ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναταράξεις στην κυβέρνηση για την COSCO – Παράθυρο για αλλαγές από Δρίτσα μετά το σάλο

Παράθυρο για νέες αλλαγές στη σύμβαση με την COSCO προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ενστάσεις της κινεζικής εταιρείας άνοιξε από τη Βουλή ο Υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο επιχείρησε να ρίξει τους τόνους της έντασης που προκάλεσε η επιστολή-φωτιά της κινεζικής εταιρίας. Εσπευσμένα μετέβη στη Βουλή για τη συνεδρίαση τη αρμόδιας επιτροπής, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης. 

 

Ο κ. Δρίτσας παραδέχθηκε ότι το σχέδιο του κυρωτικού νόμου που υπήρχε ως παράρτημα στην αρχική συμφωνία έχει αλλάξει, υποστήριξε ωστόσο ότι αυτό έγινε στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας που είχε η κυβέρνηση.

Ο Υπουργός προσπάθησε να ρίξει τους τόνους λέγοντας ότι δεν μπορεί να διαταράσσονται οι καλές σχέσεις προοπτικής με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας , ούτε το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Κίνα. Τέλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα προβληματιστεί για πιθανές αλλαγές που πρέπει να γίνουν αύριο στην Ολομέλεια ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Πάντως, θεωρείται εξαιρετικά σπάνιο οι αλλαγές σε μια τέτοια συμφωνία να έγιναν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού.

COSCO: Μομονερής ανατροπή όρων της σύμβασης

Είχε προηγηθεί επιστολή-φωτιά του κινεζικού κολοσοού, στην οποία κατήγγειλε μονομερή ανατροπή όρων της συμφωνηθείσας σύμβασης πώλησης του ΟΛΠ εκ μέρους της κυβέρνησης. Η βασικότερη αλλαγή αφορά στη δυνατότητα της εταιρίας να αλλάζει όποτε επιθυμεί τον Κανονισμό Προσωπικού. 

Συγκεκριμένα, με επιστολή προς τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, η διοίκηση του κινεζικού κολοσσού καταγγέλλει τον υπουργό Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, ότι το κείμενο της σύμβασης που κατατέθηκε χθες στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος είναι διαφορετικό από αυτό που υπέγραψε η κινεζική εταιρεία στις 8 Απριλίου.

Συγκεκριμένα κάνει λόγο για επτά μεγάλες μονομερείς αλλαγές, μεταξύ των οποίων τη δυνατότητά της να αλλάζει τον κανονισμό προσωπικού, και φέρεται αποφασισμένη, εφόσον δεν γίνουν οι πρέπουσες αλλαγές, να κάνει πίσω από τη συμφωνία, παραμονές της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο.

Οι Κινέζοι ζητούν να ενημερωθεί άμεσα ο πρωθυπουργός ότι ο Υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας κατά τη διαδικασία κύρωσης της σύμβασης στη Βουλή ανέτρεψε μονομερώς βασικά σημεία από τα συμφωνηθέντα στις 8 Απριλίου.

ΝΔ: Πλήρης αναξιοπιστία της κυβέρνησης

Επίθεση στην κυβέρνηση για την καταγγελία της COSCO ότι άλλαξε μονομερώς, τελευταία στιγμή, τη στιγμή για την πώληση του του ΟΛΠ, εξαπολύει με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος κάνει λόγο για πλήρη αναξιοπιστία της κυβέρνησης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Για μια ακόμα φορά, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ακολουθεί τον ολισθηρό δρόμο του "άλλα λέμε, άλλα συμφωνούμε, άλλα ψηφίζουμε".

Η επιστολή κόλαφος της Cosco δείχνει σε όλο της το μεγαλείο την πλήρη αναξιοπιστία της Κυβέρνησης. Η σταθερή αυτή πολιτική αναξιοπιστίας διώχνει και θα συνεχίσει να διώχνει επενδύσεις, την ώρα που η ελληνική οικονομία τις έχει ζωτική ανάγκη.

Αλήθεια, ποιος θα εμπιστευτεί αυτήν την Κυβέρνηση, εντός και εκτός Ελλάδας; Η χώρα δεν αντέχει και άλλους διασυρμούς από την σημερινή Κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τον υπουργό του κ. Δρίτσα. Οφείλουν άμεσα να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους.