ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί ο Τσίπρας δεν πήγε στη συζήτηση για το Plan X- Τί επιδιώκει η κυβέρνηση

Ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε τελικά να μην παραστεί στη συζήτηση στη Βουλή, για το Plan X του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Από νωρίς είχαν αρχίσει οι διαρροές ότι ο πρωθυπουργός δεν αναμένεται να παρευρεθεί στη σημερινή συζήτηση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία το βράδυ.

Αλλωστε, το Μαξίμου υποβάθμιζε το ζήτημα, κάνοντας λόγο για μία παλιά ιστορία.

Συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής

Συνεδριάζει στη 1:30 μ.μ., το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου στο κτήριο της Βουλής των Ελλήνων.

Η εισήγηση του Πρωθυπουργού θα μεταδοθεί ζωντανά από την ΕΡΤ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις στις μομφές της ΝΔ αλλά και να προχωρήσει σε αντεπίθεση με κοινωνικό πρόσημο. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση των πλέον επιβαρυμένων κοινωνικών ομάδων.

Η σημερινή συνεδρίαση εκλαμβάνεται ως μία άτυπη απάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις γαλάζιες κατηγορίες για παντελή έλλειψη κοινωνικής πολιτικής.

Αναφορικά με τη χθεσινή απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να απόσχει από τη συζήτηση για την Εξεταστική Επιτροπή που αιτήθηκε η ΝΔ, η οποία υποδήλωσε και την πρόθεση του Μαξίμου να ξεφουσκώσει το θέμα, σύμφωνα με το newbeast, κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος απέρριπτε τον χαρακτηρισμό κρυπτόμενος και σημείωνε χαρακτηριστικά πως «ο Αλέξης Τσίπρας δεν κρύβεται και το έχει αποδείξει σε όλες τις συζητήσεις που έχουν γίνει στη Βουλή. Επί του αιτήματος της ΝΔ τοποθετήθηκαν οι αρμόδιοι και δεν κρίθηκε αναγκαίο να ειπωθεί κάτι άλλο από πλευράς πρωθυπουργού».

«Δεν θα συρθεί ο πρωθυπουργός πίσω από την ατζέντα που επιχειρεί να χαράξει η ΝΔ ελλείψει αφηγήματος» ήταν το κεντρικό σύνθημα που εξέπεμπε μέχρι λίγο πριν την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας η Ηρώδου Αττικού, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν… εν αναμονή στο γραφείο του στη Βουλή και μετείχε στην ψηφοφορία.

Σε αυτό το πλαίσιο το Μαξίμου επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση μέσα από τη δέσμη μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στο ΚΥΣΚΟΙΠ, η συνεδρίαση του οποίου ήταν προγραμματισμένη αλλά οριστικοποιήθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης.

Οι σημερινές ανακοινώσεις, τις οποίες είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, εκτιμάται ότι έρχονται σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία, καθώς τόσο η κυβέρνηση όσο και οι βουλευτές της συμπολίτευσης αναμένουν ένα σαφές κοινωνικό στίγμα ως αντίβαρο στα σκληρά μέτρα της εφαρμοζόμενης συμφωνίας.

Η σταδιακή αποκατάσταση εξάλλου του κοινωνικού κράτους και του κράτους προνοίας στο μέτρο του δυνατού, παράλληλα με τον βασικό στόχο της επίτευξης αναπτυξιακών ρυθμών στην οικονομία, αποτελεί και τον βασικό πυλώνα της «δίκαιης ανάπτυξης», η οποία όπως έχει υπογραμμιστεί πολλάκις προϋποθέτει κοινωνικό μέρισμα για τις πλέον ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης, το οποίο υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια του νοσοκομείου της Θήρας την περασμένη Παρασκευή, είναι η αναδιάταξη του συστήματος Υγείας. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στη Σαντορίνη πέντε δράσεις που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί για τον τομέα της Υγείας στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης των χαμηλότερων κοινωνικών ομάδων: Κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ, αύξηση του προϋπολογισμού, δωρεάν περίθαλψη ανασφάλιστων, 3.500 προσλήψεις, σύγκρουση με τα κυκλώματα στον τομέα των προμηθειών.

Το κεντρικό σύνθημα, στο οποίο θα βασίσει ο Αλέξης Τσίπρας τις σημερινές του εξαγγελίες συνοψίζεται στο "νέο κοινωνικό κράτος σήμερα και αύριο για όλους", το οποίο προϋποθέτει καθολική προσβασιμότητα και αποκέντρωση και λειτουργία βάσει περιφερειακών δομών με καλύτερη εικόνα των αναγκών που υπάρχουν στην εκάστοτε περιοχή, ενώ παράλληλα θα επιτευχθεί και αποφόρτιση των μεγάλων νοσοκομείων.

Στο μέτωπο της καταπολέμησης της ανεργίας μέσα από την προώθηση της Κοινωνικής Οικονομίας στο κυβερνητικό επιτελείο ρίχνουν ιδιαίτερο βάρος στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας σε 34 δήμους της χώρας, το οποίο θα απορροφήσει 42.000 ανέργους.

Παράλληλα, αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις τόσο για την διεύρυνση του προγράμματος καταπολέμησης της Ανθρωπιστικής Κρίσης, όσο και για τους αστέγους.