ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση : Τι απαντούν οι πολίτες στην πρόταση για απλή αναλογική

Υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης για απλή αναλογική τάσσονται οι ψηφοφόροι των κομμάτων, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Public Issue που διενεργήθηκε 13-17 Ιουνίου για λογαριασμό της Αυγής.

 

 

Συγκεκριμένα οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 68% είναι υπέρ της απλής αναλογικής και μόνο το 20% τάσσεται κατά.

Το υψηλότερο ποσοστό θετικών απαντήσεων είναι ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ με 89% ενώ μόλις το 8% τάσσεται κατά.

Ιδιαίτερα ψηλά ποσοστά συγκεντρώνει η απλή αναλογική ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (57%), των ΑΝΕΛ (65%), της Ενωσης Κεντρώων (57%) και της Χρυσής Αυγής (50%) ενώ υπέρ της απλής αναλογικής τάσσονται και οι ψηφοφόροι του Ποταμιού με ποσοστό 49%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει η περίπτωση των ψηφοφόρων της ΝΔ, που διαχρονικά τάσσεται κατά της απλής αναλογικής. Σε ποσοστό 42% οι ψηφοφόροι της ΝΔ, σύμφωνα με την έρευνα της Public Issue, απαντούν θετικά στην καθιέρωση της απλής αναλογικής ενώ σε ποσοστό 48% τάσσονται κατά.

Με βάση τις κοινωνικές τάξεις η απλή αναλογική λαμβάνει από 65% στην κατώτερη τάξη έως 51% στην ανώτερη-αστική. Επίσης η απλή αναλογική έχει πάνω από 54% σε όλες τις περιοχές (αστικές, ημιαστικές, αγροτικές) και στα πολεοδομικά συγκροτήματα έχει 62% στην Αθήνα, 57% στην λοιπή Ελλάδα και 47% στη Θεσσαλονίκη (ίδιο ποσοστό έχουν όσοι διαφωνούν με την απλή αναλογική).