ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταθερή ή μειωμένη η αξία συναλλαγών παρά την αύξηση έκδοσης χρεωστικών καρτών

Παρά τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των καρτών στο δεύτερο εξάμηνο του 2015, μετά το δημοψήφισμα του περασμένου καλοκαιριού και την επιβολή των capital controls, η μέση αξία συναλλαγών ανά κάτοχο παρέμεινε σχεδόν στάσιμη.

Όπως προκύπτει από έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, στο δεύτερο μισό της περυσινής χρονιάς ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα παρουσιάζει σημαντική μεταβολή της τάξεως του 33% σε εξαμηνιαία βάση.

Ωστόσο την ίδια περίοδο η αντίστοιχη αύξηση της μέσης αξίας πληρωμών ανά κάρτα περιορίστηκε σε 0,6% και ανήλθε σε 1.976 ευρώ, με τη μέση αξία ανά χρεωστική κάρτα να αυξάνεται σε 2.234 ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή είναι εκτιμάται πως είναι αποτέλεσμα μεταξύ άλλων του σοκ που υπέστη η ελληνική κοινωνία από το κλείσιμο των τραπεζών, η οποία προκάλεσε τη ραγδαία επιδείνωση της εμπιστοσύνης και την πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Επιπλέον, η παραπάνω εικόνα οφείλεται στο γεγονός ότι φτωχά νοικοκυριά που έκαναν ως τότε πολλές συναλλαγές μικρής αξίας, με τη χρήση μετρητών, αναγκάστηκαν λόγω περιορισμών να βάλουν στη ζωή τους τις χρεωστικές. Με τον τρόπο αυτόν συγκρατήθηκε η αύξηση του μέσου όρου των αγορών ανά κάρτα.

Σημειώνεται πάντως ότι στο πλαίσιο των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων που νομοθετήθηκαν στα μέσα του 2015 οι ηλεκτρονικές πληρωμές μπήκαν στην καθημερινότητα των Ελλήνων εξ ανάγκης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο συνολικός αριθμός των καρτών πληρωμών αυξήθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2015 κατά 1,4 εκατ. κάρτες (+11,26%) σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2015 και ανήλθε σε 14,2 εκατ. κάρτες.

Η σημαντικότερη αύξηση καταγράφεται στις χρεωστικές κάρτες, όπου, λόγω κυρίως της ανάγκης για αντικατάσταση των τραπεζικών βιβλιαρίων, εκδόθηκαν επιπλέον 1,3 εκατ. κάρτες (+12,9%) συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2015.