ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα για τις τηλεοπτικές άδειες με φόντο επιστολή της Κομισιόν

Απορρίπτει κάθε σχέση της αλληλογραφίας με τον Ευρωπαίο επίτροπο Γκίντερ Έτινγκερ με τη διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σχολιάζοντας δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή περί επιστολής – έγκλησης προς την κυβέρνηση σχετικά με τους νομικούς χειρισμούς για χειραγώγηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και τη διαχείριση του τηλεοπτικού φάσματος.

 

«Η αλληλογραφία στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα του ομίλου Καθημερινής-Σκάι είναι γνωστή εδώ και καιρό και δεν έχει σχέση με την διαδικασία των αδειών. Εμείς καλωσορίζουμε την υποβολή φακέλου υποψηφιότητας για άδεια από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ» αναφέρει ο κ. Παππάς.

Σχολιάζει ότι είναι δικαίωμα του καθενός να υπερασπίζεται τα ιδιαίτερα συμφέροντα του όπως νομίζει. «Η αποχή από την διαστρέβλωση και το ψέμα όμως μπορεί να σώσει ότι μπορεί να σωθεί από την αξιοπιστία του. Δεν μας προκαλεί λοιπόν έκπληξη». 

Στρέφεται και κατά της Ν.Δ. τονίζοντας ότι «αυτό που μας εκπλήσσει είναι ότι η "η ηχώ" των ιδιοκτητών, η ΝΔ δεν έχει σπεύσει να υιοθετήσει τις ανακρίβειες και να ζητήσει ακύρωση του διαγωνισμού και παραίτηση υπουργού».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» στην επιστολή της η Κομισιόν εγείρει σειρά ενστάσεων και καλεί την κυβέρνηση  να δώσει το ταχύτερο δυνατόν εξηγήσεις καθώς η Επιτροπή έχει εδραία άποψη πως με τις νομικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης: 

επιχειρείται η χειραγώγηση της ανεξάρτητης αρχής που ρυθμίζει την τηλεοπτική αγορά, κάτι που αντιβαίνει ευθέως στα κοινοτικά δεδομένα 
αμφισβητείται η δημοπράτηση του φάσματος που ανατέθηκε στη Digea
επιχειρείται η συγκέντρωσή εξουσιών και κανονιστικών αρμοδιοτήτων στα χέρια κυβερνητικών στελεχών αντί των ανεξάρτητων αρχών που προβλέπει το Σύνταγμα. 

Νέα Δημοκρατία

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος μίλησε για επιστολή – κόλαφο της Κομισιόν που αποκαλύπτει το σχέδιο της κυβέρνησης, που -όπως υποστηρίζει- είναι να χειραγωγήσει τις Ανεξάρτητες Αρχές, να συγκεντρώσει στα χέρια της υπερεξουσίες και να ελέγξει την ενημέρωση των Ελλήνων.

Σε σχετική του δήλωση σημειώνει ότι «παρά τις πρόσφατες, περί του αντιθέτου, διαβεβαιώσεις του "υπουργού Προπαγάνδας", η χώρα διασύρεται και πάλι με ευθύνη της κυβέρνησης».

«Αυτήν τη φορά ο διασυρμός αφορά στον ίδιο τον πυρήνα της Δημοκρατίας. Στο θεμελιώδες δικαίωμα του πολίτη να ενημερώνεται ελεύθερα και ανεμπόδιστα», προσθέτει και αναφορικά με την απάντηση του κ. Παππά στην Καθημερινή υποστηρίζει ότι «είναι άσχετη με την ουσία του μείζονος ζητήματος Δημοκρατίας που εγείρεται. Είναι ομολογία διολίσθησης στον καθεστωτικό αυταρχισμό».

Ο κ. Κουμουτσάκος διαμηνύει ότι τΤο σχέδιο τους δεν θα περάσει. Η Δημοκρατία δεν θα υποκύψει» και καταλήγει λέγοντας ότι «ο νόμος "Παπά – Σπίρτζη" πρέπει να καταργηθεί και το ΕΣΡ να αναλάβει τις πλήρεις αρμοδιότητές του χωρίς χειραγώγηση από "υπουργούς – καναλάρχες"».

Δημοκρατική Συμπαράταξη

Σφοδρή επίθεση κατά του κ. Παππά εξαπέλυσe ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς Ανδρέας Λοβέρδος που τον αποκαλεί «υπουργό Προπαγάνδας».

«Αντί επαίνων, όπως διακινούσε το υπουργείο του, ήλθε η απάντηση-κόλαφος από τον αρμόδιο Επίτροπο. Τόσο ως προς τον αριθμό των καναλιών, όσο και ως προς ρυθμίσεις του νόμου του για τα ΜΜΕ σε σχέση με τη Digea. "Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια" λέει ο λαός και ο Υπουργός Προπαγάνδας σπεύδει κάθε μέρα να τον επαληθεύσει. Φυσικά και δεν περιμένουμε να κοκκινίσει από ντροπή για τα ασύστολα ψεύδη του, αφού είναι συστηματίας. Περιμένουμε όμως να κάνει τις αναγκαίες κινήσεις, για να μη διασύρει άλλο τη χώρα μας» σημειώνει.

Ποτάμι

Απ' την πλευρά του το Ποτάμι στρέφεται κατά της κυβέρνησης που «έχει δείξει από νωρίς την απέχθεια της στις Ανεξάρτητες Αρχές».

Προειδοποιεί ότι «η σύγχρονη Ευρώπη δεν θα ανεχθεί την αυταρχική αντίληψή της και τον έλεγχο της ενημέρωσης από τους υπουργούς της. Η επιστολή της Κομισιόν, επιβεβαιώνει τις επισημάνσεις μας».

Ακόμη, το Ποτάμι καλεί την κυβέρνηση έστω και τώρα να αναγνωρίσει στις ανεξάρτητες αρχές το ρόλο που οφείλουν να έχουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα και να εγκαταλείψει τις προσπάθειές της για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος νέας διαπλοκής».

ΕΙΤΗΣΕ

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα της Καθημερινής η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕ) αναφέρει ότι είναι στον αέρα ο διαγωνισμός των τηλεοπτικών αδειών. 

Ακόμη, θέτει ερωτήματα προς τους αρμόδιους για τον λόγο απόκρυψης της επιστολής του Επιτρόπου, ενώ τονίζει ότι η Κομισιόν διαφωνεί πλήρως με την πρόθεση της κυβέρνησης να περιορίσει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.

«Ουσιαστικά», σημειώνει «η κυβέρνηση καταγγέλλεται γιατί προχωρά σε ένα διαγωνισμό χωρίς να καθορίζει τους όρους του παιχνιδιού, όπως ο καθορισμός του συνολικού αριθμού των αδειών (θεματικές, γενικού περιεχομένου μη ενημερωτικές, περιφερειακές κλπ) και η πλήρης αξιοποίηση του διαθέσιμου φάσματος. Τούτο προκύπτει ευθέως από την κατηγορηματική αντίδρασης της Επιτροπής για το ενδεχόμενο να μην αξιοποιηθεί τελικώς και συνολικά το φάσμα. Και μάλιστα ενώ προ μηνών η κυβέρνηση επικαλούμενη των έωλη μελέτη της Φλωρεντίας έλεγε ακριβώς τα αντίθετα».

Εν όψει της αυριανής συνεδρίασης του ΣτΕ για τις προσφυγές τηλεοπτικών σταθμών σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «το Συμβούλιο της Επικρατείας ασφαλώς και προφανώς θα συνεκτιμήσει όλα τα δεδομένα και θα προασπίσει το Σύνταγμα, το κοινοτικό κεκτημένο και τις αρχές που διέπουν μια ευνομούμενη πολιτεία».

Καταλήγοντας η ΕΙΤΗΣΕΕ διαπιστώνει ότι ο αρμόδιος υπουργός όφειλε να αναστείλει τον εν εξελίξει διαγωνισμό και να καλέσει σε ουσιαστική διαβούλευση κόμματα και φορείς, ώστε να δοθούν νομικά οι αναγκαίες εγγυήσεις και να μη διασυρθεί η Ελλάδα με παραπομπές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.