ΔΙΕΘΝΗ

To ΔΝΤ φοβάται πολιτικό αδιέξοδο στην Ελλάδα

Προσεκτική στάση αναμονής κρατάει το ΔΝΤ απέναντι στην ενέργεια της κυβέρνησης να καταθέσει χωρίς την πρότερη σύμφωνη γνώμη των δανειστών κρίσιμα νομοσχέδια προς ψήφιση στη Βουλή, αποφεύγοντας να απαντήσει αν κάτι τέτοιο εκλαμβάνεται εκ μέρους του Ταμείου ως μονομερής ενέργεια ή μη.
 

 

Αν για κάτι πάντως το Ταμείο εμφανίζεται σίγουρα πολύ ανήσυχο, αυτό είναι ο κίνδυνος περί πιθανού πολιτικού αδιεξόδου στην Ελλάδα το 2016, συγκαταλέγοντας τη χώρα μας μαζί με τις άλλες δύο, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, στις χώρες που συνιστούν φορείς μεγαλύτερης πολιτικής αβεβαιότητας, με τις δύο τελευταίες λόγω των προγραμματισμένων εκλογικών τους αναμετρήσεων.

Στην έκθεση (Fiscal Monitor Report) που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Ταμείο επισημαίνει ότι ο κίνδυνος ενός τέτοιου πολιτικού αδιεξόδου ενδέχεται να καταστήσει περισσότερο περίπλοκη ή ακόμα και να αποθαρρύνει την εφαρμογή αναγκαίων πολιτικών και μεταρρυθμίσεων το 2016.

Το ζήτημα της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται από το ΔΝΤ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές φορές στο παρελθόν στελέχη του, προεξάρχοντος του Πολ Τόμσεν, έχουν φορτώσει στις πλάτες της χώρας μας σωρεία δικών τους λαθών στις πολιτικές που επέβαλαν στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα της πολιτικής αστάθειας ως ένα μόνιμο άλλοθι για να υπεκφεύγουν των δικών τους ευθυνών για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα τα τελευταία έξι χρόνια.

Μεγαλύτερο πάντως προβληματισμό στην ελληνική πλευρά πρέπει να προκαλεί η επιμονή του Ταμείου σε μια δεύτερη συνεχόμενη έκθεσή του να κάνει αναφορά στην πιθανότητα ενός νέου προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα.

Αναδεικνύει έτσι την εκτίμηση ορισμένων οικονομολόγων εκτός ΔΝΤ, οι οποίοι ερμηνεύουν τη δεύτερη αυτή έκθεση ως πρόθεση του Ταμείου να δρομολογήσει είτε ένα τέταρτο είτε ένα συμπληρωματικό Μνημόνιο, το οποίο θα έρθει να αντικαταστήσει το ήδη υπάρχον που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Οπως είναι γνωστό, το Μνημόνιο του περασμένου καλοκαιριού εκλαμβάνεται από το ΔΝΤ ως ξεπερασμένο σε πολλά σημεία του, τα οποία θεωρεί ότι χρήζουν αναθεώρησης και αναπροσαρμογής.

Ολα αυτά την ώρα που οι κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης φτάνουν στην Ουάσινγκτον για να μετάσχουν στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, με την ελπίδα για ένα δυναμικό ξεκίνημα της συζήτησης αναφορικά με το θέμα του χρέους να ανακόπτεται από τη μη, για την ώρα, ολοκλήρωση της αξιολόγησης.