LIFESTYLE

Ελεονώρα Μελέτη: Όλο το παρασκήνιο της αποχώρησης από το Epsilon

Εδώ και λίγες μέρες η Eλεονώρα Μελέτη δεν ανήκει στο δυναμικό του Epsilon. Ακολουθεί το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου.

 

 

Όλα ξεκίνησαν με τους καλύτερους οιωνούς. Μετά από στενή πολιορκία κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο, στις 13 Αυγούστου του 2014, ο Μένιος Φουρθιώτης πήγε από τη Μύκονο στην Πάρο για να συναντήσει την Ελεονώρα Μελέτη και να την «κλείσει» ως ένα από τα βασικά πρόσωπα του νεοσύστατου τότε Epsilon TV. Η συμφωνία έκλεισε, ανακοινώθηκε πανηγυρικά από το κανάλι, ενώ η ίδια η παρουσιάστρια δήλωσε ενθουσιασμένη πως με τη νέα της μετεγγραφή θα κάνει πραγματικότητα την εκπομπή ερευνητικής δημοσιογραφίας που πάντοτε ονειρευόταν, το #hashtag.

Μετά τη μετεγγραφή της Μελέτη ακολούθησαν αυτές της Κατερίνας Καραβάτου και του Κρατερού Κατσούλη, που ανέλαβαν την πρωινή ζώνη του Σαββατοκύριακου, της Χριστίνας Λαμπίρη, που ανέλαβε καθημερινή πρωινή ενημερωτική εκπομπή, και στη συνέχεια αυτή της Ναταλίας Γερμανού, που βρέθηκε αρχικά στο κανάλι για να παρουσιάσει το βραδινό talk show Μη Χανόμαστε.

H τηλεοπτική σεζόν φθινόπωρο 2014 – καλοκαίρι 2015 βρήκε Ελεονώρα και Μένιο μαζί, αφίσα σε κολόνες και τοίχους στην πόλη, ενώ τίποτα δεν έδειχνε να έχει διαταράξει την άριστη σχέση παρουσιάστριας και καναλιού, μέχρι που ο Αλέξης Τσίπρας προκήρυξε το δημοψήφισμα. Βέβαια, το περιβάλλον της παρουσιάστριας υποστηρίζει πως όταν πόζαρε για την αφίσα, γνώριζε πως ο απώτερος σκοπός ήταν να φωτογραφηθεί όλο το δυναμικό του καναλιού σε ντουέτα και να ενθεθούν όλοι μαζί σε αφίσα με όλους τους κεντρικούς παρουσιαστές του Epsilon και όχι να παίξουν οι συγκεκριμένες λήψεις μεμονωμένα – κάτι που, όπως λένε, εξέπληξε την Ελεονώρα, αφού δεν είχε τέτοια ενημέρωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μία μέρα πριν από τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, το κανάλι ζήτησε από την Ελεονώρα Μελέτη σημαντική μείωση μισθού, δεδομένης της δύσκολης εποχής, την οποία εκείνη δέχτηκε. Μάλιστα, συμφώνησε με τις μειωμένες απολαβές να συνεχίσει να παρουσιάζει τόσο το #hashtag (που μεγάλωσε σε διάρκεια και έγινε 3ωρο) όσο και το δελτίο ειδήσεων.

Σε συνέντευξή της στα τέλη Οκτωβρίου στο ΟΚ! η ίδια δήλωνε:

«Δέχτηκα μείωση στο μισθό μου, είναι αλήθεια. Όταν, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, σου ζητούν να μειωθούν οι δικές σου απολαβές για να μη χάσουν τη δουλειά τους κάποιοι συνάδελφοί σου, θα ήταν απάνθρωπο να μην το κάνεις. Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που δέχομαι να υποστώ μείωση, αν και, βάσει όλων των συμβολαίων μου κατά καιρούς, δεν ήμουν σε καμία περίπτωση υποχρεωμένη να το δεχτώ». Όμως, λίγες μέρες μετά την αποδοχή περικοπής του μισθού της, το κανάλι ανακοίνωσε πως εντάσσει στο δυναμικό του με μετεγγραφή από το Star την Τατιάνα Στεφανίδου, αλλά και την Αννίτα Πάνια με μετεγγραφή από τον Alpha.

Στην ίδια συνέντευξη στο ΟΚ! η Ελεονώρα Μελέτη μίλησε δημοσίως για το εξώδικο που είχε στείλει στο κανάλι της στις 14 Σεπτεμβρίου, λίγο πριν βγει στον αέρα το δελτίο ειδήσεων που τότε παρουσίαζε εκείνη. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της, ο λόγος ήταν κάποια τεχνικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν.

«Το εξώδικο το έκανα για να καλύψω επαγγελματικά τη θέση μου. Όταν, λίγες ώρες πριν από την πρεμιέρα, διαπίστωσα ότι το σκηνικό του δελτίου δεν ήταν έτοιμο, όφειλα να ενημερώσω τους υπεύθυνους του σταθμού επίσημα πως υπάρχει πρόβλημα, το οποίο μπορεί να εκθέσει το σταθμό και την εικόνα του, όπως και τη δική μου εικόνα» είπε η παρουσιάστρια. Όμως, σύμφωνα με τα δημοσιογραφικά πηγαδάκια, ο πραγματικός λόγος είχε να κάνει με καθυστερήσεις στις πληρωμές της, κάτι που μετά το εξώδικο διευθετήθηκε.

Όμως, η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει…

Στις 10 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε πως θα δούμε την Ελεονώρα Μελέτη καλεσμένη στην εκπομπή του Μένιου Φουρθιώτη, Αποκαλυπτικά, αλλά τελικά η παρουσιάστρια δεν βγήκε στον αέρα παρά μία εβδομάδα αργότερα, στις 17 Ιανουαρίου, χωρίς επίσημη εξήγηση. Η απόσταση μεταξύ της Μελέτη και του εμπορικού διευθυντή –αλλά και διευθυντή προγράμματος του καναλιού– είχε αρχίσει να μεγαλώνει, κάτι που επιβεβαιώθηκε και σημειολογικά: Καθισμένοι στις δύο απέναντι άκρες του ίδιου καναπέ, Ελεονώρα και Μένιος συμφώνησαν πως τα εξώδικα ήταν μια τυπική διαδικασία που δεν σημαίνει οπωσδήποτε ρήξη, ενώ η Μελέτη διέψευσε τις φήμες ότι βρισκόταν σε συζητήσεις για να μεταφέρει το #hashtag στο ΣΚΑΪ – οι φήμες ξεκίνησαν όταν ο Σταμάτης Μαλέλης βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή της με θέμα #τηλεόραση.

Ύστερα από αυτό, τα πνεύματα έδειξαν να καταλαγιάζουν, ενώ πολύ σύντομα φούντωσαν νέες φήμες, πως το κανάλι σκέφτεται να ποντάρει στην πρωινή ζώνη 7.00-10.00, αναβιώνοντας τις «χρυσές» εποχές του Πρωινή Μελέτη στο Star. Οι φήμες δεν ήταν ανυπόστατες. Στη συνέντευξή της στο People πριν από το Πάσχα, η Ελεονώρα επιβεβαίωσε πως είχε δεχτεί πρόταση από το Epsilon για τη ζώνη αυτή.

«Η ζώνη που έχει ταυτιστεί μαζί μου στην ψυχαγωγία είναι το 7.00-10.00 και μετά ακολούθησαν κι άλλα κανάλια με αντίστοιχες εκπομπές, αφού είδαν ότι εκεί υπάρχει “ψωμί”. Μου δημιουργεί ασφάλεια αυτή η ζώνη, είναι ένα κοινό που το ξέρω» είχε πει. Δεν έκανε περισσότερες δηλώσεις, καθώς εκκρεμούσε ένα ραντεβού με το κανάλι και τον Μένιο Φουρθιώτη, που είχε οριστεί τελικά για μετά το Πάσχα, τη Δευτέρα 23 Μαΐου. Ένα ραντεβού, στο οποίο η παρουσιάστρια δεν πήγε ποτέ, καθώς μεσολάβησαν απρόσμενες εξελίξεις.

Σχετικά πρόσφατα, ο ΑΝΤ1 με επίσημη επιστολή απαγόρευσε στα άλλα κανάλια να παίζουν αποσπάσματα των εκπομπών του, ενώ τα περιοδικά OK! (που ανήκει στον όμιλο ΑΝΤ1), Hello! και Εγώ! Weekly (που ανήκουν στην Alpha Editions) συμφώνησαν να απαγορεύσουν την αναπαραγωγή φωτογραφιών και κειμένων τους από τηλεόραση και websites, στη λογική πως αυτό πλήττει τηλεθεάσεις και πωλήσεις. Η συγκεκριμένη απόφαση, όμως, ήταν απώλεια για εκπομπές και ιστοσελίδες που έχουν την αναπαραγωγή και το σχολιασμό ως βασικό κομμάτι της ύλης τους. Τότε ήταν που το Epsilon αποφάσισε να πάρει τη δική του θέση απέναντι στις εξελίξεις και απαγόρευσε στο δυναμικό του να δίνει συνεντεύξεις σε εκπομπές και περιοδικά χωρίς την άδειά του. Η λογική ήταν ξεκάθαρη: «Γιατί να σου δώσω υλικό από τους ανθρώπους μου, αν δεν μπορώ να το παίξω κι εγώ στις εκπομπές μου;».

Εν συνεχεία, το κανάλι Epsilon έστειλε επιστολή στο περιοδικό Εγώ! Weekly, όπου η Ελεονώρα είχε δώσει συνέντευξη, ζητώντας να μην προχωρήσει σε δημοσίευσή της. Η παρουσιάστρια, που είχε κανονίσει το συγκεκριμένο εξώφυλλο στο πλαίσιο της προώθησης των νέων της αθλητικών μαγιό Eleonora Meleti by Crool, βρέθηκε εξ απροόπτου όταν το περιοδικό την ενημέρωσε για την απαγόρευση του καναλιού.

Πάντα σαρωτική, έστειλε μέσω δικηγόρων τη δική της απάντηση στο κανάλι, κοινοποιώντας τη στην εταιρεία ιδιοκτησίας του περιοδικού Εγώ! Στην επιστολή της (την οποία δημοσίευσε στο Facebook της η διευθύντρια του Εγώ!, Μαρία Κολλιάτσα) τονίζει πως, σύμφωνα με το συμβόλαιό της, οφείλει να παίρνει άδεια από το Epsilon μόνο για τις τηλεοπτικές της εμφανίσεις σε άλλα κανάλια και όχι για συνεντεύξεις σε έντυπα. Ζήτησε μάλιστα από το Epsilon να αποσύρει αυθημερόν τη δική του επιστολή απαγόρευσης προς το περιοδικό. Ο κύβος ερρίφθη…

Το θέμα της ανοιχτής αντιπαράθεσης της παρουσιάστριας με το κανάλι της είχε αρχίσει να παίρνει πλέον μεγάλες διαστάσεις. Το επόμενο επεισόδιο παίχτηκε στην εκπομπή Αποκαλυπτικά του Μένιου Φουρθιώτη, όταν το περασμένο Σάββατο η Νάνσυ Νικολαΐδου σχολίασε σχετικά:

«Η κυρία Μελέτη προφανώς διαφώνησε με το κανάλι, αν κρίνω από την επιστολή που έστειλε κι έκανε “καινούριο” το κανάλι με το οποίο συνεργάζεται» προσθέτοντας πως «Η όποια διαφορά πρέπει να λύνεται απευθείας με τη διοίκηση του καναλιού σου, από το να δίνεις στη δημοσιότητα πράγματα κυρίως εσωκαναλικά» τόνισε, με τον Μένιο Φουρθιώτη να κλείνει το θέμα ως εξής:

«Μάλλον έχουμε χάσει τον μπούσουλα, ο κόσμος έχει ξεφύγει. Δόξα τω Θεώ, υπάρχουν νέοι άνθρωποι, όπως η Όλγα Λαφαζάνη, που ξέρουν να μιλούν για ήθος και αξιοπρέπεια και έχουν το δικαίωμα να είναι μπροστά στις κάμερες».

Την περασμένη Δευτέρα ανακοινώθηκε στον αέρα της εκπομπής του Epsilon Πρωινούλι πως η Ελεονώρα Μελέτη δεν ανήκει πια στο δυναμικό του καναλιού, ενώ λίγο αργότερα βγήκε και η επίσημη ανακοίνωση: «Ο τηλεοπτικός σταθμός Epsilon TV ανακοινώνει τη λήξη της συνεργασίας του με την παρουσιάστρια Ελεονώρα Μελέτη, στην οποία εύχεται καλή συνέχεια και καλή επιτυχία στα επόμενα επαγγελματικά της βήματα».

Όσο για την Ελεονώρα, ξεκίνησε την εβδομάδα ποστάροντας μια φωτογραφία του δικτάτορα της Βόρειας Κορέας, Kim Jong-un, ενώ αναμένεται το επόμενο βήμα της, καθώς όσοι την ξέρουν λένε πως δύσκολα θα αφήσει να πέσει κάτω το σχόλιο για την επαγγελματική της ηθική.

Όσο για το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του στενού συνεργάτη της, Θέμη Μάλλη, ο οποίος την είχε ακολουθήσει από το Star στο Epsilon έχοντας αναλάβει την αρχισυνταξία του #hashtag, καθώς το συμβόλαιό του λήγει στα τέλη Ιουλίου, εξετάζεται το ενδεχόμενο να απορροφηθεί από το κανάλι σε μία από τις άλλες εκπομπές του, αν και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση.

peoplegreece.com