ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έτοιμος ο νέος εκλογικός νόμος – Πως θα εκλέγονται οι βουλευτές

Έτοιμος να παρουσιάσει την πρότασή του για τον εκλογικό νόμο δήλωσε σήμερα, μιλώντας στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για πρόταση υπέρ του συστήματος της απλής αναλογικής.

 

 

"Οι 270 έδρες είναι απλή αναλογική, έτσι όπως προτείνω εγώ" δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής, ενώ για το bonus των 30 εδρών που προβλέπει η πρότασή του είπε:

"Οι 30 έδρες είναι ένα bonus που μπορεί να το δώσει μόνο η κοινωνία, δεν το δίνει ο εκλογικός νόμος. Μπορεί και οι 30 να πάνε σε απλή αναλογική. Ενδεχομένως όμως να υπάρξει ένα ποσοστό όπου η κοινωνία να καταγράψει τη βούλησή της ότι πάνω από αυτό το ποσοστό ένα κόμμα ή ένας σχηματισμός κομμάτων μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα. Και αυτό το bonus μπορεί να το δώσει η κοινωνία, όχι ο νόμος".

Κληθείς να απαντήσει στα όσα ακολούθησαν της τοποθέτησής του ότι η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί από απλή αναλογική, είπε πως πρόκειται για "παρεξήγηση" ότι ο ίδιος δεν είναι υπέρ της απλής αναλογικής και τόνισε:

"Εγώ δεν αισθάνθηκα κανένα 'άδειασμα' ούτε από την κυβερνητική εκπρόσωπο, ούτε από τον πρόεδρο της Βουλής. Εγώ κάνω μία επεξεργασία. Και επειδή έμαθα να δουλεύω συλλογικά, δεν αισθάνομαι 'άδειασμα', διότι αυτό που εγώ έχω επεξεργαστεί, πρέπει να το επεξεργαστεί και η πολιτική γραμματεία, ένα συλλογικό όργανο του κόμματος, και εκεί θα είναι θέση όλων μας. Γιατί λοιπόν να αισθάνομαι ότι έχω αδειαστεί; Αν το κόμμα, τα κεντρικά του όργανα αποφασίσουν κάτι διαφορετικό, σε αυτό θα πάμε όλοι μαζί".

Ο ίδιος τόνισε αρκετές φορές πως την τελική πρόταση θα διαμορφώσουν τα συλλογικά όργανα και η κυβέρνηση, η οποία -όπως είπε- είναι και η αρμόδια να αποφασίσει πότε θα κατατεθεί ο εκλογικός νόμος. Ο ίδιος πάντως τάχθηκε υπέρ της άμεσης προώθησης της σχετικής διαδικασίας.

"Ο εκλογικός νόμος είναι έτοιμος, αλλά προς το παρόν είναι επεξεργασίες του υπουργού Εσωτερικών. Θα συζητηθούν στο κόμμα, στην πολιτική γραμματεία, θα αποφασίσει η κυβέρνηση και τότε θα είναι θέσεις και του κόμματος και της κυβέρνησης" είπε ο κ. Κουρουμπλής και πρόσθεσε:

"Το πότε θα κατατεθεί θα το αποφασίσει η κυβέρνηση, αν και άποψή μου είναι να έρθει πρώιμα. Να είμαστε μακριά από την αίσθηση και το σημείο εκκίνησης των διαικασιών των εκλογών για να μπορούμε νηφάλια όλα τα κόμματα να βρούμε κοινούς τόπους. Θα το προσπαθήσουμε. Δεν είναι μόνον υπόθεση της κυβέρνησης".

Δήλωσε, μάλιστα, αισιόδοξος πως οι κοινοί τόποι αυτοί θα βρεθούν. "Θα γίνει συζήτηση με τα κόμματα. Φιλοδοξώ ότι θα έχει τέτοια λογική αυτή η προσπάθεια που θα πάμε στις επόμενες εκλογές με αυτόν τον νέο νόμο. Γιατί έτσι θα αποκαταστήσουμε την ισοδυναμία της ψήφου και την αξιοκρατία στο δημόσιο βίο και θα δώσουμε λύσεις σε πολύ μεγάλα ζητήματα λειτουργίας της δημοκρατίας".

Για τη ΝΔ και την πρότασή της για την ψήφο των ομογενών

Από το βήμα της εκπομπής Mega Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Εσωτερικών επετέθη στη Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας την ότι "βρίσκεται σε ένα πολιτικό στρατηγικό αδιέξοδο" και ότι "αναζητά σανίδα σωτηρίας", προσπαθώντας "να πιαστεί από λέξεις για να βρει κάτι". Τόνισε, δε, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης "είναι υπό αίρεση και προθεσμία από τον Αντώνη Σαμαρά".

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο, κληθείς από τη βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκη Κεραμέως να απαντήσει αν η κυβέρνηση θα στηρίξει την πρόταση της ΝΔ για την ψήφο των ομογενών, ο κ. Κουρουμπλής έκανε λόγο για "πομφόλυγα" και αποδόμησε την πρόταση λέγοντας:

"Αν η Νέα Δημοκρατία πίστευε την πρόταση αυτή, θα την είχε ψηφίσει όταν ήταν κυβέρνηση. Απλώς ήταν να πάει ο κ. Μητσοτάκης στην Αμερική και συνετάχθη μία πρόχειρη πρόταση (…). Αφού το πιστεύει τόσο πολύ, γιατί δεν το έκανε; Χθες ήταν κυβέρνηση, τώρα το θυμήθηκε;".

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι το θέμα της ψήφου των ομογενών θα συζητηθεί όταν έρθει η ώρα, στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης που θα γίνει για τον εκλογικό νόμο. "Εμείς επεξεργαζόμαστε ως υπουργείο μια συνολική πρόταση με 6 σημεία (…). Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να αφουγκραστούμε όλοι το αίτημα των ομογενών, θα βρούμε όμως έναν τρόπο που να μην επηρεάζει ενδεχομένως την εσωτερική κατάσταση" σημείωσε.

Για τις δηλώσεις Κυρίτση

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κυρίτση, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής αρνήθηκε να εκφέρει κρίση, σημειώνοντας πως "καμιά φορά, όλοι μας μπορεί εν τη ρήμη του λόγου μας να λέμε πράγματα που δεν είναι και τα καλύτερα", για να προσθέσει:

"Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι η χώρα τελείωσε μια συζήτηση πολύ σημαντική. Πρέπει να δούμε τα θετικά και να τα αναδείξουμε. Να διαμορφώσουμε κλίμα εμπιστοσύνης στη χώρα. Και εμείς οι υπουργοί, και οι δημοσιογράφοι, να είμαστε προσεκτικοί".