ΔΙΕΘΝΗ

Πώς οι τρομοκράτες θα χτυπούσαν τους πυρηνικούς σταθμούς. Νέο βίντεο-σοκ

Με καταιγιστικό ρυθμό έρχονται στο φως της δημοσιότητας και νέες αποκαλύψεις για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες και για τους σχεδιασμούς των δραστών, ακόμη και να επιτεθούν σε πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας.

 

 

Οι βελγικές αρχές, επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του τρίτου τρομοκράτη, με το λευκό μπουφάν και το καπέλο, ο οποίος καταγράφηκε στις κάμερες του αεροδρομίου να περπατάει δίπλα στους δύο καμικάζι που ανατινάχτηκαν σκορπώντας τον θάνατο, ενώ σύμφωνα με τη Le Monde, αναζητούν και δεύτερο συνεργό των βομβιστών.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, οι βελγικές αρχές καταζητούν και έναν δεύτερο συνεργό των τρομοκρατών που διέπραξαν τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Ο δράστης καταγράφηκε σε βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας του μετρό των Βρυξελλών και διακρίνεται να κουβαλάει επίσης έναν μεγάλο σάκο και να συνοδεύει τον Χάλιντ Ελ Μπακράουι, λίγο πριν ο τελευταίος ανατιναχθεί στον σταθμό του Μάλμπεκ. Παραμένει άγνωστο εάν αυτός ο άνδρας επέζησε της έκρηξης ή όχι, ενώ οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα σκίτσο του.

Σε ό,τι αφορά στον δεύτερο δράστη, ο οποίος φορούσε το καπέλο, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες που έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν, άφησε πίσω του μία βαλίτσα γεμάτη με εκρηκτικά, μεγαλύτερης ισχύος από τις άλλες δύο, η οποία όμως εξουδετερώθηκε από Βέλγους πυροτεχνουργούς.

Οι τρομοκράτες φέρονται να είχαν ετοιμάσει και μια τέταρτη βόμβα, την οποία ωστόσο αναγκάστηκαν να αφήσουν στο διαμέρισμα που διέμεναν στη συνοικία Σάερμπεκ καθώς η εταιρεία ταξί έστειλε από λάθος κανονικό αυτοκίνητο και όχι μίνι βαν, όπως είχαν ζητήσει.

Η τέταρτη βόμβα ήταν γεμάτη καρφιά, μπουλόνια και άλλες χημικές ουσίες και εντοπίστηκε από την αστυνομία μαζί με μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους μετά από τις πληροφορίες που έδωσε ο οδηγός ταξί, ο οποίος μετέφερε τους τρομοκράτες στο αεροδρόμιο.

Σχεδίαζαν επίθεση σε πυρηνικό σταθμό

Η τρομοκρατική ομάδα των Βρυξελλών σχεδίαζε επίθεση σε εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και είχε καταγράψει υλικό αναγνώρισης διάρκειας 12 ωρών, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από το Βέλγιο.

Σύμφωνα με πηγές, το Ισλαμικό Κράτος παρακολουθούσε τον επικεφαλής του Βελγικού πυρηνικού σταθμού, πιθανόν σχεδιάζοντας να τον απαγάγουν ώστε να τον εξαναγκάσουν να μπουν στις εγκαταστάσεις του σταθμού, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Derniere Heure”.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε διαμέρισμα των Βρυξελλών, αμέσως μετά τις φονικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο και το μετρό, οι αστυνομικές αρχές εντόπισαν βίντεο διάρκειας πολλών ωρών από το σπίτι του Διευθυντή Έρευνας και Ανάπτυξης του πυρηνικού προγράμματος.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, ένοπλοι στρατιώτες αναπτύχθηκαν σε γαλλικές και βελγικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, οι οποίες εκκενώθηκαν.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βελγικού Τύπου, οι τρομοκράτες σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις στα εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας των Βρυξελλών τη Δευτέρα του Πάσχα των καθολικών, ωστόσο άλλαξαν τα σχέδιά τους μετά τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ.

Νέο βίντεο-σοκ από τις Βρυξέλλες! 

Λίγα λεπτά μετά τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ στις Βρυξέλλες επικρατεί πανικός. Τραυματισμένοι άνθρωποι που εκλιπαρούν για βοήθεια αλλά και νεκροί βρίσκονται ανάμεσα στα συντρίμμια του αεροδρομίου, όπως καταγράφει ένας οδηγός ταξί με το κινητό του τηλέφωνο.

Ο Francisco Izquierdo αναζητά τον γιο του που εργαζόταν σε καφετέρια του αεροδρομίου και βιντεοσκοπεί τα όσα διαδραματίζονται ελάχιστα λεπτά από την στιγμή των εκρήξεων που στοίχισαν την ζωή σε δεκάδες ανθρώπους. 

Όπως φαίνεται και από τις εικόνες που κατέγραψε τα πάντα έχουν ισοπεδωθεί. Παντού υπάρχουν σπασμένα γυαλιά, λαμαρίνες, τμήματα της οροφής ενώ άνθρωποι ακούγονται να κλαίνε και άλλοι να σφαδάζουν από τους πόνους των τραυμάτων τους.

Οι πυροσβέστες προσπαθούν να μεταφέρουν τους τραυματίες ενώ τραγική φιγούρα ένα μωρό που κλαίει δίπλα στη μητέρα του η οποία βρίσκεται στο έδαφος χωρίς της αισθήσεις της, πιθανότατα νεκρή. 

Διασύνδεση των χτυπημάτων σε Παρίσι και Βρυξέλλες

Η ταυτοποίηση των τριών καμικάζι των Βρυξελλών, όλοι βελγικής υπηκοότητας, επιβεβαιώνουν τις υποψίες των υπηρεσιών ασφαλείας, ότι οι επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι και αυτές στην βελγική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκαν από τον ίδιο γαλλο-βελγικό πυρήνα, που σχηματίστηκε πριν από περισσότερο από έναν χρόνο γύρω από τον τζιχαντιστή Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, αναφέρει η Monde.

Το πρώτο στοιχείο αφορά στον Νατζίμ Λαχράουι, που ήταν ένας από τους βομβιστές του αεροδρομίου, ίχνη από το DNA του οποίου βρέθηκαν σε μία ζώνη αυτοκτονίας στις επιθέσεις του Παρισιού στο Μπατακλάν στις 13 Νοεμβρίου. Θεωρείται ότι ο Λαχράουι έπαιξε το ρόλο του κατασκευαστή, αλλά και του συντονιστή.

Ένα δεύτερο στοιχείο είναι ότι τέσσερις ημέρες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, κάμερα ασφαλείας σε τράπεζα τον καταγράφει να στέλνει έμβασμα 750 ευρώ στον Ασναΐντ Μπουλασέν, ξάδελφο του Αμπαούντ, ενός από τους οργανωτές των επιθέσεων του Παρισιού.

Ένα τρίτο στοιχείο είναι πως το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου υπήρξαν ανταλλαγές γραπτών μηνυμάτων με τους τρομοκράτες του Παρισιού. Μάλιστα, στο τελευταίο μήνυμα αναφερόταν η λέξη "ξεκινάμε", που παραπέμπει προφανώς στο συντονισμό των επιθέσεων στη γαλλική πρωτεύουσα.

Την έκδοσή του στη Γαλλία επιθυμεί ο Αμπντεσλάμ

Από την πλευρά του, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ θέλει να επιστρέψει στη Γαλλία το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε σήμερα ο συνήγορός του Σβεν Μαρί στο BFM TV, παρά την προ ημερών τοποθέτησή του ότι ο πελάτης του δεν επιθυμεί να εκδοθεί στη Γαλλία.

“Κατάλαβε ότι εδώ δεν υπάρχει παρά ένα μικρό μέρος του φακέλου. Θέλει να δώσει εξηγήσεις στη Γαλλία, αυτό είναι καλό”, είπε αλλάζοντας την υπερασπιστική του στρατηγική.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο δικηγόρος του ανέφερε ότι ο Αμπντεσλάμ δεν ξέρει για τις επιθέσεις που έσπειραν τον θάνατο στις Βρυξέλλες και πρόσθεσε “δεν θέλω να ξέρω τι σκέπτεται. Σε αυτή τη φάση δεν είναι ακόμη σημαντικό”.