ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προβληματισμός στο Μαξίμου για το χρέος – Το σχέδιο αιφνιδιαστικού ανασχηματισμού

Μέσα στα επόμενα 24ωρα το Μαξίμου θέλει – και πρέπει-  να έχει κλείσει όλα τα ανοιχτά "μέτωπα" και να έχει ολοκληρώσει  την διαδικασία της αξιολόγησης, ώστε να βρεθούν λύσεις στα θέματα αγκάθια και να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης. 

 

 

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ωστόσο επικρατεί απογοήτευση για την απόφαση που αφορά το χρέος καθώς το Μ. Μαξίμου είχε ανεβάσει πολύ τον πήχη για το συγκεκριμένο θέμα και τελικώς δεν κατάφερε να λάβει μία απόφαση που θα έδινε προοπτική για την οριστική διευθέτηση του χρέους.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης επικρατούν δύο απόψεις για το χρέος με την μία πλευρά στην οποία ανήκουν οι κ.κ. Φλαμπουράρης και Παππάς να υποστηρίζει ότι δεν θα έπρεπε να αποτελεί κύριο στόχο των διαπραγματεύσεων αφού δεν θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό τις επενδύσεις. Από την άλλη πλευρά βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος ο οποίος υποστηρίζει ότι το χρέος είναι η βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων.

Αλλάγή πολιτικής της κυβέρνησης

Σε αυτό το πλαίσιο αυτό το Μ. Μαξίμου θα επιδιώξει μία φυγή προς τα εμπρός προκειμένου να σηματοδοτήσει την αλλαγή της πολιτικής της κυβέρνησης με την προώθηση 10 νέων νομοσχεδίων αλλά και το άνοιγμα της συζήτησης για την συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο μέσα στο καλοκαίρι.

Την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται ο αναπτυξιακός νόμος και ακολουθεί νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που θεσμοθετεί ένα νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας. Τον Ιούνιο παρουσιάζονται οι διατάξεις για την κινητικότητα των δημόσιων υπαλλήλων και τα σχέδια νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις, τις αδήλωτες καταθέσεις και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Αμέσως μετά έχει προγραμματιστεί το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο "νέος Καλλικράτης", το νομοσχέδιο για το σύνολο της εκπαίδευσης καθώς και το σχέδιο νόμου για το λαθρεμπόριο καπνικών.

Αιφνιδιαστικός ανασχηματισμός

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι ένα σημαντικό όπλο που θα αξιοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο αιφνιδιαστικός ανασχηματισμός.Οι δημόσιες αντιπαραθέσεις των βουλευτών και υπουργών για τα μέτρα που ψηφίστηκαν στην βουλή αλλά και η κόπωση του κυβερνητικού σχήματος αποτελούν τις βασικές αιτίες που θα επισπεύσουν τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα σύμφωνα με κομματικά στελέχη.

Στον βαθμό που το συνέδριο του κόμματος θα μετατεθεί για τον Οκτώβριο, ο Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να αποφασίσει την αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος εντός του Ιουνίου προκειμένου να φρεσκάρει το υπουργικό συμβούλιο με νέα πρόσωπα τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από την Κεντροαριστερά.

Παράλληλα θα δώσει την δυνατότητα στους νέους υπουργούς να ενημερωθούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους δανειστές στην επόμενη αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο. Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες στο thetoc.gr,  εάν δεν πραγματοποιηθεί ανασχηματισμός τον Ιούνιο δεν πρόκειται να αλλάξει το κυβερνητικό σχήμα λίγο πριν ή κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων.