ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος: «Δεν υπάρχει απόδειξη ότι κάποτε το «σχέδιο Β» θα μπορούσε να είναι «σχέδιο Α»

"Εναλλακτικά σχέδια Β ή X είχαμε για διάφορα ενδεχόμενα, ως οφείλαμε, αλλά ποτέ δεν αποτέλεσαν τη βασική πολιτική μας. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ακόμη και από όσους μας κατηγορούν ότι το εναλλακτικό σχέδιο θα μπορούσε ποτέ να αποτελέσει το σχέδιο Α της κυβέρνησης", υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της πρότασης για Εξεταστική Επιτροπή για το τρίτο μνημόνιο.

Ο υπουργός ξεκίνησε την ομιλία του ευχαριστώντας ειρωνικά τους βουλευτές της Αντιπολίτευσης για τη βιβλιοπαρουσίαση και τη βιβλιοκριτική του βιβλίου του Τζ.Γκαλμπρέιθ. "Θα διαβάσω το βιβλίο και θα επανέλθω", είπε χαρακτηριστικά.

Η ιστορία των μνημονίων αρχίζει το 2010, συνέχισε ο υπουργός, όταν πάρθηκε η απόφαση για πρόγραμμα σταθεροποίησης χωρίς ρύθμιση χρέους και χωρίς υποτίμηση. Αυτό εξηγεί πώς χάσαμε 25% του ΑΕΠ και μπήκαμε σε παγίδα χρέους, την οποία το PSI δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει.

«Γιατί έγινε αυτό το λάθος; Μια εξήγηση είναι ότι οι διαπραγματευτές τότε δεν ήξεραν τη δύναμη που είχαν, δεδομένου ότι πολλές τράπεζες των πιστωτών διακρατούσαν πολλά ελληνικά ομόλογα. Μια άλλη, ότι οι οικονομολόγοι έκαναν λάθος εκτιμήσεις, πιστεύοντας ότι η προσαρμογή θα διαρκέσει δύο χρόνια, και μια τρίτη ότι κάποιοι είδαν μια ευκαιρία για να περάσουν τις αλλαγές που πάντα ήθελαν, να μειωθούν οι μισθοί και το κοινωνικό κράτος, χωρίς να ακουμπήσουν τη διαφθορά και τη διαπλοκή».

Είναι θράσος, τόνισε ο υπουργός, να ρωτά η αντιπολίτευση γιατί δεν έκλεισε ο ΣΥΡΙΖΑ την 5η αξιολόγηση όταν ως προηγούμενη κυβέρνηση είχε επτά μήνες να το πράξει και δεν το έκανε. Χαρακτήρισε δε ναρκοθετημένη από την πρώτη στιγμή τη διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι η παράταση που είχε δοθεί στο πρόγραμμα ήταν μόλις δυο μήνες στο πλαίσιο του σκεπτικού περί αριστερής παρένθεσης.

Αναφορικά με τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η εντολή που είχε από τον λαό και την οποία υπηρέτησε δεν ήταν ούτε για σύγκρουση χωρίς όριο, ούτε όμως για συνέχιση της κατάστασης ως είχε.

Κατηγόρησε μάλιστα τους δανειστές ότι δύο φορές επεδίωξαν οι ίδιοι τη σύγκρουση. Η μία, εξήγησε, ήταν όταν αμφισβήτησαν και αποδόμησαν πλήρως της συμφωνία του Φεβρουαρίου, μιλώντας για κλείσιμο της 5ης αξιολόγησης και νέα μέτρα, και η δεύτερη με την πρόταση Γιούνκερ, ενώ εμείς είχαμε καταθέσει κείμενο 47 σελίδων σε πνεύμα συναίνεσης και συμβιβασμού.

Ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για ασυμετρία μεταξύ της αντιπολίτευσης που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ που έδινε όπλα στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί για καλύτερη συμφωνία και αυτής που έκανε η ΝΔ που έλεγε «υπογράψτε ό,τι σας δίνουν».

Μετά τις εκλογές «γίνατε αντιμνημονιακοί» είπε αναφερόμενος στους βουλευτές της ΝΔ.

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ Β

Κάθε κυβέρνηση πρέπει να έχει και είχαμε και εμείς σχέδια για διάφορα ενδεχόμενα, είτε επειδή κινδύνευε το ευρώ (όπως το 2012 πριν ο Ντράγκι πει «θα κάνω ό,τι χρειαστεί»), είτε επειδή μπορεί να μας πίεζαν για έξοδο από το ευρώ.

Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι κάποτε κάποτε το «σχέδιο Β» θα μπορούσε να είναι «σχέδιο Α» για την κυβέρνηση.