ΔΙΕΘΝΗ

Γιατί η Τουρκία έχει μετατραπεί σε στόχο τρομοκρατών – Το ξέσπασμα του Ερντογάν

Η Τουρκία ήταν κάποτε δύναμη σταθερότητας στην περιοχή και σημαντικός τουριστικός προορισμός, όμως όπως γράφει το Time, τέσσερις λόγοι την έχουν μετατρέψει σε επίκεντρο τρομοκρατικών επιθέσεων.

 

 

Η Τουρκία συγκλονίστηκε την Τρίτη το βράδυ από μία νέα θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση. Οι αρχές έχουν επιβεβαιώσει ότι οι νεκροί έχουν φθάσει τους 41 και οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 150 (41 νεκροί και 239 τραυματίες σύμφωνα με νεότερο απολογισμό), από τρεις βομβιστές αυτοκτονίας που προκάλεσαν μακελειό στο αεροδρόμιο με την τρίτη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση στην Ευρώπη.

Η επίθεση στους επιβάτες του αεροδρομίου δείχνει πως η Τουρκία έχει απομακρυνθεί από το παράδειγμα σταθερότητας που αποτελούσε στην περιοχή και από σημαντικό τουριστικό προορισμό.

Οι τρομοκράτες χτυπούν σε ολόκληρη τη χώρα, με αρκετές από αυτές τις επιθέσεις να γίνονται στην Κωνσταντινούπολη, μια πόλη που ιστορικά θεωρείται το σημείο συνάντησης, ανάμεσα στην ανατολή και τη δύση. Ο τουρισμός στην πόλη των 14 εκατομμυρίων έχει πέσει κατά το ένα τρίτο σε σχέση με τον περασμένο χρόνο. Αυτοί είναι οι λόγοι που συμβαίνουν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία, σύμφωνα με το περιοδικό.

1. Ο πόλεμος στη Συρία

Από την αρχή της κρίσης στη Συρία ο Ερντογάν, ζήτησε από τον πρόεδρο της Συρίας Άσαντ να φύγει από την εξουσία, τον οποίο συνέκρινε με τους ναζί. Ο εμφύλιος στη Συρία που εξελίσσεται εδώ και πέντε χρόνια έχει δημιουργήσει πληθώρα ένοπλων ομάδων που ενισχύουν το χάος. Η Τουρκία μοιράζεται 500 χιλιόμετρα συνόρων με τη Συρία, με πολλά προβλήματα στη φύλαξη των συνόρων και έχει δεχθεί κατηγορίες ότι επιτρέπει σε ξένους μαχητές να περάσουν τα σύνορα για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος. Υπάρχει και η αντίστροφη κίνηση με περισσότερους από 2,5 εκατ. Σύρους να ζουν πλέον στην Τουρκία.

2. Κουρδικό

Ο ρόλος της Τουρκίας στη Συρία γίνεται ακόμη πιο περίπλοκος από την πολυετή μάχη με τους Κούρδους αυτονομιστές που ζουν στην Ανατολική Τουρκία, και σε τμήματα της Συρίας, του Ιράκ και του Ιράν. Η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι Κούρδοι μαχητές που μάχονται κατά του ISIS είναι προέκταση του ΡΚΚ που παλεύει για αυτονομία από το 1970. Οι επιθέσεις των Τούρκων στην Συρία, και οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί δημιουργούν πρόβλημα στους συμμάχους των ΗΠΑ -τους Κούρδους μαχητές- και τον Ασσάντ που στηρίζεται από τη Ρωσία. Οι Κούρδοι λένε ότι οι βομβαρδισμοί τοποθετούν την Τουρκία στην πλευρά του ISIS.

3. ISIS

Ένας αυξανόμενος αριθμός τρομοκρατικών επιθέσεων έγινε σε τουρκικό έδαφος τον περασμένο χρόνο σκοτώνοντας χιλιάδες πολίτες. Η κυβέρνηση έχει κατηγορήσει ομάδες των Κούρδων και ρίχνουν την ευθύνη και στον ISIS. Οι αρχές έχουν υποστηρίξει ότι πίσω από τις επιθέσεις της Τρίτης είναι ο ISIS, καθώς οι επιθέσεις μοιάζουν με αυτές που έγιναν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

4. Γεωπολιτική

Η επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ήρθαν μερικές ημέρες μετά την προσπάθεια για αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ και την Ρωσία. Ο Τούρκος σχολιαστής Mustafa Akyol με tweet είπε ότι η χρονική στιγμή που έγιναν οι επιθέσεις στο αεροδρόμιο ίσως να μην είναι τυχαία, υπονοώντας ότι μπορεί να είναι μία απάντηση του ISIS για τη συμφωνία με το Ισραήλ. Επίσης δημοσιεύματα αναφέρουν ότι πρόσφατα η Τουρκία προχώρησε σε συλλήψεις και επιδρομές στοχοποιώντας μέλη του ISIS  στα σύνορα με τη Συρία, κάτι που μπορεί να προκάλεσε το τρομοκρατικό χτύπημα ως ανταπόδοση.

Βολές Ερντογάν κατά της Δύσης 

Ευθύνες στις χώρες της Δύσης καταλογίζει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρώτη του ανακοίνωση σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, την οποία καταδικάζει.

«Εάν όλα τα κράτη μαζί δεν δώσουμε τα χέρια, δεν αντιμετωπίσουμε από κοινού τις τρομοκρατικές οργανώσεις, θα γίνουν πραγματικότητα το ένα μετά το άλλο, τα ενδεχόμενα που σήμερα φοβόμαστε ακόμη και να σκεφτούμε». Αυτό δηλώνει ο Ερντογάν και αναφέρει τα εξής: «Περιμένουμε από τον κόσμο και ιδιαίτερα από τις δυτικές χώρες, με τις διοικήσεις, τα κοινοβούλια, τα μέσα ενημέρωσης και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις τους να επιδείξουν επιτέλους, αποφασιστική στάση απέναντι στο παιχνίδι αυτό των τρομοκρατικών οργανώσεων».

Ο Ερντογάν εκφράζει την «ελπίδα», «η επίθεση εναντίον του αεροδρομίου Ατατούρκ να γίνει σημείο καμπής για τον κοινό αγώνα που θα δοθεί εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων στον κόσμο, με πρώτες τις δυτικές χώρες».

Ο Τούρκος πρόεδρος σημειώνει επίσης ότι «είναι ξεκάθαρο πως η επίθεση αυτή αποσκοπεί όχι σε κάποιο αποτέλεσμα, αλλά μέσω του πόνου και του αίματος αθώων ανθρώπων, στην προπαγάνδα εναντίον της χώρας μας στον κόσμο».