ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πήραν αναβολή οι 8 Tούρκοι στρατιωτικοί που ζητούν άσυλο

Αναβολή ζήτησαν και πήραν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο από την Αθήνα, η οποία και έγινε δεκτή από την Υπηρεσία Ασύλου. Οι συνεντεύξεις τους αναβλήθηκαν για τις 19, 23, 24 και 25 Αυγούστου.

 

Όπως είπε η δικηγόρος των δύο από τους οκτώ στρατιωτικούς Βασιλική Μαρινάκη «ήθελαν να αναβληθεί η υπόθεση γιατί θεωρούν ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία θα τους δικαιώσουν» και ότι «θα μπορέσουν να συλλέξουν περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία μέσα σ΄ αυτό το εικοσαήμερο της αναβολής». Η δικηγόρος τόνισε ότι φοβούνται πως αν γυρίσουν στην Τουρκία θα βασανιστούν και στο τέλος θα σκοτωθούν.

Οι συνεντεύξεις προβλέπονται από την διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου. Την περασμένη εβδομάδα έγινε η καταγραφή των αιτημάτων διεθνούς προστασίας των οκτώ στρατιωτικών και σύμφωνα με τον νόμο οι αιτούντες είχαν περιθώριο επτά ημερών από την καταγραφή, προκειμένου να προετοιμαστούν για τη συνέντευξη.

Σύμφωνα με την διαδικασία, όταν ολοκληρωθούν οι συνεντεύξεις, ο αρμόδιος υπάλληλος εκδίδει την πρωτοβάθμια απόφαση.

Σε περίπτωση που είναι αρνητική, οι αιτούντες μπορούν να ασκήσουν προσφυγή, οπότε ακολουθεί η δευτεροβάθμια διαδικασία εξέτασης του αιτήματός τους. Και αν και σε αυτήν την περίπτωση η αίτησή τους απορριφθεί τότε έχουν  δικαίωμα προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια.