγία
-αίσθημα κόπωσης και κακουχίας -μυαλγίες
-αρθραλγίες 
-πυρετός. 
Μετά τον εμβολιασμό ενδέχεται να εμφανιστεί αλλεργική αντίδραση, η οποία σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ σοβαρή. 
Από τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν προκύπτει συσχέτιση με την εμφάνιση του συνδρόμου Guillain – Barre για το οποίο υπήρξε μια ανησυχία.

Όμως υπάρχουν και κατηγορίες πληθυσμού που δεν πρέπει να προχωρήσουν σε εμβολιασμό. Συγκεκριμένα, οι αντενδείξεις αφορούν στις εξής ομάδες :

– Άτομα με ιστορικό σοβαρής αλλεργίας σε αυγά ή σε κάποιο από τα συστατικά του εμβολίου (για άτομα υψηλού κινδύνου πρέπει να προηγείται επικοινωνία με αλλεργιολογικό τμήμα).

– Άτομα με ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο της εποχικής γρίπης.

– Άτομα με ιστορικό συνδρόμου Guillain – Barre.

– Άτομα με πυρετό πρέπει να περιμένουν να υποχωρήσει ο πυρετός πριν κάνουν εμβόλιο.

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Γ. ΠΡΟΙΣΚΟΣ – ΕΙΔΙΚΌΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ, ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ METROPOLITAN HOSPİTAL

ΙΑΤΡΕΊΟ: ΑΛΚΥΟΝΗΣ 14 Π. ΦΆΛΗΡΟ

ΤΗΛ:210 9815233 & 6944 671732